Invento Summit

Sabol: Ne planiram otvarati novu tvrtku, pomogat ću drugim poduzetnicima

Sabol, koji je već postao član FER-ovog venture buildera Nuqleusa, očekuje odluku Europske komisije o akviziciji Photomatha

Tomislav Car (Productive) i Damir Sabol (Photomath) na Invento Summitu

 Nera Simic/

Ne planiram otvarati novu tvrtku nego pomagati drugim poduzetnicima da postignu što su zamislili - najavio je Damir Sabol na INVENTO Summitu naslovljenom ‘The Power of Giving Back‘.

Sabol, koji je već postao član FER-ovog venture buildera Nuqleusa, ovih dana očekuje odluku Europske komisije da Google može preuzeti njegov Photomath.

Photomath je najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija. Omogućuje da se fotografiranjem na mobitelu rješavaju matematički zadaci. Google je navodno kupuje za iznos do 550 milijuna dolara.

Sabol to nije želio komentirati. Kaže da je regulatorni proces još u tijeku i da se ne želi miješati u to.

Umjesto toga, savjetovao je buduće startup poduzetnike.

- Dijelite svoje ideje. Tražite savjete. Nemojte skrivati ideje radi bojazni od ‘krađe‘, radije potpišite NDA, nego da se na kraju razočarate što vaša inovacija ne prolazi na tržištu - kaže Sabol.

Osnivač i direktor Photomatha sudjelovao je na panelu ‘Giving Back to the Community‘ na kojem su još bili Sami Ahmed iz Confluenta, Tomislav Car iz Productivea i Gregor Rebolj iz Silicon Gardensa.

U sklopu panela ‘The Power of Investment‘ investitori su se složili da bi startupašima bilo dobro da investicije ne primaju samo iz jednog izvora.

Tracy Powell iz Ignite technology and innovationa dodao je da je važno da se vidi da je startupaš uložio vlastita sredstva, uz preporuku da ih je dobro kombinirati s grantovima i equity based investicijama.

Uz Powell na panelu su sudjelovali još i Nina Dremelj iz Business Angels of Slovenia, zatim Aleš Pustovrh iz Fil Rouge Capitala i Bence Huba iz EIT Urban Mobilityja.

Summit je završen izborom najboljih startupa iz područja deeptecha, urbane mobilnosti, greentecha i smarttecha.

Između osam finalista, nagradu za najbolji pitch - Best Pitch INVENTO Summita osvojio je startup StadiumXP, aplikacija za unapređenje iskustva posjetitelja sportskih evenata i stvaranje novih izvora prihoda za organizatore. StadiumXP osvojio je 10.000 dolara vrijednosti Infobipovih usluga i pozivnicu na Infobip Shift.

Startup CityX, koji je razvio aplikaciju za upoznavanje 50 gradova pomoću widgeta na mobitelu dobio je pozivnicu za konferenciju Tomorrow Mobility u Barceloni, gdje će se moći predstaviti na najvećem eventu urbane mobilnosti u Europi.

Timovi Green Energy Pal i eDNAture dobili su dva mjeseca mentorstva od organizatora, Invento Capital Partnersa. Green Energy Pal je razvio rješenje za pristupačnu tranziciju na zelenu energiju koje nudi personalizirano energetsko savjetovanje i uvide u energetsku učinkovitost za javne ustanove, male i srednje poduzetnike te kućanstva. Startup eDNAture, koji koristeći tehnologiju okolišne DNA za detekciju vrsta, donosi bioraznolikost na dlan svakog korisnika.

Invento Summit okupio je više od 200 profesionalaca iz Hrvatske, SAD-a (Chicaga), Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:34