PRIČE OSNIVAČA

Od API-ja do sustava certificiranja održivog turizma na Bahamima

Aleksandra Ally Dragozet, osnivačica i direktorica Sea Going Green nakon posla u Hrvatskoj izlistana u Forbes ‘30 Under 30‘ najboljih društvenih poduzetnika u Europi

Razvijala je API za mapiranje morskog okoliša. Privukla je za partnere Garmin, Johnson Outdoors i još niz drugih kompanija. Primila je čak i grant nizozemskog Instituta za znanstvena istraživanja (NWO).

Ali onda je spoznala da ideja da se podaci o sidrištima, zaštićenim morskim područjima, staništima bilja i morskih životinja unesu u sustave za navigaciju dostupne svima nije tako unosno kao mapiranje morskog dna za potrebe naftnih divova ili investitora u marine.

Aleksandra Ally Dragozet, koja svoje korijene vuče iz Istre i koja je magistrirala morsku biologiju, unatoč tome odlučila je ostati fokusirana na ekologiju i održivost.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q4 «

Spanov poučak: ESOP dvostruko učinkovitiji od ostalih HR mjera | Anita Čavrag: Jesu li talenti postali razmaženi? | Matija Srbić: Može li Hrvatska stvoriti svoje deeptech gigante? | U hrvatske startupe u devet mjeseci uloženo gotovo milijarda dolara | Zašto ne postoji popis kultnih hrvatskih programera? | Startup koji prkosi klimatskim promjenama | Fortenovin AI raspolaže s 50% više podataka od američke Kongresne knjižnice | Hoće li mirovinci krenuti stopama EIF-a i podržati lokalne VC-e? | Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube ^^^O STARTUP REPORTU

- Na Bahamima s Ministarstvom turizma i IDB-om upravo završavamo projekt izrade sustava izdavanja certifikata za održivi turizam, dok u Gruziji radimo na projektu turističkog masterplana za šumovitu regiju Shuamta nedaleko glavnog grada Tbilisija - kaže Dragozet, koja je prije izdavanja ovog broja Startup Reporta boravila u Zagrebu na konferenciji o nautičkom turizmu.

Pet godina ranije u Amsterdamu je pokrenula tvrtku Sea Going Green, koja savjetuje vlade i kompanije kako uspješno razviti održivi turizam.

Njen prvi posao bio je upravo u Hrvatskoj.

Godine 2018. za splitski The Yacht Week tvrtke Sea Going Green razvila je program utjecaja na okoliš u koji su uključili i njihove goste, kako bi mogli provjeriti rezultate. Godinu kasnije našla se na Forbesovoj ljestvici ‘30 Under 30‘ najboljih društvenih poduzetnika u Europi.

- Moj posao su danas više usluge nego proizvodi, čemu se u pravilu fokusiraju startupi, ali želja nam je produktivizirati naša rješenja - kaže Dragozet.

image

Akcija čišćenja podmorja i plaže Vila Nora u sklopu projekta Od izvora do mora kod Kantride, Rijeka

Ivana Nobilo/Cropix
image

Plitvička jezera, rijeka Korana

Ivana Nobilo/Cropix
image

Iz mora kod šibenske luke u sklopu 28. ekološke akcije Think Green - Sibenik 2022 izvukli i romobili

Damir Zurub/Cropix

Navodi da se najčešće bori s predrasudom da je održivi turizam neisplativ. Navodi kako su nizozemskom turoperatoru Boat Bike Toursu na pilot projektu koji je uključivao tri broda dokazali suprotno. Na njima su napravili proračun CO2 otiska.

- Kroz određene promjene njihova tri stara broda su smanjila korištenje plastike za 50 posto, redovitije se održavaju, koriste čistija goriva, manje materijala i nude više vegetarijanskih i lokalnih jela - kaže Dragozet.

Kao rezultat to je primijenila cijela flota od 16 brodova turoperatora, kojem je sad jeftinija za održavanje.

Navodi da je turistički pad zbog pandemije mnoge države potaknuo da idu smjerom Kostarike za koju kaže da se održivošću turizma bavi već tri desetljeća. Na Jamajci je radila istraživanje kako turizam utječe na lokalno stanovništvo.

- Na Karibima se snažnije osjete klimatske promjene nego u Hrvatskoj i regiji pa je to vjerojatno razlog zašto oni na tome rade užurbanije, ali tako se razvija turizam koji je onda otporniji na šokove - zaključuje Dragozet.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q4 | Čitajte Startup Report na webu | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:54