BikeUp

S njegovom aplikacijom svatko može dati u najam svoj bicikl: Isto tako, svaki korisnik ga može unajmiti

Korisnik pošalje zahtjev vlasniku da želi unajmiti bicikl, a ako ga vlasnik prihvati, stiže mu QR kod, nakon čega se pokreće mjerač vremena

David Palinkaš

 CROPIX

Proširiti mrežu za najam bicikala i na manje gradove i mjesta, omogućiti turistima da lakše istraže nova područja, a vlasnicima bicikala pasivnu zaradu na onome što već imaju i što ne koriste jako često, neki su od motiva koji su ponukali Davida Palinkaša, 16-godišnjeg programera iz Novog Bezdana u Baranji, da izradi aplikaciju BikeUp, za iznajmljivanje bicikala od fizičkih osoba. Ovaj nadareni učenik drugog razreda Prve srednje škole u Belome Manastiru već se nekoliko godina bavi programiranjem, pa ne čudi što je i za svoje obrazovanje odabrao smjer tehničara za računalstvo, gdje dodatno razvija znanja i vještine, koja je znao iskoristiti i za svoju prvu komercijalnu aplikaciju.

- U biti, najvažnija je ideja, odnosno pronaći nešto što još nije prisutno na tržištu, a što bi moglo pronaći svoju nišu. Naravno, tu je i sama tehnologija izrade aplikacija, kao i poštovanje brojnih sigurnosnih protokola i kada se sve to stavi na jedno mjesto, može se i do rezultata. Nadam se da će moja aplikacija zaživjeti na tržištu - kaže David, koji nam je objasnio kako je došao na ideju za BikeUp.

Skeniranje QR koda

- Bio je jedan natječaj za rješavanje problema mobilnosti i pali su mi na pamet bicikli, odnosno njihovo iznajmljivanje. Znam da ima aplikacija za najam bicikala, ali to su bicikli koji su baš tome namijenjeni, odnosno pripremljeni, i to je ograničeno samo za velike gradove, a preko moje aplikacije iznajmljivanje se može primijeniti bilo gdje, pa i u manjim mjestima. Radi se o aplikaciji za iznajmljivanje bicikala, ali od fizičkih osoba, koje tako mogu imati pasivan prihod. Dakle, svaki korisnik može staviti svoj bicikl u aplikaciju, a isto ga tako svaki korisnik može unajmiti - rekao je David pa objasnio kako aplikacija funkcionira.

- Korisnik pošalje zahtjev vlasniku da želi unajmiti njegov bicikl, a vlasnik to može prihvatiti. Ako prihvati, unajmitelj skenira QR kod koji se generira na vlasnikovu mobitelu i onda se pokrene mjerač vremena za najma, plaća se po satu i po cijeni koju je vlasnik odredio. Pri povratku je procedura ista, samo se zaustavlja mjerač vremena, a plaća se preko servisa PayPal. Bicikl se nalazi kod vlasnika i kada ga netko želi unajmiti, oni se međusobno dogovaraju kada će se i gdje naći kako bi obavili primopredaju, a tako se dogovaraju i za povratak - objasnio je David.

Vlasnik bicikla dužan je u aplikaciji navesti sve podatke o biciklu, model, marku, cijenu najma, cijenu osiguranja, tip i veličinu, je li električni ili mehanički, fotografije bicikla... Nas je, pak, zanimalo što se događa u slučaju nastanka štete na biciklu ili krađe.

- Ako dođe do štete na biciklu, vlasnik je može prijaviti u roku od 24 sata nakon završetka najma, a štetu plaća unajmitelj. Što se tiče potencijalne krađe bicikla, osmislio sam sistem preko PayPala, gdje se može preautorizirati neka cijena, na primjer cijena osiguranja; ako netko ukrade bicikl, taj mu se novac skine s računa i prenosi vlasniku - kaže David, koji je mislio i na taj segment. Za sada, dodaje, cilja samo na hrvatsko tržište, iako mu je to velik problem jer bi za to morao imati tvrtku, no kako ima 16 godina, pravno i tehnički ne može je osnovati, pa još nije lansirao aplikaciju na tržište iako je spremna za upotrebu.

Ekološki prihvatljivo

- Stoga sada sakupljam ideje što još dodati u aplikaciju kako bi bila prikladnija i korisnija. Razmišljam da to ne moraju biti samo bicikli nego i romobili, motori, čak i automobili... No, za sada sam se odlučio samo za bicikle jer su i ekološki prihvatljivi - ističe David, s kojim smo razgovarali nakon što se vratio s jednog od brojnih natjecanja iz informatike i programiranja, na kojima ostvaruje i zapažene rezultate. Ovaj je put to bilo natjecanje World Skills Croatia 2023., izrada programskih rješenja, na kojem je osvojio treće mjesto. S BikeUp aplikacijom prije tri tjedna na državnom natjecanju iz informatike za razvoj softvera u Vodicama osvojio je četvrto mjesto. Za Digi Award je doznao od jedne profesorice, koja mu je rekla da bi se vrijedilo prijaviti, ali nije imao prevelika očekivanja.

- Iskreno, prilično me i ugodno iznenadilo kada ste mi rekli da sam u finalu. To je samo još jedna potvrda da sam na dobrom putu i zadovoljan sam kako se sve razvija, dosta toga sam osvojio i motiviran sam za daljnje projekte - poručuje mladi programer iz Baranje, koji nakon završetka srednje škole kani studirati na Odjelu za matematiku u Osijeku, a paralelno s obrazovanjem nastaviti rad na izradi mobilnih i desktop aplikacija te web stranica, što mu, očito, jako dobro ide.

image

Digi Awarad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 07:06