NEMA BLAGAJNICA

U Zagrebu otvoren prvi hrvatski ‘pametni‘ dućan: Kase zamijenilo 150 kamera, a radi i - nedjeljom

Najbliža iduća ovakva trgovina u Münchenu, a ukupno ih je na svijetu 200-tinjak. U razvoju Konzum SMART-a odbili i Amazon

Konzum SMART za ulaz traži registraciju, zasad kroz mobilnu aplikaciju, a ubuduće i karticom

 Mario Topic/JL

U središtu Zagreba u Kurelčevoj 1 otvorena je prva pametna maloprodajna trgovina u jugoistočnoj Europe, a za hrvatske prilike specifična je i po tome što radi - nedjeljom!

Prva potpuno automatizirana trgovina Konzuma, nazvana Konzum SMART, ima radno vrijeme ponedjeljak do subote od 8 do 21 sat, a usto, radi i nedjeljom od 8 do 13 sati.

U Konzumu nisu željeli potanko komentirati što trgovina ima radno vrijeme nedjeljom. Samo kažu da je ova poslovnica zasad u testnoj fazi.

Aplikacija kao fizička trgovina

No, istaknuto radno vrijeme u nedjelju zanimljivo je i stoga što je Konzum SMART de facto samoposlužna i automatizirana trgovina do iste razine kao i samoposližni aparati, a takvi aparati legalno rade non-stop pa tako i nedjeljom.

Iz perspektive kupca, Konzum SMART je ništa drugo do li veliki samoposlužni aparat. Unutra nema blagajnica.

image

Konzum SMART u promo letku reklamira da radi nedjeljom

Jl/
image

Konzum SMART prva je pametna trgovina u jugoistočnoj Europi

Mario Topic/JL

Jozo Džakula, direktor informatike Konzuma kaže da je najveća novost u trgovini to što nema blagajni i blagajnica, odnosno trgovina funkcionira kroz mobilnu aplikaciju.

- Predstavili smo novu mobilnu aplikaciju Konzum, unutar koje se korisnik registrira, odabere opciju Konzum SMART i zatim skenira kod na ulazu u trgovinu. Zatim može samo uzimati proizvode koje želi i sustav mu automatski radi naplatu kroz aplikaciju - pojašnjava Džakula.

image

Jozo Džakula, direktor informatike Konzuma kaže da su za tehnologiju za ovu trgovinu razgovarali i s Amazonom

Damjan Tadic/Cropix

Dodaje da je najbliža iduća takva trgovina u Münchenu, a ukupno ih je na svijetu 200-tinjak.

U Europi rekord drži Njemačka sa sedam pametnih trgovina.

Nova trgovina ujedno je prva u Hrvatskoj u koju ne možete samo tako ušetati.

Da bi mogli kupovati u Konzum SMART-u morate se prethodno registrirati u mobilnoj aplikaciji kako bi vas sustav povezao s nekom od vaših kartica i tako radio naplatu.

Jednom kad ste u trgovini, u Konzumu pojašnjavaju, da čim uzmete proizvod s police radi se naplata. Vratite li proizvod na policu, iznos vam se vraća.

Transakcija se zaključuje na izlasku iz trgovine, a potom vam na mobilnu aplikaciju dolazi elektronički račun.

image

Konzum SMART za ulaz traži registraciju, zasad kroz mobilnu aplikaciju, a ubuduće i karticom

Mario Topic/JL
image

Fabris Peruško i Zoran Mitreski bili su među prvim kupcima u novoj trgovini

Damjan Tadic/Cropix
image

U novoj trgovini moguće je kupiti i robu u rinfuzi, ali se ona kupuje isključivo po komadu

Damjan Tadic/Cropix

Za praćenje svega toga zaduženo je 150 kamera koje su raspoređene po cijeloj trgovini. Kupcima nisu očite, jer se nalaze visoko iznad njihovih glava. No, one su te koje umjesto vas i blagajnica rade skeniranje proizvoda i brinu da sve što uzmete bude i plaćeno, odnosno kupljeno.

Nove navike

- Cijeli sustav je tražio da napravimo jako mnogo priprema, od računa koji se isporučuje na aplikaciju do AI-ja koji nam pomaže u upravljanju trgovinom - kaže Džakula.

Jedna od tih izmjena je i ta da je prodaja alkohola i drugih proizvoda koje ne bi smjeli biti dostupni maloljetnicima dodatno ograđena unutar trgovine.

Isto tako, u ovoj je trgovini moguće kupiti i robu u rinfuzi poput banana, ali se naplata radi po komadu. Nema vaganja robe.

Zoran Mitreski: Automatizirana jest, ali nije bez zaposlenika

Čelnik Konzuma Zoran Mitreski kaže da oni, kao i ostali trgovci traži zaposlenika te da koristi automatizaciju, između ostalog, kako bi ublažio tu potrebu. Ističe da pametna trgovina nije bez zaposlenika.

- Jedino čega u ovoj trgovini nema, a u ostalima ima su blagajne. Međutim, trgovinu ne čini samo blagajna - naglašava Mitreski.

Navodi da u trgovini se zaposlenici brinu i o zalihama, popunjavanju polica, kontroliraju rok valjanosti robe, bave se održavanjem čistoće itd.

- Ova trgovina ima zaposlenike koji rade sve te poslove, s tom razlikom da više ne moraju raditi na blagajni - kaže Mitreski.

Pojašnjava da trgovinu čine ljudi i da se to vidi i iz njihovih ulaganja.

- Od početka godine uložili smo u modernizaciju maloprodajne mreže 25 milijuna eura pri čemu smo modernizirali deset i otvaramo još 20 novih prodavaonica - zaključuje Mitreski.

Direktor informatike Konzuma kaže da su s preuređenjem trgovine na Europskom trgu u središtu Zagreba započeli u svibnju, a sve, uključujući i tehnologiju, bilo je spremno do kraja kolovoza, kad su počela interna testiranja. U srijedu je trgovina otvorena za kupce.

- U pet tjedana testiranja isprobali smo različite scenarije i nismo zamijetili niti jedan slučaj da je sustav propustio zabilježiti kupnju ili da je nešto krivo naplatio - kaže Džakula.

Pojašnjava da čak da se i dogodi neka nepredviđena situacija, Konzum je predvidio da se kupac može javiti njihovom call centru i riješiti problem.

- To je procedura kroz koju se može obaviti reklamacija s obzirom na to da nemamo blagajni, gdje se to inače radi - pojašnjava Džakula.

image

Za Konzum SMART tehnologiju isporučila kalifornijska tvrtka i5, koja drži oko 50 posto globalnog tržišta

Mario Topic/JL

Tehnički sustav za novu trgovinu isporučila je kalifornijska tvrtka i5, koja je lider u isporukama pametnih trgovina na svijetu. Dosad je isporučila oko 100 ovakvih trgovina što znači da drži oko 50 posto globalnog tržišta.

Odbili Amazon

- Razmatrali smo četiri do pet potencijalnih dobavljača, uključujući Amazon, s kojima smo razgovarali, ali smo se na kraju odlučili za kalifornijski i5, jer imaju provjerenu tehnologiju i najviše isporuka, dva i pol puta više od Amazona - pojašnjava Džakula.

Dodaje da je riječ o tehnologiji koja je i sigurna i potpuno regulatorno usklađena, počevši od fiskalizacije pa sve do GDPR-a.

- Želim naglasiti da smo jako pazili na GDPR. Iako kamere snimaju svaki korak kupaca, jer se naplata radi tako što kamere prepoznaju da ste uzeli neki proizvod s police, pazili smo da se odvoje podaci o kupnji od identiteta kupaca - kaže Džakula.

Nije komentirao hoće li Konzum otvoriti još ovakvih trgovina, ali je naveo da već planiraju dodatno unaprijediti njene mogućnosti.

- Za početak smo omogućili da se u trgovini može preko aplikacije, ali plan nam je uvesti i mogućnost da se u trgovinu može samo skreniranjem kartice. To bi omogućilo turistima da jednostavnije koriste našu pametnu trgovinu - zakljućuje Džakula.

image

Fabris Peruško, predsjednik uprave Fortenova grupe kaže da je ova trgovina pokazatelj da žele ostati lider na tržištu

Damjan Tadic/Cropix

Fabris Peruško: Želimo ostati lider na tržištu

Fabris Peruško, predsjednik uprave Fortenova grupe kaže da je ova trgovina pokazatelj da žele ostati lider na tržištu.

- Ova je inovacija dio naših planova o digitalnoj transformaciji i digitalizaciji i predstavlja jedan od četiri stupa razvojne strategije Fortenova grupe - kaže Peruško.

Zoran Mitreski, predsjednik uprave Konzuma kaže da su bili prvi trgovac koji je napravio web trgovinu, prvi koji je uveo mobilnu aplikaciju, zatim samonaplatne blagajne, prvi koji je počeo primati kriptovalute, zatim mobilne aplikacije poput KeksPaya, a od nedavno nude i virtualne, elektroničke račune.

- Ovo je idući korak u našoj digitalnoj transformaciji - kaže Mitreski.

Naglašava da je cilj Konzum SMART-a pružiti novo korisničko iskustvo kupcima.

- Ulažemo u modernizaciju naše maloprodajne mreže i Konzum SMART primjer je novog koncepta s kojim želimo i dalje biti sinonim modernog načina kupovine za čitavu obitelj - zaključuje Mitreski.

image

Zoran Mitreski, predsjednik uprave Konzuma kaže da je ovo idući korak u digitalnoj transformaciji ovog trgovca

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:43