Veliki planovi

Sofascore do 2026. cilja 500 zaposlenika, a rast će započeti širenjem uprave

Suvlasnici jednog od najvećih startupa u Hrvatskoj odlučili se krenuti u odvajanje upravljače i vlasničke funkcije

Karlo Levak i Ivan Bešlić iz Sofascorea

 Sofascore/Jure Živković

Sofascore, jedan od najvećih hrvatskih startupa, ove godine narastao je u broju zaposlenika za 35 posto na njih 250. Isto planira i u 2024. i 2025. godini, što znači da će najkasnije 2026. godine probiti magičnu brojku od 500 zaposlenika.

Kako bi to postigao u novu godinu ulazi s potpuno drugačijom upravom.

Sofascore, naime, kreće u odvajanje upravljačke i vlasničke funkcije, nužan korak u rastu gotovo svih uspješnih kompanija.

Do sad su ovu tvrtku, poznatu po istoimenoj aplikaciji za praćenje sportskih rezultata s više od 50 milijuna preuzimanja i 25 milijuna aktivnih korisnika diljem svijeta, vodili isključivo osnivači i jedini vlasnici, prijatelji od djetinjstva, Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić.

Veća uprava

Od 1. siječnja Bešlić, koji je dosad operativno vodio Sofascore, prvi se povlači s ključne upravljačke funkcije u tvrtki. Ostat će u upravi, ali na sporednoj funkciji.

Ivan Bešlić tako postaje Chief Strategy Officer ili direktor za strateški razvoj tvrtke. Na njegovo mjesto dolazi dosadašnji voditelj softverskog razvoja Karlo Levak.

Paralelno, uprava će s dva člana - suvlasnika narasti na njih čak osam.

U novu upravu Sofascorea od siječnja ulaze i direktor tehnike Josip Stuhli, direktorica HR-a Ivana Mikanović, direktor za proizvode Marijan Živić te potpredsjednici za marketing Branimir Karačić i za podatkovne operacije Toni Jermaniš.

image

Ivana Mikanović, nova članica uprave Sofascorea zadužena za ljudske potencijale (HR)

Sofascore/Jure Živković

No, dvojac koji uporno ponavlja da ne planira tražiti vanjske investicije, iako "svaki tjedan primi po jednu ponudu" za preuzimanje ili investiciju, odlučio je jako nivelirati popuštanje kontrole.

Oba suvlasnika ostaju u upravi, a Zlatko Hrkać zadržat će funkciju izvršnog direktora.

- Ivan Bešlić i ja i dalje ostajemo aktivni u građenju kompanije, tako da se s ovim promjenama ne odmičemo od redovnih zadataka. Mi smo obojica i dalje Nadzorni odbor novoj Upravi koji dobiva još šest kvalitetnih članova, oni se usklađuju na većini tema, a Ivan i ja ćemo ih po potrebi usmjeravati. Oni će svakodnevno donositi veliki broj vlastitih odluka - pojašnjava Hrkać.

Nekoliko je tehnoloških tvrtki u Hrvatskoj poznato po izgradnji vlastitog menadžmenta na vrlo sličan način, poput GDi-ja i ASEE-a. Primjerice, novi operativni direktor Sofascorea Karlo Levak prethodno je osam godina radio u ASEE-u.

Centar u Vrbanima

Pripreme za budući rast ovaj je startup već napravio. U Vrbanima u Zagrebu dodatno je proširio svoj poslovni prostor na čak 6000 kvadrata. Hrkać kaže da žele da Vrbani budu R&D centar za cijelu tvrtku na globalnoj razini.

Izvan Hrvatske imaju još urede u Brazilu, Južnoj Americi i Aziji.

image

Primjer rješenja koja razvija Sofascore na temelju podataka koje koristi za svoju aplikaciju je i usporedba suparnika za Euro 2024.

Sofascore/

Bešlić navodi da se zasitio dnevne operative te da već nekoliko godina razmišlja o ovom potezu.

Ističe da mu je drago da to može napraviti sada kad se uvjerio da su okupili tim vrlo kvalitetnih ljudi, upravu koja će znati ispravno se nositi s dnevnim zadacima.

- Kao suosnivač Sofascorea mogu se javiti gotovo bilo kome na svijetu i dogovoriti sastanak, pa ako želimo povećati vidljivost Sofascorea u SAD-u, Velikoj Britaniji ili Italiji, gdje ćemo se širiti, puno bolje ću moći otvoriti nove prilike i nova vrata u tim zemljama s ove nove pozicije i dalje upravi prepustiti dnevnu operativu - kaže Bešlić.

Ambiciozan cilj

Pojašnjava da će strateški pomagati razvoj Sofascorea da postane broj 1 sportska platforma na svijetu, koja će na jednom mjestu obuhvatiti sve rezultate svih top sportova na svijetu. Ističe da to znači da će se Sofascore nastaviti mijenjati.

image

Karlo Levak, novi operativni direktor Sofascorea

Sofascore/Jure Živković

Karlo Levak, novi operativni direktor Sofascorea kaže da se brzo u karijeri našao u ulozi voditelja i da ga zadaci na takvim pozicijama i danas najviše profesionalno motiviraju.

- Dobar dio radnog dana bit će mi usmjeren upravo na dnevne odluke kako bi tvrtka nesmetano funkcionirala, a onda i uspješno rasla u budućnosti - zaključuje Levak.

U pripremi velika investicija u vlastite servere za AI

Sofascore je krenuo s AI puno ranije nego što je to bila vruća tema industrije, kaže izvršni direktor Zlatko Hrkać. Navodi da unazad nekoliko godina grade vlastiti tim za AI, koji je dosad narastao na deset članova, od kojih su dvoje doktori znanosti.

Navodi da cijela industrija već godinama analizira podatke pa im primjena AI-ja nije došla kao nešto novo, ali, ističe, cijeli ‘hype’ oko AI-ja stvoren ChatGPT-jem, pomogao im je da i sami brže razviju vlastite alate.

- U planu nam je velika investicija u vlastite servere koji su nam potrebni za analizu velikih količina podataka - kaže Hrkać.

Dodaje da je AI ključna tema, ali da ako ne postoje odlični developeri i znanstvenici koji će time upravljati, onda nema nikakve koristi od tih velikih količina podataka. Pojašnjava da zato već duže vrijeme ulažu u svoj tim i rade na kvaliteti.

- S FER-om radimo zajednički projekt koji će moći skupljati i analizirati podatke iz video snimki utakmica, čime ćemo unaprijediti sve one podatke koje svakodnevno dobivamo od naših data providera - kaže Hrkać.

image

Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić

Ivan Bešlić novom ulogom signalizira da idu prema broju zaposlenih koji imaju jednorozi

Opisujući svoju novu ulogu Bešlić kaže da će prvenstveno biti usmjerena na pomoć timovima da Sofascore postane platforma broj 1 na svijetu, i to u dva smjera.

Prvi smjer je "otvaranje vrata" kako bi se tvrtka brže proširila na tržištima SAD-a, Velike Britanije ili Italije, a drugi je strateška pomoć u razvoju organizacije.

- Da bi postali platforma broj 1 na svijetu, i sama organizacija će se morati nastaviti mijenjati. Povijest nam pokazuje da se organizacija značajno mijenjala svake dvije godine, pa to očekujem i u budućnosti - kaže Bešlić.

Pojašnjava da će pomagati upravi da unaprijed pokušaju predvidjeti izazove koji im dolaze te da se pripreme na to da smo jednog dana spremni imati i, kako navodi, "više od tisuću zaposlenih".

To bi značilo da Sofascore u budućnosti cilja veliki rast u vrijednosti, jer u visoko-tehnološkoj industriji tvrtke s toliko zaposlenih u pravilu imaju procjenu tržišne vrijednosti veće od milijardu dolara, odnosno nose status jednoroga.

Iz podataka koje je Sofascore dostavila, zasad je izvjesno da u idućih par godina idu prema 500 zaposlenika. Nova pozicija Bešlića ukazuje da su ambicije i veće, a on sam daje do znanja da se za to priprema.

- Očekujem da će ispred mene biti jako puno teških sastanaka na svim kontinentima svijeta - kaže Bešlić.

Dodaje da je svjestan da se od njega očekuje i znatno poboljšanje engleskog jezika.

- Zato sam upisao dodatno usavršavanje - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:10