Nove zvijezde

TOP13 soonicorna za petama Infobipu i Rimcu

To su bili Infobip i Rimac prije nego su postali jednorozi. Riječ je o scaleupima s valucijom iznad 200 milijuna dolara i preko 50 milijuna dolara primljenih investicija. Hrvatski osnivači podigli su ih dosad čak 13

Svi znaju za Infobip i Rimac Grupu. Oba ova scaleupa su hrvatski jednorozi, startupi vredniji od milijardu dolara.

Infobip je postao jednorog sredinom 2020., kad je američki fond One Equity Partners uložio u njega 200 milijuna dolara procijenivši da Infobip vrijedi milijardu dolara. Rimac je postao jednorog sredinom 2022. godine, kad su SoftBank i Goldman Sachs uložili u njega 507 milijuna dolara uz procjenu da vrijedi 2 milijarde dolara.

Prije toga, i Infobip i Rimac Grupa bili su soonicorni.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q3 «

TOP13 soonicorna za petama Infobipu i Rimcu | Startup exiti u Hrvatskoj: IPO-i na ZSE-u i NYSE-u | Croatian Founders‘ Sentiment: Više od 70% osnivača očekuje brži rast prihoda | Istraživanje Istraživačkog tima Startup Reporta: U hrvatske startupe u 1-6MJ 2022 uloženo $891,1 mil. | Što kad startup pitate: Odakle si? Odakle su tvoji? | Kolumne Josipa Majić Predin, Mirna Marović, Dino Jerković ^^^O STARTUP REPORTU

Soonicorn ili ‘soon to be unicorn‘ ili ‘uskoro će biti jednorog‘ su tvrtke koje su na najboljem putu da postanu jednorozi. Ako vas zbunjuje čarobna šuma puna magičnih životinja niste jedini.

Definicija soonicorna

Mnogo je definicija soonicorna i stoga je teško točno reći što neki scaleup čini soonicornom.

Startup Report i Novac.hr drže se pravila da startup prelazi iz razne faze u fazu scaleupa u trenutku kad ili pređe 100 zaposlenika ili 100 milijuna kuna prihoda ili 10 milijuna dolara investicije. Po toj definiciji, u Hrvatskoj je lani bilo manje od 15 scaleupa. Sad ih je već 27. Djelom je to zbog rasta postojećih igrača, a djelom stoga što smo kontinuiranim istraživanjem otkrili neke scaleupe koji su se dosad držali ispod radara.

Soonicorne smo stoga odlučili definirati kao scaleupe koji su ili primili ukupno više od 50 milijuna dolara investicija ili im se valuacija, bilo službeno ili neslužbeno, procjenjuje na 200 milijuna dolara ili više te, u slučaju kripto igrača, im je token dosad imao tržišnu kapitalizaciju iznad 200 milijuna dolara. I dakako, važno je da je barem jedan od osnivača soonicorna iz Hrvatske i da je na neki način vezan za Hrvatsku, upravljanjem, razvojem ili slično. Iz popisa smo isključili jednoroge, jer oni više nisu soonicorni. Dakle, na popisu nisu Infobip i Rimac.

Sretan broj

U Hrvatskoj smo po toj definiciji pronašli 13 soonicorna. Riječ je o scaleupima koji imaju najveći potencijal postati budući hrvatski jednorozi. Krenimo abecednim redom.

Bellabeat, jedan od prvih hrvatskih startupa do sada je primio više od 100 milijuna dolara investicija. U ovaj su startup, koji su osnovali Urška Sršen i Sandro Mur, inicijalno uložili glumica Jessica Alba, vodeći programer Googleovog Gmaila Paul Buchheit, osnivač TechCruncha Michael Arrington, jedan od sto najbogatijih ljudi Nicolas Berggruen, te Ron Conway, jedan od najpoznatijih investitora u Silicijskoj dolini i čovjek koji je među prvima uložio u Google i PayPal. No, Bellabeat je potom prestao komunicirati investicije, osim kroz izjave osnivača pa je stoga teško procijeniti njegovu trenutačnu valuaciju. No, s više od 100 milijuna dolara primljenih investicija zadovoljava naš prvi uvjet da se nađe na ovom popisu.

Cognism je drugačija priča. Cloud platforma za ubrzanje prodaje, čiji je jedan od osnivača zadarski programer Stjepan Buljat, objavio je dosad sve svoje investicije. Tako znamo da je u njega jedan od prvih investitora bio South Central Ventures, lokalni VC fond u koji je investirala i Republika Hrvatska. To je, inače, najuspješnija investicija, SCV-a i, očekuje se, prva investicija domaćih VC igrača koja će ući u klasu jednoroga. Cognism je uistinu na najboljem putu da opravda takva očekivanja. Dosad je u njega uloženo 126,7 milijuna dolara, a zadnja investicija od 87,5 milijuna dolara, koja je bila u prvom tromjesečju ove godine, išla je po valuaciji od 450 milijuna dolara. Inače, Cognism ima dio razvoja u Zadru.

Ne vole o valuacijama

Nova hrvatska startup zvijezda i scaleup koji je upravo ušao u klasu soonicorna je Eridan Communications. Riječ je o scaleupu koji je razvio tehnologiju koja će donijeti revoluciju u izgradnju 5G mreža. S Eridanovim rješenjem bazne stanice za 5G mreže zauzimaju manje prostora i troše nevjerojatnih 90 posto manje električne energije. Prvu investiciju u Eridan napravila je DARPA, a u posljednjoj, trećoj rundi, ovaj je scaleup primio 46 milijuna dolara investicija. Ukupan iznos ulaganja u ovaj soonicorn sad je 54 milijuna dolara. Neslužbeno se procjenjuje da mu je trenutačna tržišna vrijednost 460 milijuna dolara. Jedan od osnivača Eridana je profesor sa zagrebačkog FER-a i voditelj projekta razvoja prvog hrvatskog satelita Dubravko Babić, koji u Zagrebu vodi podružnicu tog startupa.

Također svježi igrač na popisu hrvatskih soonicorna je i Fonoa. Irsko-hrvatski scaleup, koji ima sjedište u Dublinu i sva tri osnovača iz Hrvatske - Ivana Ivankovića, Davora Tremca i Filipa Sturmana, u trećem su tromjesečju (pa nisu uračunati u dosad objavljene investicije jer one pokrivaju razdoblja do kraja kvartala) primio investiciju od 60 milijuna dolara. Ukupno su investicije u Fonou 85 milijuna dolara, a neslužbena procjena tržišne vrijednosti ovog soonicorna je između 300 i 600 milijuna dolara. Nismo precizniji, jer procjena tržišne valuacije se u pravilu može napraviti po modelu: zadnja investicija puta 10 (multipla 10). No, takva procjena u pravilu nije točna. Mi smo u ovom pregledu soonicorna naveli i neslužbene procjene njihovih tržišnih vrijednosti kako bi dobili dojam koliko veliki posao rade. Međutim, multiple variraju i osnivači startupa ih ne vole objavljivati.

» Upišite mail i besplatno primajte NEWSLETTER STARTUP REPORTA «

Sve o startupima u Hrvatskoj, jednom mjesečno, u vaš mail sandučić ^^^O STARTUP REPORTU

U slučaju Infobipa, kad je One Equity Partners naveo da je uložio 200 milijuna dolara uz valuaciju od 1 milijarde bilo je jasno da je multipla 5, odnosno da je stekao 20 posto udjela u Infobipu. No, potom je Infobip dao do znanja da je OEP uložio u tajnosti dodatnih 100 milijuna dolara uz nepoznatu valuaciju. Kod Rimca je pak bilo drugačije, objavljivale su se valuacije kad je ulagao Porsche, a s posljednjim ulaganjem SoftBanka i Goldman Sachsa, gdje je za 507 milijuna dolara valuacija 2 milijarde dolara jasno je da novi suvlasnici drže 25 posto udjela. Čak i kod takvih investicija može biti razlika stvarnom udjelu koji je upisan zbog niza razloga. Uglavnom, kad dođe do cijena udjela u startupima i onda njihove ukupne cijene ili valuacije i ulagači i osnivači obično se drže one - šutnja je zlato. Razlog je što pri svakoj novoj investicijskoj rundi žele postići veću cijenu pa osnivačima više nepoznanica daje - više slobode.

Bugarsko iznenađenje

Gideon je jedan od scaleupa koji dosad nije primio investicije na razini soonicorna, onu od barem 50 milijuna dolara, ali mu tržišna vrijednost, uz ukupne investicije od 37,5 milijuna dolara, uvjeravaju nas u ekosustavu, prelazi tržišnu vrijednost od 200 milijuna dolara. Gideon razvija autonomne mobilne robote, a da je pogodio pravo tržište nedavno je potvrdio Amazon koji je počeo primjenjivati takvu tehnologiju. Gideon su osnovali Matija Kopić, Edin Kočo, Kruno Stražanac i Josip Ćesić. ABI Research navodi da je ovaj hrvatski startup peti najveći proizvođač autonomnih robota za prijenos tereta na svijetu i treća najinovativnija takva kompanija na planetu.

Na prvu je možda neobično što se na popisu nalazi Gtmhub, jer pravno sjedište mu je SAD-u a ono poslovno u Bugarskoj. Stoga bi onaj scaleup, koji je danas tržišni lider u softveru koji olakšava menadžiranje tvrtki po metodologiji ‘objectives and key result (OKR)‘, prije bio bugarski. Međutim, jedan od osnivača Gtmhuba, kao i njegov izvršni direktor, je Hrvat, Ivan Osmak. Proteklih nam je mjeseci bio neuhvatljiv za sastanak. Ako se pitate koji je soonicorn s ovog popisa najbliži statusu jednoroga onda je to Gtmhub. Zadnja investicijska runda mu je bila teška čak 120 milijuna dolara i uvjerljivo je najuspješniji softver u svojoj kategoriji. Ukupne je dosad primio 160 milijuna dolara investicije.

Microblink je primio jednu od najvećih investicija dosad u Hrvatskoj. Krajem 2020. u njega se slilo 60 milijuna dolara kapitala, a ulaganje je uključivalo i snažno širenje poslovanja na američkom tržištu. Microblinku je to prva investicija. S obzirom na iskustvo njegovih osnivača, među kojima je i Damir Sabol, činjenicu da su razvili najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu i da ovaj tvrtka ima vlastitu tehnologiju umjetne inteligencije koja je 50 posto brža od one Applea i Googlea, status soonicorna mu je prilično čvrst.

Pomagali nam osnivači

Minka je startup bivšeg čelnog čovjeka Infobipa za Latinsku Ameriku Domagoja Rožića. Fintech za koji Google tvrdi da je u stanju novu financijsku uslugu lansirati unutar dana ima cijeli razvoj u Hrvatskoj. Minka je zadnju investiciju od 24 milijuna dolara primila od najvećeg investicijskog društva u Latinskoj Americi Kaszek kao i od Tiger Global Managementa, jednog od globalno najvećih i najaktivnijih investitora u startupe. Ukupno je ovaj fintech primio 27,5 milijuna dolara ulaganja. No, u ekosustavu se neslužbeno procjenjuje da je Minkina valuacija iznad 200 milijuna dolara.

Oradian je slično kao i Bellabeat dosta samozatajan po pitanju investicija. U nedostatku javnih podataka, morali smo se pouzdati isključivo u informacije investitora u Oradian. Oni su pak uvjereni da će jedan od prvih hrvatskih fintecha, koji svoje operativno sjedište ima na Gibraltaru, kad tad postati soonicorn.

Photomath je prije godinu dana dobio svoju prvu investiciju. Najpopularnija mobilna matematička aplikacija na svijetu primila je 29 milijuna dolara investicije kako bi krenula u komercijalizaciju. Photomath je dosad zabilježio više od 300 milijuna preuzimanja i na storeovima ima prosječnu ocjenu 4,7. Neslužbeno se u ekosustavu nagađa da mu je tržišna valuacija iznad 200 milijuna dolara što ga pozicionira u kategoriju jednoroga.

PlanRadar je austrijsko-hrvatski startup koji u siječnju primio investiciju od 69 milijuna dolara što zadovoljava prvi kriterij da bi ga zvali soonicornom. Ukupno su investicije u cloud platformu za vođenje građevinskih projekata, nastalu iz ideje osječkog građevinara Domagoja Dolinšeka, dosegle 103,1 milijun dolara. Procjenjuje se da mu je posljednjom investicijskom rundom vrijednost značajno skočila prema polovici puta da postane jednorog.

Nesvakidašnji igrači

Zadnja dva soonicorna su ReversingLabs i RMRK. I jedan i drugi imaju revolucionarna rješenja koja pomiću granice u svojim industrijama. ReversingLabs je lani primio investiciju od 56 milijuna dolara što ga instantno čini soonicornom. Ukupne investicije u ovog specijalista za IT sigurnost prenju se na 81 milijun dolara, dok je neslužbena procjena vrijednosti ovog soonicorna oko pola milijarde dolare. ReversingLabs je najjači svjetski igrač za detekciju računalnih virusa i drugog malwarea u softverskim lancima opskrbe. Njegova tehnologija omogućila je da se riješi najveći hakerski napad u povijesti, onaj na SolarWinds. Ovaj soonicorn u Zagrebu ima razvojni centar i tu drži svoju bazu računalnih virusa i drugog malwarea - najveću takvu bazu na svijetu.

RMRK jedini je kripto soonicorn na ovom popisu. To nije po iznosu investicija, a nije ni po aktualnoj tržišnoj vrijednosti na svjetskim kripto burzama. Vrijednost svih RMRK tokena trenutačno iznosi 31,4 milijuna dolara. Puno za startup u ranoj fazi, ali malo za soonicorn. No, dok se trenutačno RMRK tokeni prodaju po cijeni od 3,24 dolara u prosincu je u jednom trenutku njegova vrijednost dosegnula je 63,51 dolara. U tom je trenutku tržišna vrijednost RMRK-a bila iznad 600 milijuna dolara. RMRK je pokrenuo Riječanin Bruno Škvorc tako što je želio razviti tehnologiju koja će omogućiti da se NFT-i koriste kao Lego kockice i da se s njima mogu raditi novi NFT-i. Big Tech ide u smjeru metaversa, a ovakve su tehnologije ono što im za to treba.

INFOGRAFIKA: SCALEUPI, SOONICORNI I UNICORNI U HRVATSKOJ

image

Soonicorni u Hrvatskoj

Tomislav Botić/startup Report/

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q3 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter
image
Tomislav Botić/Startup Report
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:05