Ida Pandur, suosnivačica i direktorica NEAR Balkans

Nakon exita vratila se graditi Web3

Lokalni hub NEAR privukao sto programera i tisuće novih korisnika

Sa skoro sto novih developera te tisuće novih korisnika u svom ekosustavu nakon svega godinu dana poslovanja Ida Pandur, suosnivačica i za zadovoljstvo. NEAR Balkans je regionalni hub NEAR Foundationa, jednog od globalno 50 najvećih blockchaina s tržišnom kapitalizacijom od preko 1,5 milijardi dolara. Ovaj regionalni hub u praksi funkcionira poput startupa, jer je NEAR-ov ekosustav decentraliziran kao i ta tehnologija. Tim Ide Pandur tako, uz širenje ekosustava za NEAR, razvija i vlastite blockchain proizvode i s njima tržišno nastupa.

- Imamo naš kućni product lab koji razvija Web3 proizvode za globalno tržište i uspješno smo lansirali prvi proizvod Tekuno, dok je drugi pred lansiranjem - kaže Pandur.

Tekuno je zamišljen kao najjednostavniji način on-boardinga korisnika iz Weba 2.0 u Web3 kroz takozvane proof-of-doing NFT-ove. Navodi da pripremaju i treći proizvod Web3 enterprise consultancy, čiji je primarni cilj pomoći kompanijama otkriti nove poslovne modele i izvore prihoda kroz primjenu Web3.

- S prvim velikim korporativnim klijentima već radimo na tome - kaže Pandur.

Iako ne otkriva s kojim klijentima, navodi da su do sada kao hub dali 20-ak grantova u regiji i šire, a kojima su omogućili realne poslovne integracije blockchaina u poslovanju. U regiji pak najviše rade ne edukaciji i partnerstvima. Edukacijom šire eko-sustav kroz meetupe, razna događanja za prijenos znanja te online i fizički organizirane certifikacije developera. Globalno pak rade s globalnim NEAR timom na strateškim partnerstvima s velikim Web 2.0 i Web3 igračima.

image

Meetup u okviru NEARby BlockSplit 3 konferencije u prostorijama Plan B

Nikola Vilic/CROPIX

NEAR je konkurentska tehnologija blockchainima poput Solane i Cardana. No, u branši pojašnjavaju da svaki od tih blockchaina ima primjene u kojima briljira, zbog čega ih ne smatraju baš tako usporedivima. Pandur smatra da je uspjeh NEAR tehnologije s kojom rade to što tvrtkama omogućuje da najjednostavnije pređu iz Weba 2.0 u stabilno i skalabilno Web3 okruženje s niskim troškovima transakcija.

- Ako želite mintati milijun NFT-eva, na NEAR-u će vas to stajati oko 1200 dolara, a na Ethereumu 14 milijuna dolara - kaže Pandur.

Dodaje da su, uz to, certificirani kao ugljično neutralni što u vrijeme ESG-a postaje sve važnije, a to predstavlja dosta veliki izazov da mnoge Web3 igrače.

- Meni osobno je ovo posao iz snova, jer mogu u novom svjetlu primijeniti sve što sam naučila prethodno u EY-u u kojem sam provela četiri godine, kao i znanja iz svoje digitalne agencije ENTG s kojom sam napravila exit. Postoji i impact koji daju veliki sustavi i brzina koja obilježava startupe - zaključuje Pandur.

++
image

Naslovnica magazina Startup Report No6 koju je napravio art direktor Tomislav Botić pomoću AI alata Midjourney

Jl/

>> PDF magazina možete preuzeti ovdje <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:07