Team WheeliO

Sinteza je to svih ‘ekstremnih‘ sportova: S nogom u gipsu osmislio električno vozilo za sve uvjete

‘Filip je oduvijek bio pun inovativnih i otkačenih ideja koje su tražile svoj mali spotlight, a ja sam uvijek bila više za marketing i PR‘, kaže Tea Kukec

Filip Kuzminski i Tea Kukec

 CROPIX

Tea Kukec i Filip Kuzminski su iz Varaždina, a u Zagrebu su već pet godina na studiju. Filip je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na putu da postane inženjer strojarstva, a Tea uskoro završava sociologiju na Filozofskom fakultetu. Kako je riječ o susjednim fakultetima, njihovo se upoznavanje moralo na neki način dogoditi, kažu. Filip i Tea zajedno rade na projektu WheeliO, balansirajućem električnom vozilu koje može savladati bilo koju vrstu terena - mokru cestu, travnjak, šljunak, bilo što. Njihov je projekt plasiran među deset finalista natječaja Jutarnjeg lista Student DIGI Award.

- Naši su interesi vrlo različiti, baš kao i naše struke. Filip je oduvijek bio pun inovativnih i otkačenih ideja koje su tražile svoj mali spotlight u ovom prezasićenom svijetu, gdje svatko drugi pokreće svoj startup. S druge strane, ja sam uvijek imala viziju svoje karijere u marketingu i PR-u ili nečeg društvenog, sličnog tome. Ono što je potaknulo našu suradnju jest potreba među strukama - Filip stvara novi inovativni proizvod, a ja sam ta koja taj proizvod predstavlja i dostavlja potencijalnim kupcima - kaže Tea Kukec.

Svijet velikih riba

Osim toga, oboje su članovi studentske Udruge mehatroničara, u kojoj je Tea zadužena za vođenje marketinškog tima. Posljednjih godinu dana, objašnjavaju nam, rade na projektu robota koji pomoću umjetne inteligencije samostalno igraju nogomet. Ovih se dana, pak, pripremaju za veliko svjetsko natjecanje RoboCup u Francuskoj.

- To je veliko postignuće za našu malu udrugu, pa se baš ponosimo time. Udruga mehatroničara je još jedan dobar pokazatelj da smo dobar tim i da naše ideje možemo, kako bi se reklo, pretočiti u stvarnost. Tako smo se zbog naše dobre suradnje u udruzi odlučili okušati i u svijetu velikih riba - kaže Tea.

Projekt WheeliO započet je u ljetu 2022., a na određeni se način nastavlja na projekte iz Filipove garaže. Sve je, naime, počelo sa željom za optimizacijom putovanja od četiri kilometara, koliko je Filipu trebalo do fakulteta. Tako je nastao prvi električni skateboard koji mu je skratio putovanje s 35 minuta tramvajem na 13 minuta.

- Te ušteđene 22 minute nisam iskoristio za spavanje, nego sam razmišljao kako da to vrijeme još skratim. Tako sam došao do rekorda od deset minuta, od vezanja tenisica do dolaska na predavanje, jer sam napravio električni bicikl i omogućio si putovanje i po lošijem vremenu. Nedugo zatim, shvatio sam da nije sve u brzini. To je bilo kada sam slomio nogu uz pomoć jednog od svojih vozila - priča Filip.

S nogom u gipsu počeo je projektirati WheeliO kao vozilo koje je sinteza svih "ekstremnih" sportova koji su ga privlačili: skateboardanje, jedrenje na dasci, snowboardanje, ukratko, sve što ima dasku. Nakon silnih projekata iz garaže došlo je vrijeme da neki od njih stavi kruh na stol, pa je Filip odlučio napraviti WheeliO tako da se, kada dođe vrijeme, može komercijalizirati i serijski proizvoditi. Za taj pohod ipak je trebao pomoć, pa se obratio osobi od povjerenja. Na sreću, kaže, Teu nije bilo teško pridobiti i za ovaj projekt.

Kako objašnjavaju, WheeliO je električno balansirajuće vozilo koje u sredini ima veliki kotač od go-karta pa se može voziti na bilo kakvom terenu u bilo kakvim uvjetima. Za razliku od ostalih balansirajućih vozila, vozi se u stranu, kao klasični skateboard. Od drugih sličnih proizvoda razlikuje se po tome što koristi manji i efikasniji motor koji pomoću malo kompleksnije mehanike dovodi do jednakog ugođaja vožnje za korisnika, a pri tome smanjuje masu vozila, povećava domet i - ono najbitnije - smanjuje ukupnu cijenu proizvoda.

image

Filip Kuzminski i Tea Kukec

CROPIX

Trikovi i pomoć

WheeliO je trenutno u stadiju čekanja posljednjih komponenti. Kada one stignu, moći ćete ga prepoznati po ulicama Zagreba. WheeliO ima i dodatna dva kotačića namijenjena za trikove i pomoć pri vožnji.

- Ideja je da WheeliO nađe svoje mjesto na tržištu u obliku kompletnog električnog osobnog vozila primarno namijenjenog europskom tržištu, gdje takva vozila nisu rasprostranjena, nego se uvoze iz Amerike i Kine. Vrijeme je da tržište osobnih električnih vozila, vrijedno više od 80 milijardi eura godišnje, potrese nešto novo. Do toga je još preostalo provesti neko vrijeme u garaži, na usavršavanju proizvoda i pripremama za serijsku proizvodnju, ali isto tako preostaje odraditi i menadžerski posao otvaranja tvrtke, planiranja investicija, prodaje, marketinga... prava sitnica! A uz to sve treba i završiti studij. Nakon ili tijekom toga, uz testirani proizvod bilo bi idealno pokrenuti crowdfunding kampanju i dostaviti WheeliO prvim mušterijama. Malo po malo... evo danas smo u Jutarnjem - zadovoljno kaže simpatični studentski dvojac.

image

Digi Award

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 09:48