Studij i startupaši

Nema do Splita: Prvaka među ekonomskim fakultetima pronašli smo u gradu pod Marjanom

Top-fakulteti za talente koje zanima biznis strana startupa - za osnivače, prodavače, financijaše, marketingaše, HR stručnjake...

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu dosad je pomogao u inkubaciji najviše startupa među svojim pandanima u Hrvatskoj

 Josko Ponos/Cropix

Ekonomski fakulteti studente su počeli podučavati SaaS-u, AI-ju, digitalnom marketingu, Big Dati i drugim traženim kompetencijama.

Da, bez programera danas nema startupa. Ali startupi nisu samo tehnološke inovacije već i spoj prepoznavanja dobre poslovne prilike i njene egzekucije na tržištu. Startupi su i biznis.

Zato da bi startup uspio potrebni su i prodavači, financijaši, marketingaši, menadžeri, stručnjaci za ljudske potencijale i drugi ekonomisti.

Oni znaju kako proizvod startupa upakirati i unovčiti, što će motivirati ulagače da investiraju i smiriti kupce ako požele otići. Oni također znaju stvoriti hype kako bi potaknuli prodaju i promovirali startupov brend, razumiju međunarodnu prodaju, primjerice što će preferirati Francuzi a što će proći kod Amerikanaca, Japanaca ili Indijaca.

Znaju i kako organizirati tim i posao da u tom teško predvidljivom, brzo rastućem okruženju procesi teku što glađe. Znaju i koje brojeve prikupiti, takozvane metrike poslovanja koje traže investitori, a i koji trebaju direktoru.

Ali ne govorimo ovdje o klasičnim ekonomistima. Startupi traže one kojima je rad u cloudu normalna stvar, koji razumiju društvene mreže, imaju profil na LinkedIn-u, čuli su za no-code alate, razumiju digitalnu ekonomiju i njene digitalne marketplaceove te kojima pojmovi poput 'lean' i 'agile' barem zvuče poznato. Očekuju da su čuli za GitHub, SaaS, AI i JavaScript, iako o njima imaju ograničeno znanje.

Na ekonomskim fakultetima prirodno je očekivati da su rasadnici osnivača marketinških (martech), fintech, HR startupa, kripto startupa pa čak i onih koji unapređuju transport i logistiku.

Tražite li takve ekonomiste centar Hrvatske nalazi se u gradu pod Marijanom. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu prvak je u branši po startup aktivnostima. Ima najaktivniji inkubator, Studentski Poduzetnički Inkubator (SPI), za koji se dosad prijavilo 300 studenata od čega je njih 155 prošlo različite edukativne programe.

Iz SPI-ja su izašla 23 startupa, više nego iz svih ostalih ekonomskih fakulteta zajedno, a neki od njihovih startupa su Eazy Oil, eAgrar, Sailboat RC i Denther.

Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu kaže da nude studijske programe koji razvijaju ključne vještine i oblikuju stavove potrebne za osnivanje ili za rad u startupu.

- U procesu učenja poseban je fokus na inovativnosti proizvoda i usluga te cjelokupnog poslovnog procesa koji uključuje i presales, marketing društvenih mreža, ostale alate digitalne marketinške komunikacije te podršku korisnicima - kaže Muštra.

Odmah za Splitom je Ekonomski fakultet u Rijeci sa svojim inkubatorom TORPEDO. Iduća zvijezda za startupaše ekonomiste mogao bi biti RIT Croatia, koji planira svoj inkubator iz SAD-a RIT Venture Creations pokrenuti i u Hrvatskoj.

Zasad, ispred njega je Ekonomski fakultet u Osijeku s vlastitim Studentski inkubatorom SIOS-om. Osijek, uz Split i Rijeku, jedini ima vlastiti inkubator, ali je zasad fokusirani samo na edukaciju ne i pokretanje startupova. U ostatku Hrvatske, uključujući Zagreb, tek idu u tom smjeru.

Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kaže da studente uče o SaaS-u, izradi mobilnih aplikacija, korištenju digitalnih tehnologija, korisničkoj podršci i digitalnom marketingu u okviru studijskih programa kao što su Digitalni marketing, Menadžerska informatika i Elektroničko poslovanje.

- Naši alumni već rade u CircuitMessu, Infobipu i Rimac grupi. Usko surađujemo i s predstavnicima startup scene, poput ZICER-a, na približavanju tema povezanih s pokretanjem startupa naših studenata - kaže Pavičić.

Alen Host, rektor Ekonomskog fakulteta u Rijeci naglašava da su u akademskoj 2021./2022. godini potpuno preradili programe da bi se fokusirali na digitalizaciju.

- Kolegiji kao što su Digitalni marketing, Umjetna inteligencija u poslovanju, Veliki podaci i poslovna inteligencija te B2B marketing i prodaja potiču studente na analiziranje promjena i usvajanje digitalnih alata, primjenu novih sofisticiranih softvera i AI-a u poslovanju te savladavanje etapa u procesu transfera znanja - zaključuje Host.

ISTRAŽILI SMO

Što fakulteti kažu o utjecaju startup revolucije u Hrvatskoj...

Vinko Muštra (dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu):

Startupi nam poboljšavaju način predavanja i kurikulume

Velik broj tehnoloških startupa u sektoru obrazovanja razvija brojne softvere i aplikacije koji čine proces učenja i podučavanja dinamičnim, interaktivnijim i zabavnijim te ih naši profesori rado koriste u radu. Startupi nam utječu i na kurikulume. Napravili smo velik odmak od tradicionalnog podučavanja poduzetništva na principu "one size fits all" te se fokusirali na teme inovacija, kreativnosti i jedinstvenih izazova s kojima su suočeni poduzetnici, potrebe neprestanog pivotiranja te internacionalizacije startupa.

Alen Host (dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci):

Od 2014. riječka Ekonomija financira startupe svojih studenata

Fakultet od 2014. svoje studente savjetuje u izradi poslovnih planova i financira kvalitetne ideje s početnim kapitalom. Već u prve dvije godine tako je osnovano čak šest tvrtki. Danas studenti i naši alumni uključeni su u startup projekte Grada Rijeke i Riječke razvojne agencije Porin, što je rezultiralo s nekoliko izvrsnih projekata. Od 2021. smo s Porinom razvili Studentski poduzetnički inkubator TORPEDO, a u sklopu studijskih programa na diplomskoj razini uveli smo nove kolegije koji pomažu u pokretanju startupa.

Sunčica Oberman Peterka, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku

Obrazujemo poduzetnike od startupaša do neprofitnog sektora

Ekonomski fakultet u Osijeku jedina je visokoškolska institucija koja nudi cijelu vertikalu obrazovanja iz poduzetništva. Od 2008. dobili smo i UNESCO katedru iz poduzetničkog obrazovanja, kao međunarodno priznanje za izvrsnost u poduzetničkom obrazovanju. Naši programi nisu isključivo vezani za obrazovanje za startupaše nego razvoj poduzetnih pojedinaca u svim sektorima društva, od malih do najvećih i od privatnih i javnih do neprofitnog sektora. Surađujemo s BIOS-om i Osijek Software Cityjem.

Milivoj Marković, voditelj studijskih programa na RIT Croatia

Otvaramo prilike za praksu od Infinuma do tvrtke Rimčevih robo-taksija

Naša je misija adekvatno pripremiti studente za međunarodno tržište rada koje ih čeka nakon diplome. To uključuje startupaše, koji dobivaju stručna znanja iz svih područja ekonomije, s tim da naglasak stavljamo na međunarodno tržište. Upravo ono što startupi u želji za globalnom ekspanzijom traže. Učimo i soft vještine, poput kritičnog razmišljanja i iskustvenog učenja. Surađujemo sa startupima, dubrovačkim Centrom za poduzetništvo i ZICER-om, a naši studenti mogu na praksu od Infinuma do tvrtke Rimčevih robo-taksija Project 3 Mobility.

Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Startupi nam pomažu na kurikulumu, a vanjska suradnica nam je Josipa Majić

U Odboru za suradnju s gospodarstvom EFZG-a aktivno sudjeluju i predstavnici startup scene i s njima intenzivno surađujemo na razvijanju kurikuluma. Želja nam je da naši studenti razvijaju vlastite ideje te da pomažu pokrenuti inicijative i projekte koji će učiniti razliku na tržištu i u svijetu. U to smo uključili i bivše studente, primjerice, suosnivačicu Revuta i našu vanjsku suradnicu Josipu Majić. Organiziramo gostujuća predavanja o startup temama na našim studijskim programima.

Anita Peša, pročelnica Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru

Manji smo odjel i stoga gajimo gotovo individualni pristup svakom studentu

Naši studenti usvajaju najnovija znanja iz područja menadžmenta te stječu temeljne menadžerske kompetencije: planiranja, organiziranja, kadroviranja, vođenja i kontroliranja koje su neophodne za uspješno vođenje poslovanja. Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru manji je odjel pa gajimo gotovo individualni pristup svakom studentu. Sve veći broj naših studenata pokreće tvrtke. U okviru Sveučilišta u Zadru na raspolaganju im je i besplatan coworking prostor Code hub, prilagođen studentima i IT poduzetnicima.

Ivija Bernatović, profesorica poduzetništva Zagrebačke škole ekonomije i managementa

Povezujemo naše studente s uspješnim osnivačima i investitorima

ZŠEM od samog početka prati trendove u globaliziranom svijetu. Imamo kolegije kroz koje studenti od poduzetnika i alumnija ZŠEM-a iz Hrvatske i svijeta, među kojima su osnivači vrlo uspješnih startupa poput Agrivija i tvrtki kao Bomark Grupe, mogu i na uspješnim i neuspješnim primjerima iz prve ruke učiti, istraživati i propitkivati sve o startup svijetu, ali i prezentirati (pitch) svoju ideju investitorima. Nudimo izborne kolegije poput Design thinkinga, Service designa i Machine learninga, a naš alumni Stiven Toš je EY poduzetnikom godine 2022.

Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN'

Kontinuirano organiziramo startup natjecanja i učimo studente kako do kapitala

Za Sveučilište VERN' startup poduzetništvo već je dugo dio nastavnog sadržaja kroz predmete i gostujuća predavanja startup poduzetnika s bogatim iskustvom. Kontinuirano organiziramo startup natjecanja za studente te im pružamo podršku u natjecanjima na europskoj i svjetskoj razini. VERN'ovi studenti dosad su sudjelovali u natjecanjima u kojima su razvijali globalne startupe u području društvenog poduzetništva i drugim granama gospodarstva, a kroz gostovanja startup poduzetnika uče ne samo o pokretanju startupa već i alternativnim izvorima financiranja i predstavljanju ulagačima.

**Veliko istraživanje o top ekonomskim fakultetima za startupaše objavljeno je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botic/jl/sr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:07