Securyset

Razvili sigurnosno rješenje jer žele svima olakšati život: ‘Ovo bi trebalo umnogime smanjiti broj grešaka...‘

Njihovo programsko rješenje može pomoći pojedincima i tvrtkama da se zaštite od hakerskih napada i ulazaka neželjenih virusa u interne mreže

Marta Gračner, Ivan Kovačević, Luka Matić, Matko Antun Bekavac

 CROPIX

Raspravljali smo u "808", kafiću u koji zalazimo, i u jednom trenutku shvatili da moramo napraviti tvrtku, vlastiti startup, kaže Marta Gračner, studentica FER-a.

- Napravila sam programsko rješenje koje će pomoći developerima i sistemskim administratorima da pretvore apstraktne pristupne politike u vatrozid pravila - kaže Marta o tome čime će se baviti Securyset, njezin startup.

- Apstraktna pristupna politika su firewall pravila napisana za softver i često se jedna pristupna politika prepisuje u nekoliko vatrozidnih pravila. Uloga mojeg rješenja je da to svima olakša kako bi se automatski, na temelju ulaznih podataka, pristupne politike prevele u vatrozidna pravila, što bi trebalo umanjiti broj grešaka - opisuje Marta ono što će raditi Securyset. Kaže da je riječ o rješenju koje može pomoći milijunima pojedinaca i tvrtki da osiguraju vlastito poslovanje i sačuvaju stotine milijuna pred hakerskim napadima na sustave i ulascima neželjenih virusa u interne mreže u tvrtkama.

Apstraktna pravila

Naime, sve tvrtke uobičajeno imaju web stranice na kojima se može vidjeti čime se bave, ili s drugim ciljem komuniciraju s klijentima, korisnicima i publikom. To je mjesto u računalnom sustavu banke, tvrtke koja ima, primjerice, web shop ili se bavi nečim drugim, a gdje komunicira s klijentima. To je, kao i mail adrese djelatnika, mjesto gdje je svaka tvrtka najranjivija jer je izložena raznim rizicima u komunikaciji s nepoznatim osobama.

Kako bi se zaštitile od zlonamjernih upada u sustave, tvrtke koriste vatrozide koji upravljaju prometom računala, filtriraju promet i odlučuju hoće li dio prometa izbaciti ili će ga pustiti u računalo. Tvrtke često imaju više firewall uređaja kako bi odijelili mrežu na nekoliko segmenata i smanjili površinu napada. Time se dodatno smanjuje mogućnost da netko izvana prodre unutar mreže. Stoga tvrtke često sekvencioniraju jedno područje komunikacije jednim vatrozidom, a za sve ostalo se koriste drugim vatrozidom kako bi zaštitile računala djelatnika i njima nitko s interneta ne bi mogao pristupati. Securyset nudi rješenje po kojem se apstraktna pravila automatski prevode u firewall pravila. - Svatko ima firewall, pitanje je samo jesmo li svjesni svega što nam se nalazi u računalima, a ovo rješenje je podesno za individualne korisnike - govori Marta, koja je trenutno zabavljena završnim testiranjima projekta.

Marta je na posljednjem semestru diplomskog studija na FER-u, istodobno radi u jednoj IT tvrtki koja se bavi računalnom sigurnošću. Djeluje kao i sve studentice, ima svijet u svom džepu.

- Osoba sam koja voli stvarati. Programiranje je jedna od situacija u kojima se stvara ni iz čega, to me privuklo računarstvu - kaže Marta uspoređujući programersku kreativnost s umjetničkom. - Isto je kao i likovna umjetnost, gdje na bijelom, praznom papiru nastaje umjetničko djelo. Neki su programi fascinantni na isti način - govori Gračner i dodaje kako se nada da će njezino rješenje koristiti ljudima i olakšati im život. Završila je srednju školu u Vrbovcu, gdje živi, i u posljednji tren odlučila što želi studirati, a onda se na FER-u gorljivo posvetila računarstvu. Pripremajući diplomski, iskristaliziralo joj se i čime se želi baviti, tako je i nastala ideja o startupu koji bi razvio rješenje povezivanja vatrozida. Nije bila sigurna kako tu ideju o programskom rješenju pretvoriti u nešto svima dostupno, dok se nije pojavila ideja o tvrtki, razvoju startupa.

Rad na tvrtki

Ivan Kovačević, asistent profesora Stjepana Groša, mojeg mentora, pozvao nas je da sudjelujemo na radionicama na fakultetu i tu sam se upoznala s mogućnostima osnivanja startupa. - Možda sam do tada živjela u zabludi da moraš biti briljantan u svemu prije nego kreneš u samostalan posao, ali ne čini mi se da je to nemoguće - kaže sada kad je startup pred izlaskom na tržište.

U planiranju i radu na tvrtki Securyset ispostavilo se da treba brinuti o intelektualnom vlasništvu, brendingu, marketingu, istraživanju tržišta, kaže Marta o tome kako se našla na natječaju. Naravno, nije sama. S prijateljima i kolegama Lukom Matićem i Matkom Antunom Bekavcem krenula je u cijelu priču o Securysetu. Luka je diplomirao filozofiju i radi kao konzultant, on scrum master, voditelj projekta i organizacija, a Marko Antun je zadužen za marketing i brending. Marko Antun je developer, a trenutno mu je jako zabavno baviti se marketingom i brendingom. Oni su, ustvari, znatiželjna ekipa koja je odlučila sve znanje i energiju usmjeriti u proizvode kojima će "olakšati život drugima".

image

Digi Awards 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:31