‘Mindsmithing‘

Što radi jedan od najpropulzivnijih hrvatskih startupa: Mindsmiths su vaši AI pomoćnici. Za sve

Umjetna inteligencija mnogima je vrlo apstraktna, a u primjeni čvrsta i stabilna. Za Mindsmiths ona je željezo budućnosti

Tvrtka Mindsmiths.
Na fotografiji: Juraj Malenica, Majana Havranek, Margita Šoštarić, Jan Štedul
 

 Tomislav Kristo/Cropix

Startup se zove Mindsmiths. Sjedište mu je u Zagrebu. Jedan je od najpropulzivnijih hrvatskih AI igrača. Dobitnik je svjetske "Top of AI" nagrade za pozitivan društveni učinak i primio je investiciju od Feelsgood Capitala. A sve je to zato što AI promatraju i razvijaju na potpuno drugačiji način.

BESPLATNO: Ovdje preuzimite prvi mainstream magazin o startupima u Hrvatskoj STARTUP REPORT (2022 Q2)

⊕⊕

Umjetna inteligencija mnogima je vrlo apstraktna, a u primjeni čvrsta i stabilna. Za Mindsmiths ona je željezo budućnosti. No, to željezo treba svoje kovače, a ti kovači trebaju svoj čekić i nakovanj.

POZITIVAN DRUŠTVENI UČINAK

Majana Havranek, voditeljica proizvoda u Mindsmithsu, kaže da je sav inteligentan život na Zemlji sačinjen od bezbroj malih agenata koji svaki za sebe obavljaju neki mali zadatak.

- Oni zajedno mogu napraviti čuda. U evolucijskoj biologiji postoji način razmišljanja koji je prilično uobičajen i filozofski vrlo relevantan, a naziva se "agentsko razmišljanje". Slično tome, u svijetu tehnologije već jako dobro znamo da su multiagentski sustavi mnogo kvalitetniji od bilo kakvih monolitnih rješenja - pojašnjava Havranek.

Dodaje da Mindsmiths svijetu donosi alat kojim se i najkompliciraniji ljudski problemi s lakoćom transformiraju u tehnološki problem koji potom u njihovu najboljem interesu za njih obavlja umjetna inteligencija.

Margita Šoštarić, voditeljica odnosa s developerima, kaže da bića koja razvijaju na Mindsmiths platformi nose različite nazive.

- Pomoćnici, asistenti, agenti, a njihova je glavna zadaća imati pozitivan društveni učinak. Ponekad su vidljivi i korisnik zna da komunicira sa svojim pomoćnikom, a ponekad oni djeluju u pozadini i korisnik doživljava svu interakciju kao dio odnosa s brendom - kaže Šoštarić.

Kao što blacksmithsi koriste metal da bi stvorili nešto novo i korisno, a goldsmithsi obrađuju zlato da bi mu povećali vrijednost, tako Mindsmithsi od AI izrađuju pametne i brižne pomoćnike koji proširuju ljudske sposobnosti.

Primjene su im brojne.

image

Jan Štedul i njegov tim stvorili su platformu za razvoj AI pomoćnika koji mogu riješiti i najkompliciranije probleme na svijetu

Tomislav Kristo/Cropix

Juraj Malenica, voditelj inženjeringa u Mindsmithsu, objašnjava da proces stvaranja tih bića zovu "mindsmithing".

- Najnovija verzija naše platforme potpuno je prilagođena kvalitetnom "mindsmithingu", odnosno kovanju AI pomoćnika prema vlastitoj ideji. Trenutačno naši zaposlenici i klijenti imaju tu ekskluzivnu mogućnost stvarati nove agente i nadograđivati postojeće, a uskoro planiramo platformu i agente učiniti dostupne svima. Dobra je vijest da trenutačno zapošljavamo velik broj ljudi pa svi koji žele pozitivno utjecati na svijet mogu provjeriti naše otvorene pozicije - zaključuje Malenica.

image

Margita Šoštarić, voditeljica odnosa s developerima Mindsmithsa

Tomislav Kristo/Cropix
image

Juraj Malenica, voditelj inženjeringa u Mindsmithsu

Tomislav Kristo/Cropix
image

Majana Havranek, voditeljica proizvoda u Mindsmithsu

Tomislav Kristo/Cropix
image

Jan Štedul iz Mindsmithsa

Tomislav Kristo/Cropix

**Priča o Mindsmithsu objavljena je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Naslovnica Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botić/Tomislav Botić

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 02:07