WEB3 TALES

Osnivačice često ne pričaju o sebi već o partnerima i ta neskromnost im šteti

Magda Milas iz Alice in Blockchainsa kaže da su uspjele napraviti konferenciju s gotovo tri četvrtine govornica

Danijela Simeunović, Carla Ferreri, Hajdi Ćenan, Amber Gaddhar i Nikola Skorić na panelu ”Različitost i inkluzivnost u tehnološkoj industriji” na konferenciji Web3 Tales

 Damir Krajac/Cropix

Osnivačice startupa čine jednu veliku grešku. Ne pričaju o sebi. Umjesto toga pričaju kako imaju fenomenalne suosnivače i suosnivačice, ali ne i koliko su same genijalne, izjavila je na panelu o različitosti i inkluzivnosti u tehnološkoj industriji Amber Ghaddar, suosnivačica startupa AllianceBlocka, jednog od 200 najvećih kripto projekata, i ujedno aktivna investitorica.

Ghaddar je komentirala glavne prepreke slaboj zastupljenosti žena u startup i Web3 ekosustavu na konferenciji Web3 Tales, koja je u četvrtak započela u Zagrebu.

- Slušala sam pitch suosnivačice koja je toliko hvalila svoje partnere da uopće nije spomenula da je u karijeri radila za gigante iz svoje industrije i vodila velike projekte. To ne valja, jer zbog takve neskromnosti ne dijeli ključne informacije - kaže Ghaddar.

Navodi da stoga pomaže ženama da budu odvažnije. Međutim, ističe, ima i žena koje naiđu na prepreke koje ne mogu same prijeći već bi im u tome trebalo pomoći društvo.

- Neke osnivačice odlično pitchaju, ali slušala sam kako im se postavljaju pitanja u kojima se od njih pretpostavlja da se moraju braniti. U sličnim situacijama muškarcima, odnosno osnivačima, postavljala su se pitanja koja od njih traže da raspravljaju viziju. To nije uredu - kaže Ghaddar.

Konferenciju Web3 Tales organizirala je udruga žena ‘Alice in Blockchains‘, koje rade niz akcija kroz koje žele inspirirati žene da istraže svoje potencijale i aktivno se uključe u fintech i blockchain industrije. Na otvaranje su tako pozvale akademski ženski zbor FER-a te dovele žene iz svijeta tehnologije i umjetnosti.

image

Danijela Simeunović, Carla Ferreri, Hajdi Ćenan, Amber Gaddhar i Nikola Skorić na panelu "Različitost i inkluzivnost u tehnološkoj industriji" na konferenciji Web3 Tales

Damir Krajac/Cropix

Magda Milas iz Alice in Blockchainsa navodi da im je cilj bilo na konferenciju dovesti gotovo tri četvrtine ženskih govornica. Sudeći po programu, to im je i uspjelo.

Carla Ferreri, suosnivačica i direktorica Gepeka kaže da ženama statistika definitivno ne ide u prilog.

- Samo jedan posto iznosa VC investicija u Europi dobiju startupi koje pokreću žene, iako trećina startupa ima suosnivačice - upozorava Ferreri.

Navodi da je dio razloga vjerojatno i u činjenici da su partneri u VC-ima mahom muškarci.

- U Hrvatskoj jedino VC fond Feelsgood ima ženu za partnericu, ali ne bih rekla da je to zato što postoji neka muška zavjera već je riječ o naslijeđu i to treba osvijestiti - navodi.

Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa Airt te predsjednica CRO Startupa kaže da situacija nije dobra, ali da se neke stvari ipak popravljaju.

- Prije pet godina sam bila na konferenciji na kojoj sam bila jedina žena, a danas sjedim na panelu okružena ženama. Tada sam to rekla organizatoru i kažem to i danas, morate se za to boriti, biti tamo i uspostaviti i kredibilitet i autoritet - kaže Ćenan.

Danijela Simeunović, jedna od osnivačica odvjetničkog društva Kovačević Prpić Simeunović kaže da je prije radila u uredu u kojem su svi partneri bili muškarci, a sad radi u jednom u kojem su sve partnerice žene.

- U Hrvatskoj smo po tome jedinstveni, ali nismo isključivi. U uredu zapošljavamo i muškarce. No, znamo za još jedan primjer slične tvrtke u Sloveniji, a rekla bi da je to rijetkost i u Zapadnoj Europi - kaže Simeunović.

Hajdi Ćenan kaže da je teško natjerati ljude da razmišljaju o raznolikosti.

- Ali znam da je trenutak kad većina muškaraca počne o tome razmišljati onda kad dobiju kćeri - kaže Ćenan.

Amber Ghaddar navodi da postoji i ekonomski razlog zašto je važno imati raznolikost i inkluzivnost.

- Startupi koji imaju raznolikost postižu 35 posto veći EBIT i generiraju jedan i pol puta više prihoda po zaposlenom tako da treba pomagati startupima da budu raznoliki, jer je to dobro i financijski za njih - zaključuje Ghaddar.

image

Na konferenciji su tri četvrtine programa držale govornice

Humski Jan/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:53