NOVI POTHVAT

Ivan Burazin odlazi iz Infobipa i pokreće Daytonu: ‘Želimo napraviti globalnu revoluciju u razvoju softvera‘

Novi hrvatski developerski startup bit će konkurent Microsoftu i već rade na investiciji

Ivan Burazin

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Ivan Burazin, dvije godine otkako je Infobip kupio njegov startup Shift, što je bila prva akvizicija tog jednoroga u Hrvatskoj, vraća se razvoju novog, vlastitog startupa - Daytone. Novi startup želi napraviti globalnu revoluciju u načinu na koji developeri razvijaju softver. Burazin kaže da rješavaju najveću boljku developera danas.

- S nama developeri ne moraju deset sati instalirati i podešavati različite razvojne softvere i servise da bi onda dva sata radili ono što vole: kodirali. Upišu dvije riječi i dalje sve mi radimo automatski u pozadini - ističe Burazin.

Sama ideja nije revolucionarna, priznaje Burazin. Od starta, Daytona će imati jaku konkurenciju - GitHub Codespaces. Toj Microsoftovoj usluzi, jer GitHub je dio Microsofta, dive se čak i oni developeri koji ne vole tog softverskog diva. No, Burazin, kojemu ovo nije prvi developerski startup, kaže da imaju tehnologiju koja je naprednija i bolje pozicionirana.

Naglasak na sigurnosti

- Osim što naša konkurencija svoja rješenja drži zatvorena samo unutar svog ekosustava, a mi podržavamo sve platforme i rješenja, ono na što smo stavili naglasak jest sigurnost. Daytona može raditi ne samo u cloudu sa svima već i kod vas, lokalno - objašnjava Burazin.

Navodi da su to već prepoznali investitori pa im pripreme za prvu rundu teku glatko. Dodaje da su to prepoznali i potencijalni korisnici pa već ima niz predbilježbi velikih financijskih i drugih institucija iz EU i SAD-a koje žele koristiti Daytonu.

Uz Burazina, osnivači Daytone su njegovi partneri iz CodeAnywherea, Vedran Jukić i Goran Draganić.

- U ovom trenutku nas je 11 u startupu, uglavnom u Splitu i Zagrebu, ali tražimo najbolje programere globalno, kao remote-first tvrtka, i neke smo već zaposlili u San Franciscu i Los Angelesu - kaže Burazin.

Dodaje da njegov odlazak iz Infobipa ipak neće biti potpun. Tamo je, kaže, imao vožnju života s fenomenalnom ekipom.

- Bila mi je velika čast raditi u Infobipu protekle tri godine i iznimno uzbudljivo graditi od nule odjel Developer Experience. Mnogo sam naučio i ostat ću uz našeg prvog hrvatskog jednoroga, kao savjetnik, jer duboko vjerujem u nastavak globalnog uspjeha Infobipa - naglašava Burazin.

Utjecaj na ekosustav

Novi čelni čovjek Infobipa za developersko iskustvo postao je Nikola Pavešić, dosadašnji prvak Infobip Startup Tribea. Pavešić ima bogato iskustvo. Studirao je u Bologni i Newcastleu, radio za UN u Africi i u Japanu.

Upravo je u Tokiju uronio u svijet startupa, a više od pet godina radio je za Nikkei, vlasnika Financial Timesa, za koji je iz japanske centrale vodio globalna partnerstva.

- Čast mi je što ću voditi Infobipov odjel za developersko iskustvo u trenucima kada bitno utječemo na poduzetnički i tehnološki ekosustav - kaže Pavešić.

Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa, kaže da je Nikola Pavešić sjajan stručnjak s vrijednim međunarodnim iskustvom koji razumije što developeri i startupi žele.

- Uvjereni smo da će njegov know-how uvelike doprinijeti Infobipovu globalnom rastu, a Ivanu zahvaljujem što nam je pomogao pozicionirati Infobip kao snažnu developersku organizaciju i drago nam je što svoj put nastavlja upravo u startup vodama - zaključuje Jelenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:59