DIGITALNA TRANSFORMACIJA
Karlo Muratagić
Karlo Muratagić

Piše Karlo Muratagić: Zeleno svjetlo Porezne uprave - od 1. srpnja plaće u Hrvatskoj mogu se isplaćivati na Revolut

Sad preostaje za vidjeti kakve će biti procedure pri obračunu i isplati plaće, predavanje JOPPD obrasca, poziv na broj, ali i - ovrhe...

Revolut je isplivao iz mora propisa i od 1. srpnja otvara novu uslugu u Hrvatskoj

 Jaap Arriens/nurphoto/nurphoto Via Afp/
Objavljeno: 23. lipanj 2022. 16:03

Dolazi val značajnih promjena na financijskom tržištu u Hrvatskoj, a sve potaknuto jednom, naizgled malom, ali za potrošače vrlo bitnom poreznom odlukom.

Porezna uprava odobrila je od 1. srpnja 2022. isplatu plaće na Revolut. Preciznije na Revolut Bank UAB.

Kulminacija je to tri godine rasprava i čak tri mišljenja Porezne uprave.

BESPLATNO: Preuzmite drugi broj magazina Startup Report - mapirali smo najaktivnije startup hubove u Hrvatskoj!

⊕⊕

Valja, naime, podsjetiti da je prvo mišljenje u vezi isplate plaća na račun institucija za elektronički novac Porezna uprava dala još 23. prosinca 2019.

image

Karlo Muratagić, korporativni pravnik koji se bavi pretežno trgovačkim i poreznim pravom

Km/

Tehnički gledano, Porezna uprava odobrila je isplatu plaće na Revolut Bank UAB u mišljenju koje je dala 7. lipnja ove godine. Tim je mišljenjem ukinula svoje prethodno mišljenje od 27. rujna 2021. godine.

Kratki podsjetnik

Sve je počelo u prosincu 2019., kad je Porezna u svom prvom mišljenju navela da se ne slaže s isplatom plaća radnika na Revolut.

Razlog je bio taj što je Revolut bio registriran kao institucija za elektronički novac tj. Revolut Payments UAB.

Dvije godine kasnije, u rujnu 2021., Porezna je ponovila da je isplata plaća na Revolut i dalje zabranjena.

Nije moguća na Revolut Payments UAB, ali ni Revolut Bank UAB s obzirom na to da Revolut, kao Bank UAB, nije zatražio odobrenje za pružanje platnih usluga, kao što su otvaranje i vođenje tekućih i/ili žiro-računa.

Novi moment

U prosincu prošle godine Europska središnja banka (ECB) odobrila je Revolutu proširenje bankarske licence unutar EU.

Paralelno, Revolut je spojio Revolut Payments UAB i Revolut Bank UAB u jedan jedinstveni račun odnosno Revolut Bank UAB.

To spajanje će se, prema objavi na internetskim stranicama Revoluta, dogoditi 1. srpnja ove godine. Dakle, podudara se s tajmingom Porezne uprave.

Međutim, treba primijetiti da će Revolut aplikacij i dalje imati obje mogućnosti. Mogućnost isplate plaće odnosi samo na Revolut Bank UAB.

Revolut, kao mobilna aplikacija pri tome i dalje nudi dva računa.

Inicijalno nudi račun u Revolut Paymentsu UAB-u, instituciji za elektronički novac.

Povrh toga, nudi račun u Revolut Bank UAB. Taj drugi je depozitni račun, odnosno pravi bankovni račun s kojim Porezna uprava više nema problem za isplatu plaće.

Pravila za isplatu plaća

Zakonski je u Hrvatskoj isplata plaće na bankovni račun regulirana čl. 86. Zakona o porezu na dohodak i čl. 92. Pravilnika o porezu na dohodak.

Revolut je tu regulativu ispoštovao. Porezna uprava zaprimila je od HNB-a obavijest prema kojoj je od 1. lipnja 2022. Revolut Bank UAB-u izdano odobrenje o proširenju pružanja usluga na području Hrvatske (sukladno Direktivi 2013/36/EU).

Na temelju toga će ova banka, osim pružanja usluga primanja depozita i ostalih povratnih sredstava, započeti s pružanjem i platnih usluga. To uključuje mogućnost ponude usluga otvaranja i vođenja računa za plaćanje kao što su tekući račun i žiro-račun u Hrvatskoj (sukladno čl. 4. Zakona o platnom prometu).

Potez HNB-a bio je važan. Naime, čl. 87. Zakona o kreditnim institucijama propisano je kreditna institucija iz druge države članice ili financijska institucija može početi neposredno pružati uzajamno priznate usluge na području Hrvatske od dana kada HNB o tome primi obavijest.

Postoji i dodatan uvjet.

HNB treba dobiti i popis usluga koje namjerava pružati na području Hrvatske od nadležnog tijela države članice. Tek na temelju toga Porezna uprava svojim mišljenjem zaključuje kako nema više nikakvih zapreka da se prima plaća na Revolut.

To se sve i dogodilo.

Ostalo još otvorenih pitanja

Iako je ovdje opisan primjer Revoluta, Porezna uprava, zajedno sa HNB-om, dala je jasan i obrazložen stav kakvu će proceduru slijediti za svaku fintech banku koja odluči potražiti priliku za rad na hrvatskom tržištu.

Uz poštivanje europske regulative i drugih zakonskih propisa.

No, treba naglasiti da je ovo tek prvi korak u redovnom poslovanju Revoluta u Hrvatskoj. Ostaje, naime, za vidjeti kakve će biti procedure pri obračunu i isplati plaće, predavanje JOPPD obrasca, poziv na broj i slično.

Ovo sada sa sobom donosi i neke nove izazove za Hrvatsku.

Ovdje se možete predbilježiti na jedinstveni newsletter o startupima

⊕⊕

Za pretpostaviti je da će doći do nekih zakonodavnih ili proceduralnih promjena u provedbi ovrhe na računu fizičkih osoba čiji IBAN počinje sa "LT". Razlog? Pa recimo što se dogoditi s ovrhom na temelju vjerodostojne isprave?

Ovrhe, ovrhe, ovrhe

Hrvatski javni bilježnici, kada izdaju rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, ne mogu se smatrati sudom u smislu Uredbe br. 805/2004 ni Uredbe Bruxelles I bis, odlučio je Sud EU-a u predmetima Zulfikarpašić i Pula parking povodom zahtjeva za prethodnu odluku hrvatskih sudova.

Osim procedura u isplati plaće i provedbi ovrhe, pitanja na koja ćemo još čekati odgovore su:

Kako će biti prihvaćena ova mogućnost kod poslodavaca i radnika?

Što kada zatrebamo korisničku podršku, a do iste možemo jedino putem aplikacije? Revolut, naime, nema fizičkih poslovnica u Hrvatskoj.

Koliko je zapravo user – friendly korisnička podrška Revoluta? I još mnoga druga pitanja.

Osobno vjerujem da je ovo veliki korak naprijed u razvoju hrvatskog bankarskog sustava te će biti potrebno određeno vrijeme da bi se banke, potrošači i pravosuđe prilagodilo. Sporo, možda. No, ni Rim nije izgrađen u jednom danu.

** Karlo Muratagić je korporativni pravnik koji se bavi pretežno trgovačkim i poreznim pravom u jednoj od najvećih hrvatskih korporacija. Uz posao, studira postdiplomski specijalistički studij pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iz osobnih interesa, kako pronaći jeftiniji i mobilniji način upravljanja financijama, počeo je proučavati i uspoređivati fintech i klasično bankarstvo. Svoje znanje i pravnu analizu dijeli s čitateljima Jutarnjeg lista i portala Novac.hr. Smatra kako je budućnost bankarstva u digitalnom bankarstvu i novim tehnologijama.

Istražite » sve kolumne Karla Muratagića «

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Naslovnica Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botić/Tomislav Botić

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:27