Lova iz Kalifornije

"Nismo očekivali toliku rundu s obzirom da traje nuklearna zima za startupe"

Farseer je privukao ulaganje od domaćeg igrača, koji ulaže s Rimcem, i VC fonda iz Silicijske doline

Tim Farseera: Luka Mijatović, Matija Nakić, Zrinko Dolić i Matej Trbara

 Vedran Peteh/CROPIX

Farseer, hrvatski startup na čijoj digitalnoj platformi za brzo financijsko planiranje rade PBZ, InterCapital, Plinacro i Hrvatska lutrija, primio je investiciju od 1,5 milijuna dolara.

Vodeći ulagač je VC fond iz Silicijske doline Apertu Capital, koji ulaže u deeptech startupe. Poznat je po investiciji u Anacondu, jedan od najpopularnijih data science alata na svijetu.

U rundi je sudjelovalo i hrvatsko investicijsko društvo SQ Capital, poznato po zajedničkoj investiciji s Matom Rimcem u jedan domaći startup, te dio zaposlenika Farseera, njihovih partnera i klijenata. Od poznatijih poslovnih anđela, u Farseer, jedan od NovacHR TOP25 startupa za pratiti u 2023. godini, dosad su uložili suosnivač Repslyja Marko Kovač, suosnivač FIVE-a Viktor Marohnić i bivši direktor marketinga Candy Crush Sage Angus Lovitt.

Podrška ulagača

Matija Nakić, suosnivačica i direktorica Farseera kaže da trenutno traje nuklearna zima za startupe koji žele prikupiti kapital.

- Nismo očekivali da ćemo moći dići toliko veliku rundu, ali čim smo najavili da prikupljamo investiciju SQ Capital, koji je investirao u nas u predsjemenskoj rundi, odmah nas je podržao - kaže Nakić.

Dodaje da su na kraju imali više interesa od iznosa koji su planirali prikupiti. Uz zadovoljstvo što imaju jaku lokalnu podršku ulagača, kaže da je važno i što im je vodeći investitor američki fond. To, kako tumači, znatno povećava šanse da u idućoj rundi dobiju ulaganje iz SAD-a, a tamo su ulagači izdašniji nego u Europi.

Ivan Jurišić, suosnivač i član Nadzornog odbora SQ Capitala da im je ukupna investicija u Farseer dosad najveće pojedinačno ulaganje u neki hrvatski startup.

- Osnivački tim Farseera upoznali smo 2020., kad im je proizvod bio u "grubljoj" inačici, ali je vrijednost koju je donosio za klijenta bila očita i jasno definirana. Kao i kod svakog ulaganja, trebalo je procijeniti sposobnost i motiviranost ekipe iza projekta da predstavljeno i isporuči, a po tome ova odluka o investiciji bila je jedna od lakših - kaže Jurišić.

Navodi da je SQ Capital dosad uložio više od 800.000 eura u desetak startupa. Sve investicije napravljene su u kombinaciji privatnih investicija i onih putem fondova kojima društvo upravlja.

Farseer su prije deset godina zamislili Matija Nakić, Luka Mijatović, Zrinko Dolić i Matej Trbara. Inicijalna ideja bila je pronaći lakši način planiranja od analize ogromnih i složenih Excel tablica. Danas se Farseer hvali da je kroz njegovu cloud platformu planiranje moguće raditi 300 puta brže nego u Excelu, jer automatizira 90 posto posla koji se prije radio ručno.

Investicijski plan

Unazad dvije i pol godine Farseer je počeo s komercijalnim radom. Na njegovoj cloud platformi svoje planiranje radi 30 velikih kompanija u Hrvatskoj i Europi. Prihod po licenci (ARR) skočio im je lani za 3,8 puta u odnosu na godinu prije, dok je tim porastao na 17 zaposlenika.

Nakić kaže da im je s novom investicijom plan automatizirati platformu kako bi se na nju korisnici mogli sami prijavljivati i sve raditi sami. Trenutačno prebacivanje klijenata iz Excel tablica na Farseer radi njihov tim.

- Kako bi korisnicima omogućili samostalno priključivanje i početak korištenja naše platforme, gradit ćemo predloške financijskih modela i data connectore - kaže Nakić.

Navodi da će uskoro izbaciti novu, napredniju verziju Farseerove platforme, koja će omogućiti računanje desetaka milijuna ćelija s podacima u realnom vremenu. Pojašnjava da će im sve to omogućiti i da se brže šire tržišno. Kreću u izgradnju partnerske mreže u srednjoj i istočnoj Europi, ali očekuju da će dobiti i prve globalne korisnike.

- Očekujemo da će ‘self-serve‘ verzija našeg proizvoda dovesti i manji broj globalnih klijenata već prije kraja 2023. godine - kaže Nakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:27