Reforma

Pada li zabrana ESOP-a a startupe?

Otvara se prilika da najučinkovitiji način zadržavanja talenata, koji koriste najveće EU članice, postane dostupan i u Hrvatskoj

Otkako je Vlada najavila poreznu reformu reaktivirao se AmCham i to bi mogla biti jako dobra vijest za domaće startupe. Hrvatska, uz Sloveniju, najstroža je prema osnivačima startupa koji bi željeli svojim zaposlenicima, uz plaću, dati i udio, tzv. opcijske dionice. Odgovor za svakoga tko ima d.o.o. u Hrvatskoj, a startupi su u pravilu registrirani kao j.d.o.o. i d.o.o., je da ne mogu davati opcije radnicima, barem ne kroz lokalno zakonodavstvo. Rezultat je to istraživanja koje je za AmCham napravio KPMG.

ESOP brana startupima u Hrvatskoj glavni je razlog zašto najuspješniji domaći puleni poslovna sjedišta registriraju u Londonu (Infobip) i SAD-u (Photomath). Odoljeva jedino Rimac, koji snažno zagovara promjenu te regulative. Primjer Spana u ovom slučaju nije primijenjiv, jer je riječ o tech kompaniji toliko velikoj da je registrirana kao d.d. i izlistana na Zagrebačkoj burzi. No, baš je Span vlastitim istraživanjem utvrdio da je ESOP najefikasnija mjera zadržavanja talenata pa je očito da bi takva mogućnost dobro došla i startupima.

Srbija, navodi se u istraživanju, osnivačima startupa omogućuje da radnicima daju udjele kao buduću nagradu, a ako ih zadrže dvije godine - mogu čak biti oslobođeni plaćanja poreza. Slično je u Češkoj. U Bugarskoj zaposlenici koji tako dobiju udio plaćaju 10 posto poreza. U Italiji će platiti porez, koliko im Porezna uprava razreže, ali samo na 5 posto dobitka dok je 95 posto neoporezivo. Startupi mogu raditi ESOP i u Njemačkoj, UK-u, Mađarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj.

Hrvatska je 2019. napravila korak naprijed nakon što je to sugerirao AmCham. Tada je kroz poreznu reformu zaposlenicima d.d.-a srezan porez na opcijske dionice sa 100% na 30%.

image

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama

AmCham

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama izjavila je za Startup Report da bi otvaranje te mogućnosti za d.o.o.-e, odnosno startupe, bio korak naprijed za razvoj ekosustava.

- Na njima počiva uspjeh startup kulture u SAD-u kao načina poticanja inovacija i kreiranja radnih mjesta - ističe Doko Jelušić.

Pojašnjava da mlada poduzeća bazirana na znanju i inovativnim poslovnim modelima, posebno su osjetljiva na nedostatak kvalificirane radne snage i zadržavanje ključnih zaposlenika. K tome, s obzirom da ih ne mogu odmah platiti kao korporacije trebaju druge metode nagrađivanja.

- Opcijski planovi za doo-e prepoznati su u većini razvijenih europskih gospodarstva - kaže.

Ali inicijativa najviše zapinje na valuacijama. Velike kompanije (d.d.) moraju imati revizore, što košta, a startupima je to skupo. Poljska ima rješenje I za to. Omogućuje da ili Porezna uprava napravi procjenu valuacije ili da je napravi ovlaštena osoba a ocjeni i potvrdi Porezna uprava.

Čini se da bi i Hrvatska mogla ići tim smjerom.

++
image

Naslovnica magazina Startup Report No6 koju je napravio art direktor Tomislav Botić pomoću AI alata Midjourney

Jl/

>> PDF magazina možete preuzeti ovdje <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:31