ISTRAŽIVANJE ZA Q2 2023

Završilo razdoblje škropljenja ekosustava malim investicijama

Tijekom 2021. i 2022. domaći startup ekosustav doživljavao renesansu zbog stalnog izvora sjemenskih investicija, a sad se čeka da potegnu novi investitori

Što reći o investicijama u hrvatske startupe, kad je najveći iznos kapitala koji se u drugom tromjesečju slio u ekosustav došao iz - Brisela! Riječ je o poticaju od 193,4 mil. dolara (179,5 mil. eura) u sklopu hrvatskog programa NPOO za P3 Mobility.

Fenomenalna stvar za Rimčev startup i putokaz što može država, ali pitanje je kako potaknuti privatne investicije?!

One kao da su presahnule. Najgore stoje privatna ulaganja u startupe u najranijoj fazi razvoja, jer su ulagači fokusirani na follow-up investicije.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No 007

Priliku da dođu do kapitala dobili su mahom startupi koji su već od nekoga dobili kapital. Sad su dobili još malo. Prema našim podacima, bilo je ukupno osam investicija privatnih ulagača i podjednak iznos ulaganja kao u tromjesečju prije.

Odraz globalne situacije

I dok su investicije u hrvatske startupe unazad dvije godine bile rekordne, ove godine to nisu iako je broj startup fondova i poslovnih anđela veći no prije.

Treba pri tome biti svjestan da se situacija u Hrvatskoj, pogotovo u slučaju startupa, ne može promatrati izdvojeno od globalne situacije ili one u Europske unije.

image

Mirna Marović, direktorica hrvatske udruge PE i VC fondova (CVCA) i direktorica VentureXchangea

Damjan Tadic/CROPIX

Marović: Miks pesimizma i optimizma

Direktorica hrvatske udruge PE i VC fondova (CVCA) i direktorica VentureXchangea Mirna Marović kaže da joj Q2 izgleda kao drugi po redu kvartal u 2023. godini u kojoj je s jedne stane vladao pesimizam vezan uz mogućnosti prikupljanja kapitala za startupove i značajno niže odnosno valuacije u koristi investitora, a s druge strane optimizam da će nakon ljeta biti bolje.

- Ali, nažalost, ljeto nije dovelo poboljšano ozračje vezano uz prikupljanje kapitala, nego samo nagovještaj surove zime. Podsjeća me to na žalost na basnu o cvrčku i mravu - kaže Marović.

Navodi da tko nije kao mrav produživao runaway - odnosno vrijeme trajanje kompanije bez dodatnog prikupljanja kapitala, i traženja novih izvora gotovine - bilo da se radi o dodatnim prihodima ili smanjenim torškovima - teško da će preživjeti nadolazeću zimu.

- Suprotno očekivanjima s početka godine, bolja situacija sa prikupljanjem kapitala ne očekuje se tako brzo, sigurno ne u kratkoročnom razdobolju - zaključuje Marović.

Mnogo startupa, prema našim informacijama, u procesu je prikupljanja kapitala. Nije da im fondovi i poslovni anđeli nisu željeli dali kapital i tijekom drugog tromjesečja, ali njihove investicijske runde još nisu zaključene pa ih ne možemo uračunati.

Crunchbase navodi da se u drugom tromjesečju u EU količina ulaganja u startupe prepolovila u odnosu na isto razdoblje lani.

U Hrvatskoj je taj pad još veći, jer je drugo tromjesečje lani zbog 500 milijuna dolara SoftBankove investicije u Rimca pretvorilo to tromjesečje u najbolje unas ikad. Po iznosu privatnih ulaganja to je 723 naspram četiri.

image
Boris Igrec/JL

U Europi je pak u startupe u drugom tromjesečju uloženo 12,4 milijarde dolara.

Trend na našem kontinentu podudara se s onim u SAD-u, ali analitičari upozoravaju da su startup ekosustavi u europskim članicama ranjiviji od onih u SAD-u i zato upozoravaju da na ovaj problem treba ukazivati kako ne bi došlo do presušivanja financiranja.

Rast prihoda

S druge strane, u Hrvatskoj je, s izuzetkom prošle godine, drugo tromjesečje u pravilu uvijek bilo najslabije po pitanju financiranja startupa.

12,4 mlrd. $

uloženo u startupe u Europi od početka travnja do kraja lipnja, prema Crunchbaseu

U 2021. godini to je bilo najslabije tromjesečje sa svega 48,3 milijuna dolara ulaganja. Prvo iduće tromjesečje donijelo je dvostruko više ulaganja. Možda slično bude u trećem tromjesečju. No, po informacijama koje dolaze do nas, zasad, ako skoka na kraju i bude, ne čini se da će biti epski.

Ovakav trend ima dodatan razlog. Valuacije su i dalje manje nego prije pa ni osnivači nisu skloni ići po nove runde, osim ako baš ne moraju. A mnogi od njih zapravo i ne moraju.

Štoviše, mnogi od njih vrlo solidno rastu u prihodima. Kad znamo da se startupi mogu financirati od investicija ili od prodaje, jasno je da im je fokus na rast kod klijenata isplativija opcija.

Ilustracije radi o kakvom se rastu radi, dovoljno je spomenuti da je jedan od najvećih hrvatskih startupa, Aircash, najavio da u ovoj godini očekuje promet od milijardu eura. Saznali smo također i za vrlo mladi startup, rekli bi nove generacije, Native Teams, koji u svojoj trećoj godini poslovanja, znači 2023., očekuje promet od 100 milijuna eura.

Hrvat 25. najveći investitor u regiji Europe, Bliskog Istoka i Izraela

Nenad Marovac najbogatiji je hrvatski investitor u startupe. Investicijski portfelj osnivača berlinskog DN Capitala, prema procjeni Forbesa iz siječnja 2022., teži vrtoglavih 3,5 milijardi dolara. Usporedbe radi, cijela INA grupa na burzi vrijedi oko 4,9 mlrd. dolara.

S rastom vrijednosti portfelja od 150 puta u svega 18 mjeseci Forbes ga je pozicionirao na 25. mjesto najvećih investitora u regiji Europe, Izraela i Bliskog Istoka, takozvanoj Midas listi.

Marovac se ljetos našao u medijima, jer se odlučio privremeno povući s čelnog mjesta DN Capitala nakon što je Sifted, magazin vezan za Financial Times, objavio da ga sedam bivših zaposlenika tereti za seksualno uznemiravanje. Marovac je to zanijekao i ustuknu s funkcije objasnivši da želi dati priliku organizaciji da provede neovisnu istragu.

Rodio se u Hrvatskoj, odrastao u SAD-u, završio Harvard MBA, uspio na Wall Streetu i onda, uvjeren da je Europa idući rasadnik startupa, došao u Berlin. Među inim, u portfelju ima Auto1.

image

Naslovnica Startup Report No 007

Tomislav Botic/JL

*Tema je iz magazina Startup Report No 007, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr. Ovdje možete besplatno preuzeti PDF magazina i doznati teme koje su obilježila hrvatsku startup scenu.

Link na download: Startup Report No 007

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:17