HR/Indeks zadovoljstva zaposlenika

Kako se biraju startupi u kojima je najbolje raditi

Manjak talenata profilirao je nišu posrednika koji prikupljaju i analiziraju zadovoljstvo radnika

Najbolji startup za raditi u Hrvatskoj je Productive, objavio je MojPosao krajem 2022. Neposredno prije Q Agency objavio je da bilježi veće zadovoljstvo svojih zaposlenika nego što ga imaju Google i Apple. A još prije gaming startup Gamechuck objavio je da je prvi u svom sektoru potpisao kolektivni ugovor sa sindikatom. I dok se navod iz Gamechucka može izravno potvrditi, postoji papir i fotografije koje to podupiru, u području zadovoljstva zaposlenika formirala se niša posrednika koji prikupljaju i analiziraju takve podatke. Točnost tih podataka stoga garantiraju ti specijalizirani igrači. Najveći je MojPosao s platformom Pulser, a tu se probija i Stethoscope, digitalna platforma u 2022. izdvojena iz Degordiana.

Ne isključujemo da na tržištu ima još takmaca. Među inima, Peekator ima istraživačku platformu, ali se u pravilu koristi za druga istraživanja, a time se bave i specijalizirane agencije za istraživanje tržišta i ispitivanja javnog mnijenja. Kako u Hrvatskoj postoji manjak talenata, a poslodavci žele i podacima pokazati da sve što rade u employer brandingu daje rezultate, igrači u toj niši pronašli su svoj poslovni model i na tome generiraju prihod. Stethoscope, kojem je službeno direktor Daniel Ackermann, na tome gradi globalni biznis. Cjenik mu je uz eure i u dolarima. Pulser ima drugačiji pristup, jer ga na hrvatskom tržištu već koristi niz velikih kompanija.

Viktorija Kunštek, voditeljica proizvoda na portalu MojPosao kaže da Pulser koriste već 16 godina.

- Pulser se provodi u godišnjim ciklusima te poslovni subjekti koji sudjeluju u provedbi istraživanja konkuriraju za nagradu Najbolji poslodavac, koja se u cijelosti temelji na ocjeni zaposlenika - kaže Kunštek.

Pojašnjava da se istraživanje zadovoljstva zaposlenika provodi anonimno, metodom ankete. Upitnik ima 78 tvrdnju u devet kategorija. Iz odgovora se može ocijeniti angažiranost zaposlenika, stupanj zadovoljstva, employer Net Promotor Score (eNPS), Emoloyer Statisfaction Index (ESI) te motivacija.

Dok je Pulser zatvorenog tipa, Stethoscope je pokrenuo i otvoreni servis My Stethoscope gdje svatko može ispuniti upitnik o zadovoljstvu na svojem poslu, pri čemu se podaci anonimiziraju, a ispitanik dobije za nagradu uvid usporedbu sa svojom branšom.

Zanimljivo je da ovakve ankete ispunjava vrlo visok postotak radnika. Pulser je lani koristilo 67 tvrtki raznih veličina s 8500 zaposlenika. Njih čak 6700 ostavilo je svoje odgovore. U prosjeku su jako zadovoljni, ocjenjuju 3,35 od 4 pa je za pretpostaviti da to nije nacionalni prosjek. I da, hrvatski prosjek, po MojPosao, na skali od 1 do 10 iznosi tek 4,59. U prijevodu to nije ni za prolaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 14:32