Pametno vrtlarstvo

Zahvaljujući ovoj ekipi vaše biljke u teglama više neće umirati: Imaju proizvod koji ih tjera da brinu same za sebe

Ovaj hrvatski startup je u pet dana prikupio prikupila 80 posto od traženih sredstava

Frano Primorac, Choncha

Choncha je hercegovački naziv za posudu. Choncha je ujedno i ime hrvatskog startupa, koji je razvio pametnu posudu za biljke, a koja je u pet dana kampanje na Kickstarteru prikupila 80 posto od traženih 5600 dolara sredstava. Od 59 podržavatelja, najviše ih je iz Hrvatske, SAD-a i Njemačke.

Frano Primorac, suosnivač i direktor Chonche, koji je prethodno vodio razvoj poslovanja u Hrvatskoj za britanskog fintech jednoroga SaltPay, kaže da su se za kampanju pripremali četiri mjeseca.

- U prvom danu smo došli do 60 posto sredstava, sad smo na gotovo 80 posto i sigurno je da ćemo uspješno završiti kampanju - kaže Primorac.

Dodaje da su im u priprema pomagali veterani domaćih kampanja na Kickstarteru Albert Gajšak iz CircuitMessa i Domagoj Boljar iz MIRET-a. No, Primorac kaže da ih unatoč tome algoritam ‘nije mazio‘, jer su uletjeli u razdoblje kad je Kickstarter preferirao afričko-američke osnivače.

- Umjesto novca od ulagača, bolje je prikupiti sredstva od kupaca, jer time smo odmah dobili i potvrdu s tržišta - kaže Primorac.

Navodi da je dosad naručeno više od sto komada Chonche. Proizvod opisuje kao pametnu posudu za biljke koja sadrži niz senzora povezanih IoT tehnologijom i uvezanih s istoimenom mobilnom aplikacijom.

- Naše rješenje je takvo da ne morate biti profesionalni vrtlar da biste mogli uspješno uzgojiti neku biljku, a Choncha je ta koja se o tome brine i komunicira s vama - kaže Primorac.

Dodaje da Choncha sadrži senzore za svjetlost, vlažnost tla, vlažnost zraka i temperaturu. Usto, sadrži i posudu za vodu te može samostalno navodnjavati biljku do mjesec i pol dana.

- Choncha ima bazu s više od 500 biljaka i može vam pomoći otkriti koju biljku imate, preporučiti uvjete za njen uzgoj, automatski navodnjavati i alarmirati vas ako dođe do problema - kaže Primorac.

Uz Primorca, Chonchu su pokrenuli Edo Risek, Hedera Perhaj, Katarina Džajo i Petar Šiljeg.

Ovaj startup je prije kampanje na Kickstarteru sudjelovao na EIT Cleantech natjecanju u Beogradu, gdje je pobijedila i zaradio prvi kapital.

- Svi smo mlađi od 25 godina i imamo jaku podršku nkubatora varaždinskog FOI-a, zvanog Startup@FOI, a puno su nam pomogli još i Zagrebačko sveučilište, EIT, WESPA Spaces te Impact HUB Beograd - zaključuje Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:39