ANALIZA Q1 2023

Investicijska nuklearna zima se obistinila doslovno

Dok temperature rastu, osnivači startupa u Hrvatskoj znoje se zbog posve drugih razloga. Kovanica Matije Nakić iz Farseera ‘investicijska nuklearna zima‘ pokazala se kao proročanska kad se pogleda broj i iznos ulaganja u Hrvatske startupe u prvom tromjesečju 2023. godine. Pet startupa primilo je ukupno 4,17 milijuna dolara investicija. Za najmršaviji rezultat u posljednje dvije godine na tržištu zasad nema konsenzusa.

Veliko usporavanje

Fil Rouge Capital (FRC) je krajem prosinca završio dvogodišnji ciklus sprejanja hrvatskog startup tržišta sjemenskim investicijama od 10 do 50 tisuća eura. Taj se potez pokazao punim pogotkom za startupe. U Hrvatskoj takav rast ekosustava dosad nije zabilježen, ali to je sad stalo.

Renata Brkić, suosnivačica i partnerica u Feelsgoodu kaže da treba uzeti u obzir i da su globalne investicije smanjene.

- FRC je posijao više od sto investicija i mi smo u prvom tromjesečju uložili u jedan od startupa koji su oni pronašli tako da mislim da treba samo malo vremena, jer te mladice rastu - kaže Brkić.

Referirala se na Gameboost, koji je s dva milijuna eura investicije, po jedan od FRC-a i jedan od Feelsgooda, ujedno pojedinačno najveća investicija u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj. Druga je 1,1 milijun eura koje je primio Today‘s Game Studio, novi, ambiciozni gaming igrač i treća je edtech platforma VIDI X sa 600 tisuća eura.

Stevica Kuharski, principal FRC-a kaže da su se osnivači povukli s tržišta i čekaju vrijeme kad će im valuacije opet porasti.

- FRC je nastavio investirati, ali smo, sukladno uvjetima koje smo dogovorili za fond, potrošili sredstva za sjemenske investicije tako da je broj manjih ulaganja smanjen u odnosu na prije - kaže Kuharski.

Janko Gabrić, voditelj investicija u SQ Capitalu kaže da ima i drugih razloga. Primjerice, tumači kako su se oni usmjerili na lansiranje novog fonda i stoga bili manje aktivni na sceni.

- Fond je sada vani i u planu je nekoliko investicija, ali njih nismo mogli raditi u prvom tromjesečju - tumači Gabrić.

Vrijeme odgađanja

Vedran Blagus iz South Central Venturesa i Mirna Marović iz VentureXchange kažu da je drugi kvartal mnogo življi, ali da se za prvi to nikako ne može reći.

- Osnovni razlog je da su značajno pale valuacije pa osnivači i investitori nisu još napravili prilagodbu novim tržišnim okolnostima - pojašnjava Marović.

Navodi da se u ovakvim situacijama osnivači trude zadržati se na postojećim sredstvima i ne ići u nove runde prikupljanja kapitala, što se naziva produžiti ‘runway‘. Smatra da će neki to pokušati prebaciti čak na iduću godinu. Tumači da postojeći ulagači nisu skloni nove ulagače pustiti u suvlasništvo po nižim valuacijama.

- No, bez obzira na značajno usporavanje investicijske aktivnosti, razloga za optimizam ima. Raspoloživa sredstva za ulaganje većine lokalnih i regionalnih VC fondova su i dalje visoka - kaže Marović te dodaje da optimizam treba dozirati.

- Kod nas je najveći broj investicija u predsjemenskoj, sjemenskoj i serija A fazi, znači manjih, dok su u posljednje dvije godine bile jako zastupljene veće investicijske runde koje sada nije izvjesno očekivati jer su pod najvećim pritiskom na valuacije - zaključuje Marović.

image

Krešo Gotovac, operativni direktor Silicon Gardensa

JL/

The State of Adria Tech: Najveći ulagači Amerikanci, najbrojniji oni iz regije

Po uzoru na Atomico i njegov ‘The State of European tech’, novi regionalni VC fond koji promiče suradnju osnivača, Silicon Gardens, objavio je vlastito istraživanje ‘The State of Adria Tech’.

U izvješću se navodi da je broj exita upeterostručen od 2016. godine, a broj jednoroga u regiji popeo se na šest. U izvješću se navodi da je od 2016-2017. u startupe u regiji uloženo oko 300 milijuna eura, a da je ta brojka u razdoblju 2021-2022. se popela na 3,45 milijardi eura, što je skok od 11,5 puta. U izvješću se navodi da je startup scena u regiji vrlo raznolika. Izuzetak je entreprise softver, koji razvija više od 50 posto startupa u regiji.

Idući dominantan segment u kojem se razvijaju lokalni startupi su fintech pa hrana, prijevoz i marketing. Po vrijednosti, najveći ulagači u startupe u regiji su Amerikanci, dok po broju investicija dominiraju lokalni ulagači.

Najveća ulaganja primili su:

Rimac grupa 690mil. eura

Infobip 545mil. eura

Aleph Holding 450mil. eura

Celtra 164mil. eura

Quantive 136mil. eura

++
image

Naslovnica magazina Startup Report No6 koju je napravio art direktor Tomislav Botić pomoću AI alata Midjourney

Jl/

>> PDF magazina možete preuzeti ovdje <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:54