UVODNIK

Iza nas je jedan od najuspješnijih kvartala za startupe u Hrvatskoj

Prošlo je tek pola godine, a već smo po investicijama na oko 75 posto lanjskog rezultata. I mi smo u magazinu Startup Report učinili sve kako bi što bolje pratili taj tempo

Nakon prva dva broja spremni smo povisti standarde. I to na dva načina.

Jedno je pričati o važnosti jednakosti žena i muškaraca u našem startup ekosustavu, a drugo je to pokazati primjerom. Startup Report istražuje broj i iznos investicija u startupe hrvatskih osnivača po kvartima. Po tome smo jedinstveni.

U ovom broju donosimo vam brojke za drugo tromjesečje, koje je ispalo drugo najuspješnije dosad. Očigledno, u Hrvatskoj nema investicijske zime, a po svemu sudeći, barem kako se zasad čini, neće je ni biti.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q3 «

TOP13 soonicorna za petama Infobipu i Rimcu | Startup exiti u Hrvatskoj: IPO-i na ZSE-u i NYSE-u | Croatian Founders‘ Sentiment: Više od 70% osnivača očekuje brži rast prihoda | Istraživanje Istraživačkog tima Startup Reporta: U hrvatske startupe u 1-6MJ 2022 uloženo $891,1 mil. | Što kad startup pitate: Odakle si? Odakle su tvoji? | Kolumne Josipa Majić Predin, Mirna Marović, Dino Jerković ^^^O STARTUP REPORTU

Cijeli Istraživački tim Startup Reporta, koji je marljivim crowdsourcingom to radio u prvom broju, činili su muškarci.

Više prostora ženama

U drugom broju nam se kao prva žena pridružila Mirna Marović, predsjednica udruge CVCA, koja okuplja VC fondove, kao i direktorica VentureXchangea, tvrtke koja unas najaktivnije prati startupe. Ali, uz Marović, šest preostalih članova Istraživačkog tima i dalje su bili muškarci.

Sada u trećem broju naš je Istraživački tim narastao na 15 članova. Nismo tako dobili samo relevatnije brojke već još nešto - naš Istraživački tim više nije mahom muško društvo. Tim sada broji sedam žena (46,7%). Nismo uspjeli doći do omjera 50:50, ali budemo.

Hvala Mirna, Hajdi, Helena, Ivana, Maja, Marijana i Renata što ste nas u tome podržale!

Drugi način na koji smo povisili standarde u ovom broju Startup Reporta je što smo dali glas startupašima.

Glas startupaša

Tako je nastao Croatian Founders’ Sentiment ili sentiment domaćih osnivača.

Investitori jesu važni, ali nisu jedinibitni. Važno je čuti što misle i kako se osjećaju osnivači startupa. Oni su ti koji pomiću granice ekosustava. Primjetili smo da imaju toliko posla da čak ne stignu redovito s drugim osnivačima pričati o zapošljavanju, prikupljanju investicija, uvjetima poslovanja i poslovnim očekivanjima. Stoga smo ih to pitali mi.

Tako smo otkrili planiraju li u ovom tromjesečju zapošljavati, otpuštati, prikupljaju li investicije, u kojem smjeru smatraju da će se promijeniti poslovna klima, kao i što prognoziraju da će im se dogoditi s prihodima.

Croatian Founders’ Sentiment prvi je alat koji vam nudi uvid u svijet domaćih startupaša.

» Upišite mail i besplatno primajte NEWSLETTER STARTUP REPORTA «

Sve o startupima u Hrvatskoj, jednom mjesečno, u vaš mail sandučić ^^^O STARTUP REPORTU

Anketirali smo osnivače 25 najperspektivnijih hrvatskih startupa u ranoj fazi razvoja, odnosno startupe s popisa Novac. hr TOP25 startupa za pratiti u 2022. godini.

Široka podrška

Svi su se odazvali, na čemu im se zahvaljujemo! Dogovor je da objavljujemo samo zbirne pokazatelje, a iako je to bilo opcionalno, s nama je niz osnivača podijelio i svoje utiske.

U vrijeme kad se priča o investicijskoj zimi na zapadu, uvjerni smo da će ovakav uvid u razmišljanja domaćih osnivača dobro doći svima koji unas rade ili žele napraviti startupe, kao i onima koji u startupima rade ili s njima surađuju.

Napravili smo još dvije stvari s kojima želimo biti bliže vama, našim čitateljima.

Startup Report je od ovog broja u punom smislu riječi omnichannel publikcija.

Bliže vama čitateljima

Izlazimo u printu, jednom kvartalno uz Jutarnji list, zatim u obliku PDF-a, koji se može shareati preko Whatsappa i Vibera, imamo i web, u okviru Novac.hr-a, te shareamo naše sadržaje preko društvenih medija Jutarnjeg lista i Novac.hr-a. Od lipnja Startup Report ima mjesečni newsletter, što je prva novost.

Newsletter je besplatan i njegov pretplatnici prvi dobiju link na PDF novog broja Startup Reporta. Link na prijavu je bit.ly/ StartupReportNewsletter.

Druga novina je da smo od srpnja počeli raditi partnerske meetupe.

Naš prvi meetup partner

Nije nam plan raditi nove meetupe u ekosustavu. Vi već radite odlične meetupe! Međutim, meetupi u Hrvatskoj mogli bi biti veći i češći. Mi vas u tome želimo podržati, ali na isti način na koji pratimo startup scenu - neovisno i nepristrano.

Startup Report prvi je partnerski meetup suorganizirao s Lean Startup Croatia, koja radi odličan TeamUp meetup.

Zajednički smo postigli da to bude najveći TeamUp dosad i ujedno najveći meetup koji se ovog ljeta održao u Zagrebu.

Pridružite nam se!

#GradimoStartupEkosustavZajedno

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q3 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter
image
Tomislav Botić/Startup Report
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:59