INVESTICIJA

U SAD-u ih je osam, a sad će i Hrvatska imati podatkovni centar tog ranga

Izgradio prvi Tier 3 podatkovni centar u Hrvatskoj, a sad pušta u rad i prvi Tier 4 podatkovni centar

Novi podatkovni centar Digital Realtya gradit će se u Zagrebu, a u prvoj fazi postat će operativan tijekom 2026. godine

 Jl/

Utrka u izgradnji podatkovnih centara u Hrvatskoj dodatno se zaoštrava. Do kraja godine na Žitnjaku u Zagrebu domaća Setcor grupa otvorit će se prvi podatkovni centar Tier 4 kategorije.

Najavio je to na Setcor XDay 2.0 konferenciji Krešo Troha, vlasnik informatičke tvrtke Setcor te investitor koji je prije 11 godina izgradio prvi Tier 3 podatkovni centar u Hrvatskoj, u Jastrebarskom.

U Hrvatskoj su prema podacima Uptime Institutea četiri Tier 3 podatkovna centra. To su podatkovni centri HT-a i A1 u Zagrebu, zatim netom otvoren DC North u Varaždinu i podatkovni centar koji je od Setcor grupe preuzeo APIS IT u Jastrebarskom.

image

Krešo Troha, vlasnik Setcor grupe

Jl/

Osnova interneta

Osim njih, od većih igrača tu su podatkovni centri američkog Digital Realtyja, koji je također nedavno najavio da u Zagrebu gradi vlastiti Tier 3 podatkovni centar i Databox u vlasništvu Storm grupe. I tu je još akademski podatkovni centar SRCE-a na Borongaju u kojem je smješteno najbrže hrvatsko superračunalo.

Tier 3 podatkovni centri osnovna su infrastruktura današnjeg interneta. Preko njih u Hrvatsku dolaze usluge i sadržaji Facebooka, Googlea, Microsofta, Netflixa i svih drugih velikih online igrača.

Oni služe kao međumemorija i podrška globalnoj internetskoj infrastrukturi takvih kompanija. Obilježava ih visoka razina fizičke sigurnosti, uključujući zaštitu od provale, potresa i požara, ali isto tako i visoka razina energetske neovisnosti što znači da garantiraju rad čak i kad, primjerice, dođe do pada energetskog sustava na nekom geografskom području.

image

Novi podatkovni centar Digital Realtya gradit će se u Zagrebu, a u prvoj fazi postat će operativan tijekom 2026. godine

Jl/
image

Podatkovni centar DC North u Varaždinu trenutačno je najveći takav objekt u Hrvatskoj

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

SRCE je izgradilo podatkovni centar na kompusu Borongaj u Zagrebu na kojem je najjače superračunalo

Ronald Gorsic/Cropix

Tier 4 podatkovni centri su pak, prema podacima Uptime Instituta, najviša kategorija podatkovnih centara i sve te vrste osiguranja dižu na dodatno visoku razinu.

Primjerice, Tier 4 podatkovni centar u cijeloj godini smije biti nedostupan do 25 minuta neovisno vladale oko njega poplave, požari, potresi ili bilo koja druga vrsta nepogoda.

U EU najviše ih imaju Francuska i Španjolska, po desetak, u SAD-u ih je svega osam, u Švicarskoj četiri, u Ujedinjenom Kraljevstvu dva, u našoj regiji ovo je treći - uz Rumunjsku i Grčku - a u Njemačkoj je svega jedan.

- Novi podatkovni centar planiramo otvoriti do Božića. Imat će 2 MW i prostor za nešto više od 400 ormara, a bit će pod brendom PCK - kaže Troha.

Investicija se procjenjuje na šest milijuna eura. Novi podatkovni centar bit će izgrađen tako da će sva oprema biti poduplana što mu omogućuje da ostane online čak i u uvjetima kad jedna polovica podatkovnog centra stane.

U svijetu se takvi podatkovni centri u pravilu grade za financijske institucije, zdravstvo i slične namjene. O tome tko bi bili korisnici ovog podatkovnog centra, za koji Troha kaže da već ima onih koji čekaju njegovo otvorenje, to nije komentirao.

Nagli porast

U posljednjih nekoliko godina došlo je do naglog porasta interesa ulagača u izgradnju Tier 3 klase podatkovnih centara.

Dio interesa za izgradnjom podatkovnih centara u Hrvatskoj djelom se krije u najavi američkog Digital Realtyja, koji Hrvatsku vidi kao središnji čvor za pružanje usluga podatkovnih centara u Jadranskoj regiji, posebno nakon usvajanja nove državne strategije koja ICT industriju u Hrvatskoj želi u deset godina ojačati u BDP-u na razinu turizma.

No, dijelom i u činjenici da je Hrvatska, po svemu sudeći, bilježi određeni napredak u svojoj energetskoj politici. Naime, ove godine Hrvatska je po prvi put uspjela postati izvoznik električne energije. Usto, ovdje se većina proizvodnje električne energije zelena, a i u paneuropskim okvirima, Hrvatska ima konkurentnu cijenu električne energije za gospodarstvo.

Sve to je važno, jer je upravo električna energije pojedinačno najvažniji čimbenik za uspješno operativno funkcioniranje podatkovnih centara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:10