e-Savjetovanje

Objavljen nacrt Vladinog plana za digitalizaciju Hrvatske do 2032. godine

Nacrt prijedloga Strategije digitalne Hrvatske, koja će utjecati i na startupe, objavljen na e-Savjetovanju

Detalj s izložbe World of robots

 Damjan Tadic/Cropix

Europa u fokusu ima dva smjera razvoja - zeleni i digitalni. Hrvatska vlada objavila je Nacrt prijedloga Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine.

Nacrt je objavljen na e-Savjetovanju: Nacrt prijedloga Strategije digitalne Hrvatske 2032 do 28. listopada.

U Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, koji je stručni nositelj izrade Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine, pozvali su građane, tijela državne uprave, udruge, tvrtke i druge organizacije da se uključe sa svojim komentarima. Ovo je, naime, tek prijedlog strategije.

- Pokrenuli smo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću samim početkom izrade Nacrta prijedloga Strategije sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, a vodeći se odredbama šireg koncepta sudjelovanja zainteresirane javnosti u postupcima odlučivanja - navode.

Strategija obuhvaća četiri prioritetna područja: (1) digitalna tranzicija gospodarstva, (2) digitalizacija javne uprave i pravosuđa, (3) razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža te (4) razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta.

U izradi strategije sudjelovalo je 40 institucija, ministarstava, središnjih državnih ureda, udruga i sekcija gospodarskih udruženja s preko 140 članova koji su vrlo aktivno i produktivno doprinijeli izradi Nacrta prijedloga Strategije.

- Proces digitalne transformacije društva događa se u svim područjima života, no ključno je da iz vida ne izgubimo da njen cilj treba biti bolji život svih građana, konkurentnije gospodarstvo i svima jednostavno dostupna državna uprava - zaključuju u državnom uredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:29