EDUKACIJA ZA GAMING

‘Na početku nisam znala napisati niti liniju koda, a sad radim igre‘: ovo su riječi ljudi nakon šest mjeseci u Novskoj

Do sada je kroz program u sedam generacija prošlo 280 ljudi

Igor Čulić i Mirna Tominac

 Darko Tomas/

Od četrdeset polaznika 7. generacije edukacije o izradi video-igara u Inkubatoru Pismo u Novskoj, a koji su u utorak primili diplome, njih 11 već je pronašlo posao u struci, ili već rade za nekoga ili se pripremaju pokrenuti vlastiti posao.

Andreja Šeperac, voditeljica Inkubatora Pismo i ravnateljica Simore kaže da su već na dodjeli diploma blizu kvote zaposlenosti koju su dogovorili s HZZ-om, od 30 posto. HZZ polaznicima šest mjeseci daje minimalnu plaću i pokriva putne troškove.

- Do sada je kroz program u sedam generacija prošlo 280 ljudi, a u prosjeku je do 17 polaznika po generaciji pronašlo zaposlenje ili su otvorili tvrtke ili obrte - kaže Šeperac.

image

Dodjela diploma polaznicima gamerske radionice

Darko Tomas/
image

Dodjela diploma polaznicima gamerske radionice

Darko Tomas/
image

Andreja Šeperac na dodjeli diploma polaznicima gamerske radionice

Darko Tomas/

Rad u Blenderu i Unityju

Edukacija se temelji na praktičnom radu u Blenderu i Unityju, dva softverska alata s kojima se razvijaju računalne igre.

Anita Govorčinović i Stefan Majnarić, koji su se fokusirali na rad u Blenderu kažu da su vrlo zadovoljni edukacijom. Govorčinović navodi da je prije dvije godine već prošla kroz jedan tečaj izrade video igara negdje drugdje.

- Nakon toga nisam postigla ništa, jer je predavač imao gejmerski rječnik koji meni kao smrtnici s ekonomije nije bio jasan. Ovdje sam sve što me zanimalo dobila kroz jezik smrtnika i uspjela sam napraviti završni rad - kaže Govorčinović.

Majnarić ističe da su unazad šest mjeseci zagrebli mnoge teme kroz Blender i mnogo radili timski.

- Naše je iskustvo posljedica svakodnevnog rada, ali i timskog rada koji je pokazao da treba imati snažno vodstvo da bi se došlo do rezultata - kaže Majnarić.

image

Stefan Majnarić i Anita Govorčinović

Darko Tomas/
image

Predstavljanje igara

Darko Tomas/
image

Andreja Šeperac

Darko Tomas/

Znanja potrebna za praktičan rad

Igor Čulić i Mirna Tominac, koji su se fokusirali na rad u Unityju kažu da su kroz ovu edukaciju odmah stekli znanja koja su im praktično potrebna za rad u industriji video igara.

- Sjećam se da sam na početku razmišljao kako bi mogla izgledati ova edukacija, ali nisam ni maštao da će ispasti ovako dobro - kaže Čulić.

Tominac dodaje da se danas osjeća kao programerka.

- Na početku nisam znala napisati niti liniju koda, a sad radim igre - zaključuje Tominac.

image

Andreja Šeperac

Darko Tomas/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:34