Startup akcelerator

Održivost i pretplate u fokusu nove generacije zagrebačkog Startup Factoryja

U novu generaciju ušlo 12 startupa koji imaju priliku osvojiti 800.000 kuna bespovratne potpore

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

 Zicer/

Startupi koji su fokusirani na održivost i pretplate dominantni su u sedmoj generaciji akceleracijskog programa Startup Factoryja što ga organizira Zicer, najveći startup hub u Hrvatskoj. Zicer je u četvrtak predstavio 12 timova u novoj generaciji.

Frane Šesnić, direktor Zicera i inicijator Startup Factory programa naglasio je da je dosad kroz njihov zagrebački akcelerator dosad prošlo 88 timova. Njih 32 ostvarili su bespovratna sredstva veća od 4,3 milijuna kuna.

- Finale akceleracijskog programa Startup Factory održat će se sredinom studenoga na Zagreb Connectu, gdje će se birati pet finalista koji imaju priliku osvojiti 800.000 kuna bespovratnih sredstava Grada Zagreba za daljnji razvoj svojih proizvoda - kaže Šesnić.

Dodaje da kroz program pružaju edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

- Ali ovo nije jednosmjerna komunikacija i mi se inspiriramo vama, startupima. Jedan smo od najboljih akceleratora u okruženju, jer učimo od vas koliko i vi od nas. Nadam se da će se osnivači startupe u našoj novoj generaciji kroz koju godinu vratiti kao mentori, ali i kao investitori - kaže Šesnić.

Održivošću se bave startupi Capra, Food4People, Inovativni prehrambeni proizvod za povezivanje hrane i Just H20, dok su u pretplatama Buksa.hr, Maestralo, Picklean i Rentee.

Krešimir Kavčić predstavio je startup Capra. Riječ je o startupu koji razvija hardver i softver za praćenje divljih životinja u realnom vremenu, primjerice sa softverskim rješenjem za daljinsku kontrolu sustava za hranjenje i hvatanje divljih životinja. Kavčić kaže da im je cilj smanjiti štete u poljoprivredi i prometu te spriječiti uništavanje bioraznolikosti i prijenos bolesti, a što je sve češći problem u urbanim sredinama.

Startup Food4People ima za cilj smanjiti korištenje kemijskih sredstava u poljoprivredi. Zvonimir Bešlić iz Food4People pojašnjava da su razvili stroj koji koristi UV svjetlost za tretiranje vinove loze. U jednom vinogradu već rade na prvom, potpuno ekološki napravljenom vinu.

Ekaterina Šprajc je napravila startup koji trenutačno zove ‘Inovativni prehrambeni proizvod za povezivanje hrane‘, a koji želi postojeće načine povezivanja hrane zamijeniti s neutralnom i čvrstom alternativom - jestivim koncem.

Dora Maroš opisala je Just H20 kao projekt u idejnoj fazi, a kojem je cilj napraviti filter za vodu od prirodnih materijala koji će vodu pročišćavati na kemijskoj, mehaničkoj i biološkoj razini. Pojašnjava da bi se filter ugrađivao u spremnik s pipom kapaciteta oko šest litara, a sve od prirodnih materijala. Naglašava da će spremnik specifičnog oblika koji će sprječavati razvoj mikroorganizama.

Prvi među startupima fokusiranim na pretplate predstavila se Buksa.hr. Daliborka Dragašević iz ovog startupa kaže da je riječ o platformi za dijeljenje prostora koja povezuje sve one kojima nedostaje prostor s onima koji imaju višak prostora, a ne znaju što bi s njim. Ideja joj je staviti u upotrebu neiskorištene tavane, podrume, parkirna mjesta i druge prostore koji poboljšavaju održivost.

Maestralo je predstavio Damir Lolić. Ovu platformu koja povezuje glazbenike, komičare, klaune, mađioničare, snimatelje i druge kreativce s ljudima koji ih žele angažirati već je podržala Hrvatska Glazbenu Unija.

Picklean želi u turistička mjesta dovesti profesionalnu opremu za čišćenje, koja se može iznajmiti iz automata, preko mobilne aplikacije. Nikolina Šimac kaže da im je cilj da korisnik može napraviti rezervaciju unutar web aplikacije gdje dobiva kod za pristup i povrat alata na njemu najbližoj lokaciji.

Mateo Puhalović radi na peer-to-peer platformi preko koje želi omogućiti da svatko može iznajmiti bilo što od bilo koga, bilo kada i bilo gdje. Ideja je da ne moraju kupovati predmete i uređaje koje će koristiti tek povremeno, a osnivač ovog startupa uvjeren je da se tako spašava planet Zemlja jer se smanjuje proizvodnja otpada, a štedi te zarađuje novac.

U sedmoj generaciji su i jedna aplikacija iz područja zdravstva, zatim jedan gaming startup kao i jedan fokusiran na interaktivne ture muzejima.

Powerhouse Oncolog predstavio je Josip Vrančić koji navodi da razvijaju dijagnostički neinvazivni proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje. Cilj im je pomoći ženama od kojih, primjerice, svaka osma oboli od karcinoma dojke.

Marijan Mikolić osnivač je PlayTrackera. Riječ je o platformi koja uvezuje sve najpopularnije gamerske platforme - PlayStation, XBOX i Steam - te omogućuje korisniku da mu svi podaci o igrama budu na jednom mjestu. PlayTracker ujedno olakšava korisnicima da se jednostavno prijavljuju na turnire na raznim platformama. U pozadini koristi strojno učenje kako bi radio preporuke i tako poboljšavao gaming iskustvo.

Naratour je mobilna aplikacija kojoj je cilj olakšati ponudu interaktivnih tura po muzejima. Na njoj radi Renato Poljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:34