PREVARA ULAGAČA

Lažirala više korisnika nego Hrvatska ima stanovnika i prodala startup za 175 milijuna dolara: Sad je tuže

JP Morgan tvrdi da je Charlie Javice iz američkog startupa Frank kreirala lažnih 4.265.000 korisnika

Charlie Javice, osnivačica američkog startupa Frank koji se prodao JP Morganu za 175 milijuna dolara i završio na sudu zbog prevare

 Charlie Javice Linkedin/

Na engleskom riječ ‘frank‘ znači pošten, otvoren i izravan. JP Morgan, trenutačno najveća američka banka sada tuži 30-godišnju osnivačicu američkog startupa Frank, Charlie Javice, zato što je kreirala više od četiri milijuna lažnih korisnika kako bi lažirala brojke o rastu poslovanja i tako se nabrzinu prodala toj banci za vrtoglavih 175 milijuna dolara u jeku pandemije, 2021. godine.

Američki startup Frank, poznatiji kao WithFrank.org, koji je u svega dvije godine od osnutka došao do exita i postao primjer uspješnog fintecha - više ne postoji. JP Morgan ga je ugasio i otvorio pravnu bitku s osnivačicom.

Jedna od najvećih investicijskih banaka navodi da je prevaru otkrila kad je poslala e-mail s marketinškom ponudom na testnih 400.000 kupaca. Sa 70 posto e-mailova vratila se poruka da mailovi nisu uspješno isporučeni.

Lažirali korisnike

U JP Morganu navode da se to nije smjelo dogoditi s obzirom da je Frank tijekom pregovora o preuzimanju morao dokazati da uistinu ima prave korisnike. Ali banka sad tvrdi da je stvarnih korisnika u trenutku prodaje, čini se, bilo tek oko 300.000. Frank je pak tvrdio da ima između četiri i pet milijuna korisnika. Drugim riječima, njih više od četiri milijuna bilo je, izgleda, izmišljeno, i to je osnova sudske tužbe protiv osnivačice Franka.

U tužbi stoji da je Frank izmislio lažne korisničke račune. Već znamo da je moguće izmišljati korisničke račune za Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i druge društvene mreže, a sad je postalo jasno da je to, po svemu se čini, moguće i za korisnike fintecha.

JP Morgan tvrdi da je osnivačica Franka platila jednom podatkovnom znanstveniku 18.000 dolara da bi ovaj izmislio milijune lažnih korisničkih računa za njen fintech.

image

JP Morgan ugasio je američki startup Frank nakon što je otkrio prevaru te pokrenuo tužbu protiv osnivačice

Screenshot Web/

- Umjesto da otkrije istinu, Javice je prvo odbila zahtjev JP Morgana za uvidom u bazu klijenata pravdajući se brigom za njihovu privatnost. No, nakon što je banka inzistirala, Javice je odlučila izmisliti nekoliko milijuna Frankovih korisničkih računa - navodi se u tužbi protiv osnivačice Franka.

Prevaru su, tvrde u JP Morganu, prvo pokušali izvesti interno. Osnivačica Charlie Javice je zajedno s glavnim direktorom za rast poslovanja Olivierom Amarom prvo zatražila da lažne podatke o korisnicima kreira direktor inženjeringa startupa Frank. Tražili su da koristi ‘sintetičke podatke‘ te da pomoću njih kreira uvjerljiv popis klijenata koji uključuje njihova imena, datume rođenja, telefonske brojeve, poštanske adrese i e-mail adrese. No, ovaj ih je presjekao pitanjem.

- Da li je taj zahtjev u skladu sa zakonom - piše u tužbi.

Manipulativna osnivačica

Međutim, Charlie Javice nije stala na tome, dodaje JP Morgan.

Startup Frank je, naime, stvarao privid da je postao vrlo popularan tijekom pandemije, jer je nudio usluge kakve su se uistinu dosta tražile. Frank je bio cloud servis za brzo i jednostavni podnošenje zahtjeva za financijsku pomoć od Vlade SAD-a, zatim stipendija i jeftinih fakultetskih tečajeva.

Banka navodi da je osnivačica startupa nastavila uvjeravati svoju glavnu osobu za tehnologiju da ne traži ništa nedopušteno, iako je bila svjesna da laže i da i u financijskoj industriji i u poslovanju s državom postoje kontrole i regulativa koje se mora poštivati, i koja je napravljena baš zato da bi se spriječile prevare.

- Kad se direktor inženjeringa nije dao uvjeriti i rekao da on može dati samo stvarni popis klijenata, a na kojem je u srpnju 2021. bilo manje od 300.000 korisnika, Javice se onda obratila neimenovanom profesoru za podatkovne znanosti s jednog fakulteta iz New Yorka kako bi stvorila 4.265.000 korisnika - navodi se u tužbi.

Javice je tražila da niti jedno tako lažirano ime ne bude od neke stvarne osobe, kako bi izbjegla dodatne probleme, te je inzistirala da ako podaci tom profesoru izgledaju lažno, da ih popravi kako bi bili uvjerljiviji.

Sve to JP Morgan je potkrijepio materijalnim dokazima. Javice je, naime, s profesorom komunicirala preko maila.

Dopisivala se mailom

- Naš je plan da neovisno napravimo popis imena i popis prezimena te potom utvrdimo da niti jedno ime ne odgovara stvarnoj osobi - napisao je Javice u jednom mailu profesor.

- Hoće li lažni e-mailovi izgledati sumnjivo kad će se pregledavati ručno ili je bolje koristiti jedinstvene ID-e - pitala je Javice u jednom mailu profesora, prema dokazima koje je prikupio JP Morgan.

Paralelno je direktor za razvoj poslovanja Olivier Amar tragao na tržištu za bazom podataka studenata kako bi je kupio. JP Morgan navodi da je uspio pronaći jednu marketinšku tvrtku i od nje uspio za 105 tisuća dolara kupiti popis od 4,5 milijuna stvarnih studenata.

- Taj popis je došao prekasno za stvaranje lažnog popisa kupaca, ali ga je Frank kasnije koristio kako bi dodatno obmanjivao JP Morgan i prikrivao tragove prijevare nakon akvizicije - stoji u tužbi.

JP Morgan od Javice kroz tužbu traži najmanje 175 milijuna dolara naknade štete. Analitičari pozdravljaju taj čin, ali upozoravaju i da će banka morati pokazati svojim klijentima da li je uspjela stvoriti mehanizme koji bi spriječili da joj se slična prevara dogodi ubuduće.

Prvo joj isplatili zlatni padobran od čak 20 milijuna dolara

Priča ima i drugu stranu. Javice je podnijela vlastitu tužbu protiv JP Morgana za pravne troškove koje je, kako kaže, podmirila dok se branila u internim istragama koje su započele prošlog proljeća. Tako se saznalo i da je JP Morgan, koji je Javice otpustio iz Franka lani u studenom, prilikom otkaza isplatio joj bonus od čak 20 milijuna dolara!

Javice tvrdi da ju je banka otpustila iz Franka u zloj namjeri, jer je sama planirala izvesti prevaru koja joj nije uspjela. Osnivačica Franka tvrdi da je zviždačica, ali da se banka opekla tako što je nakon akvizicije pokušala zaobići postojeće zakone o privatnosti koji se odnose na studente te se potom okrenula protiv nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:28