NOVI BROJ NA KIOSCIMA

Startup Report prvi je medij u Hrvatskoj čiju je naslovnicu napravila umjetna inteligencija: Trebalo je samo nekoliko sekundi

U medijima i kreativnim industrijama na AI se gleda sa strahom, ali baš zato poigrali smo se s DALL-E 2. I nas je zanimalo koliko posla nam preostaje nakon što AI ‘sve odradi‘

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

 Jl/

Za početak uvodnika četvrtog broja magazina Startup Reporta izbor je bio jasan: Startup Report prvi je medij u Hrvatskoj čiju je naslovnicu napravila umjetna inteligencija (AI). Bila je gotova u roku od nekoliko sekundi!

Tako je brzo bila gotova i ona verzija koja je ispala - dobro. U međuvremenu, bilo je mnogo onih koje nisu.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q4 «

Spanov poučak: ESOP dvostruko učinkovitiji od ostalih HR mjera | Anita Čavrag: Jesu li talenti postali razmaženi? | Matija Srbić: Može li Hrvatska stvoriti svoje deeptech gigante? | U hrvatske startupe u devet mjeseci uloženo gotovo milijarda dolara | Zašto ne postoji popis kultnih hrvatskih programera? | Startup koji prkosi klimatskim promjenama | Fortenovin AI raspolaže s 50% više podataka od američke Kongresne knjižnice | Hoće li mirovinci krenuti stopama EIF-a i podržati lokalne VC-e? | Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube ^^^O STARTUP REPORTU

Dok je AI svoj dio posla redovito odradio u začas sav ostali posao oko prve stranice, koji je trajao satima i zahtjevao mnogo inspiracije i koncentracije, odradio je art direktor Tomislav Botić. Naš Botticelli, zaslužan za sve, provokativne naslovnice Startup Reporta, kao i prepoznatljiv vizualni identitet magazina, oduševljeno je prihvatio ideju da napravimo prvu domaću ‘AI naslovnicu’.

Stvarajući naslovnicu četvrtog broja Startup Reporta naš art direktor Tomislav Botić i sam je postao pisac koda ili programer prve hrvatske AI naslovnice

Botić je otvorio korisnički račun na servisu DALL-E 2, najpoznatijem AI generatoru hiperrealističnih fotografija pisanjem opisnih nizova riječi: art kodom. Tema broja su nam kultni hrvatski programeri autorice Antonije Vulić, koja je istražila kako je moguće da su programeri tako traženi a da nitko ne zna njihova imena, čak ni onih kultnih. Botić je stvarajući naslovnicu i sam postao pisac koda ili programer prve hrvatske AI naslovnice.

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/

Inicijalno je pred sobom imao tek brief o ključnim temama novog broja i zadatak da DALL-E 2 natjera da kreira atraktivan vizual. Ali AI se pokazao poput djeteta. Radi i misli svoje pa je naš art direktor ispucao sve kredite na nekoliko korisničkih računa na DALL-E 2 prije nego je došao do par rezultata s kojima je bio zadovoljan.

Drugi dio posla bila je dorada vizuala i njegovo uklapanje u naslovnicu.

Treba znati kakav je format prve stranice, koja je paleta boja za tiskaru, kako koristiti sve programe s kojima unutar firme radimo na magazinima i preko kojih ih šaljemo u tiskaru i na web. U taj se dio posla uključio i naš grafički urednik Tomislav Igrec. Uglavnom, radeći četvrti broj magazina na vlastitoj smo se koži uvjerili u tvrdnju mnogih AI stručnjaka da će AI značajno promijeniti naš svakodnevni posao, ali - kao alat. Posvuda se polako pojavljuju AI alati i na to treba biti spreman.

Otkrili smo da se tim pitanjima, samo iz svoje perspektive, bavi i Fortenova. Uspjeli smo doznati detalje o njihovoj AI jedinici. Više nego ikad dosad pozabavili smo se talentima, o čemu promišljaju i kako ih zadržati. Anita Čavrag iz Microblinka napisala je vrlo zanimljiv komentar o temi svih tema danas u ekosustavu - jesu li talenti razmaženi?!

Priliku smo dali i talentima koji pokreću startupe, a prve dvije priče osnivača posvetili smo Aleksandi Ally Dragozet, fokusiranoj na održivost, i Domagoju Dolinšeku, fokusiranom na digitalizaciju. Zamimljivo je bilo vidjeti kako se o startupima može govoriti na području obje EU Agende - zelene i digitalne - a i koliko se međusobno isprepliću.

Uvjerili smo se na vlastitoj koži da će AI značajno promijeniti naš svakodnevni posao, ali - kao alat. Posvuda se polako pojavljuju AI alati i na to treba biti spreman

Istražili smo i tihi val novih, lokalnih VC fondova. Navodno bi ih se u idućih godinu-dvije moglo pojaviti desetak. Dosad je za VC-e tu bio Europski investicijski fond (EIF), a Gordana Galović istražila je mogu li na to mjesto uskočiti i mirovinci.

Matija Srbić s FER-a, koji je SPOCK podizao na razinu novog venture buildera, Nuqleusa, kolumnom o deeptechu ukazao je zašto će ta riječ biti važna u 2023. godini te to ilustrirao načinom na koji nastaju novi Infobipi i Rimci.

Naš novinar Ivan Fischer opisao je i perspketivu osnivača, pričom što su naučili iz svojih pitcheva.

Upustili smo se i u dublje razgovore s osnivačima.

Tanja Rudež, naša najbolja znanstvena novinarka razgovarala je sa Slovakinjom Danielom Jović, koja je već bukirala mjesto za lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir, a Zlatko Šimić udubio se u raspravu s pokretačem deeptecha koji prkosi klimatskim promjenama Sergejem Lugovićem.

Naš startup ekosustav buja i prkosi svjetskim trendovima. Vidimo to po bujici tema. Možda AI upregnemo da nam pomogne i oko toga. Dotad, prva hrvatska ‘AI naslovnica’ čini se kao dobar početak.

Startup Report možete čitati u PDF-u, prelistati na webu i čitati u print izdanju, gdje izlazi s Jutarnjim listom na kioscima diljem Hrvatske.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q4 | Čitajte Startup Report na webu | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter

image

Bernard Ivezić, gl. urednik magazina Startup Report kojeg izdaje Jutarnji list

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:34