FER-OV NUQLEUS

Traže nove Infobipe i Rimce: najmoćniji ljudi hrvatske startup scene osnovali Nuqleus, imaju jasnu viziju i ciljeve

‘Cilj je pomoći istraživačima da prepoznaju tržišnu vrijednost svojih inovacija‘

Na fotografiji: Alan Sumina (Nanobit), Damir Sabol (Photomath), Ivan Petrović (FER), a na panelu su sudjelovali i Hrvoje Džapo (FER) i Davor Runje (CISEx).

 Davor Pongracic/Cropix

Damir Sabol iz Photomatha, Luka Abrus iz FIVE-a, Izabel Jelenić iz Infobipa, Alan Sumina iz Nanobita, Božidar Pavlović iz AYMO Venturesa i Jakob Gajšek iz Ljubljanskog univerzitetnog inkubatora postali su članovi investicijskog odbora Nuqleusa.

Riječ je o novoj tvornici startupa, na engleskom - venture builderu, koji je pokrenuo najveći IT fakultet u Hrvatskoj, zagrebački FER. Novi venture builder usmjerit će se na deeptech startupe.

image

Matija Srbić, izvršni direktor Nuqleusa

Darko Tomas/

Matija Srbić, voditelj Nuqleusa, kaže da već imaju četiri domaća primjera deeptecha: Digicyte, Green Energy Pal, Greener i NADES Design.

- Plan je povezati znanstveno-istraživačke institucije, kompanije, uspješne startupe i poduzetnike te zajednički pomoći stvaranje novih deeptecha, odnosno startupa koji se temelje na tehnologijama nastalim na opipljivim inženjerskim inovacijama ili znanstvenim dostignućima i otkrićima - kaže Srbić.

Ništa nakon Nokije

Dodaje da je Nuqleus nadogradnja FER-ova poslovnog inkubatora SPOCK-a s većim fokusom na glavnu prednost koju fakultet ima - da je rasadnik stručnih ICT kadrova.

Uz uspješne poduzetnike, glavni poslovni partneri novog venture buildera su AVL-AST, GDi, Infobip, Rimac Technology i KONČAR Digital. Dio njih odmah je u srijedu predstavio svoje poslovne izazove kroz koje žele jačati odnos sa studentima i raditi na novim rješenjima i proizvodima.

image

Damir Sabol kaže da je sretan što danas napokon više poznat samo po exitu Iskona već i po tome što je suosnivač Microblinka i Photomatha, koji sad i vodi

Davor Pongracic/Cropix
image

Alan Sumina, suosnivač i direktor Nanobita kaže da je s exitom te tvrtka teškim milijardu kuna pokazao da se može uspjeti u Hrvatskoj i da ta iskustva želi podjeliti sa deeptechovima u Nuqleusu

Davor Pongracic/Cropix
image

Ivan Petrović, voditelj je Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) na FER-u kroz koji aktivno radi s hrvatskim kompanijama i startupima, među inim i Rimcem i Končarom

Davor Pongracic/Cropix
image

Hrvoje Džapo, pokretač Centra karijera na FER-u, iz kojeg je nastao prvo SPOCK, a zatim i Nuqleus kaže da je cijeli put stvaranja venture buildera zapravo put razvoja odnosa prema upravljanju intelektualnim vlasništvom na fakultetu. Ovaj redoviti profesor na FER-u kaže da su taj put sad zaokružili povezavši ga s industrijom

Davor Pongracic/Cropix

Kao znanstveni partneri Nuqleusa, uz FER, tu su još zagrebački PMF i varaždinski FOI. U znanstveni odbor Nuqleusa ušli su, pak, profesori Sven Lončarić, Dubravko Babić, Ivan Petrović, Mislav Grgić i Mario Kovač.

Srbić kaže da će Nuqleus raditi i na financijskoj podršci deeptech startupima te su već prepoznali određene izvore financiranja. Jedan od njih je Hamag-Bicroov PoC, zatim HBOR-ov novi fond za financiranje komercijalizacije inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja od najmanje 40 milijuna eura, kao i čak 10 milijardi eura kapitala u EFRR-u EU za izgradnju regionalnih dolina za deeptech.

Davor Runje, predsjednik CISExa, kaže da su ovakvi projekti nužni zbog smjera razvoja europskog gospodarstva.

- Zadnja velika kompanija iz Europe je Nokia. Od tada na kontinentu nije nastalo ništa slično, dok u SAD-u tako globalno velike kompanije štancaju kao na pokretnoj traci - kaže Runje.

Mentalitet

Alan Sumina, koji je napravio exit s Nanobitom, kaže kako u deeptechu treba više vremena da startupi uspiju, a mentalitet u Hrvatskoj i Europi nije tako sklon riziku kao u SAD-u.

- Bitno je razumjeti da većina startupa ‘fejla‘, no, kako pokazuje i ova inicijativa, unatoč tome postoji želja da se stvari pomaknu prema naprijed - kaže Sumina.

Damir Sabol, osnovač Iskona, potom Microblinka i Photomatha, kaže da je kroz Nuqleus cilj pomoći istraživačima da prepoznaju tržišnu vrijednost svojih inovacija.

- Možda vrijede milijarde, a ostale bi u ladicama - zaključuje Sabol.

image

Vedran Bilas, novi dekan Fakulteta elektrotehnike i racunarstva (FER) u Zagrebu

Darko Tomas/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:06