Bitcoin na blagajni

Nova rubrika WEB3: Trend kripto u 2022. plaćanja snažno zaživio u Hrvatskoj

Lani preko domaćeg servisa PayCeka kupljeno robe i usluga u vrijednosti od 6 milijuna eura

Nikola Škorić, suosnivač i direktor Electrocoina i PayCeka

 IVANA NOBILO/CROPIX

Najveći kripto startup, mjenjačnica kriptovaluta Electrocoin, u 2022. godini imala je prihod od oko 80 milijuna eura, a od toga je 7,5 posto došlo putem njihova servisa za plaćanje kriptovalutama PayCeka, odgovorili su nam iz kompanije.

U pitanju je oko 6 milijuna eura prihoda od plaćanja za različite usluge i robe u kriptovalutama. Lani je putem PayCeka izvršeno više od 2500 kupovina. U prosjeku to je po transakciji 2400 eura.

Među kompanijama koje pružaju mogućnost uplata u kriptovalutama, putem PayCeka, ističu se osiguranje LAQO od Croatia osiguranja, Konzum, iNovine, bazaar.hr i HG Spot.

Nikola Škorić, koji je 2014. s Marinom Maržićem pokrenuo Electrocoin, a četiri godine kasnije i kripto-fintech uslugu PayCek, kaže da su na domaćem tržištu s tom uslugom ušli u gotovo sve industrije. Navodi da se kriptom danas može kupiti sve od novina na kiosku do nekretnina, automobila, osiguranja, benzina, čak i platiti komunalni račun u nekim gradovima.

- PayCek je dostupan o na svim blagajnama Konzuma u Hrvatskoj, njih više od 600, ali najveći je promet među tvrtkama koje se bave IT-om, trgovcima automobilima i trgovcima investicijskim zlatom. Značajne promete ostvaruju i razne online trgovine, a naročito one s IT i tehničkom robom - kaže Škorić.

PayCek podržava 16 najpopularnijih kriptovaluta na tržištu. Najpopularnije su pak bitcoin (BTC), stellar (XLM) i ether (ETH). U Electrocoinu kažu da su krenuli u aktivno širenje na europsko tržište i da planiraju udvostručiti broj lokacija na kojima se može plaćati kriptovalutama putem PayCeka. Škorić kao glavnu prednost ističe da je PayCek procesor otvorenog tipa.

- Korisnici mogu koristiti kripto novčanik (wallet) po vlastitom izboru i PayCek podržava veći broj kriptovaluta od velike većine konkurentnih servisa - naglašava.

Plaćanje preko PayCeka za trgovce je zapravo plaćanje u euru. Trgovci načelno primaju plaćanja u kriptovaluti, ali zapravo nisu izloženi njihovoj volatilnosti jer im PayCek isplaćuje traženi iznos u eurima. Electrocoin procesira transakciju u ime trgovca i odradi mjenjačke usluge.

- Upravo smo zbog volatilne prirode dobrog dijela kriptovaluta na tržištu nastojali ići na ruku trgovcima, jer vlasnicima kriptovaluta provizija od dva posto ne predstavlja prevelik problem prilikom plaćanja - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:15