PRIČE OSNIVAČA

Nikolina Lauc: Pomogla ocu stvoriti prvi komercijalni proizvod, a sad cilja IPO

Iako ima podlogu u znanosti, GlycanAge se zasad promovira tek kao wellness test i priprema za skok

GlycanAge originalno je bio sat biološke dobi koje je 2013. izumio njen otac Goran Lauc, osnivač Genosa. Ta je tehnologija rezultat tri desetljeća znanstvenih istraživanja od čega se 16 godina fokusirano time bavi upravo Genos, tumači suosnivačica i direktorica GlycanAgea Nikolina Lauc.

Dodaje da je Genos za razvoj ove tehnologije povukao više od 40 milijuna eura financiranja iz EU grantova.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No 007

Osnivačica godine

Direktorica GlycanAgea, koji radi na komercijalizaciji Genosove tehnologije, ove godine je, prema BestInvestu, proglašena najboljom osnivačicom startupa u Hrvatskoj.

- Zajedno sa ocem sam 2020. napravila prvi komercijalni glikanski test biološke dobi na svijetu i on se pokazao kao prvi uspješni proizvod Genosa - kaže Nikolina Lauc.

Dodaje da je taj test, poznat kao GlycanAge, danas prodaje u preko 60 država, od SAD-a i Velike Britanije preko Hrvatske pa sve do Izraela i Singapura.

Ukupno ga koristi više od 700 privatnih klinika diljem svijeta. U Hrvatskoj ovaj test nudi klinika Sv. Katarina.

- Više od 60 posto naše prodaje je u SAD-u - kaže Lauc.

U međuvremenu se GlycanAge izdvojio iz Genosa u zaseban startup, a Nikolina Lauc navodi da su tek na početku razvoja biznisa, jer tehnologija analitike glikana omogućuje vrlo široku primjenu.

Trenutno se GlycanAge test promovira kao wellness test. Njime se mogu vrlo precizno testirati brojna oboljenja povezana sa starošću, a globalna populacija, posebno u najrazvijenijim državama, ubrzano stari.

- GlycanAge zato razvija liniju dijagnostičkih proizvoda za predikciju inflamatornih bolesti poput kardiovaskularnih, metaboličkih, autoimunih i drugih bolesti, a ti su proizvodi u raznim stupnjevima razvoja - pojašnjava Nikolina Lauc.

Fokus na uspjeh

Dodaje da će neke svoje privatne ciljeve pauzirati kako bi se posvetila rastu GlycanAgea kao startupa. Ciljevi joj nisu mali. Uspoređuje se s jednorozima i naglašava da bi voljela napraviti IPO. Slično, čini se, smatraju i investitori iz raznih dijelova svijeta.

GlycanAge je primio 1,57 milijuna eura sjemenske investicije. Na popisu ulagača su britanski Exceptional Ventures, SQ Capital iz Hrvatske, Hub71 iz Abu Dhabija, Atomicov angel program, Pareto holdings, koji je pokrenuo Shutterstock te brojni poslovni anđeli.

- Trenutno imamo još prostora u sjemenskoj rundi i u završnim smo fazama razgovora s nekoliko fondova - kaže Nikolina Lauc.

60%

prodaje GlycanAge već sad ostvaruje u SAD-u, a plan mu je proširiti i ponudu i tržište

Smjer kojim je krenula s GlycanAgeom, koji se zasad opisuje tek kao wellness test iako iza sebe ima godine znanstvenih istraživanja, signalizira da stvara jednu, potencijalno, veliku farmaceutsku kompaniju.

- Naša je misija otključati ljudski glikom kako bi preventivna medicina postala moguća - zaključuje Nikolina Lauc.

image

Naslovnica Startup Report No 007

Tomislav Botic/JL

*Tema je iz magazina Startup Report No 007, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr. Ovdje možete besplatno preuzeti PDF magazina i doznati teme koje su obilježila hrvatsku startup scenu.

Link na download: Startup Report No 007

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:29