Investicijski rekord

Hrvatska pet puta uspješnija u privlačenju investicija od zemalja Srednje i istočne Europe

Nikolina Lauc osnivačica godine, a Rimac grupa Mate Rimca najbolja VC investicija u kasnoj fazi po izboru CVCA

Filip Stipančić, Nikolina Lauc, Hajdi Ćenan i Bernard Ivezić na BestInvestu 2023. Dodjela nagrada Nikolini Lauc u kategoriji najbolji/a osnivač/ica u Hrvatskoj

 Jl/

Hrvatska je lani imala rekordnu investicijsku sezonu. Bolju od europskog prosjeka pa je i popis godišnjih laureata Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA), poduži.

Nikolina Lauc, suosnivačica i izvršna direktorica hrvatskog startupa GlycanAgea osnivačica je godine, Provectus Capital Partners investitor godine, dok su za najbolju VC investiciju u ranoj fazi nagradu dobili Fil Rouge Capital i Native Teams te Rimac grupa Mate Rimca za najbolju VC investiciju u kasnoj fazi.

Kao najbolja PE investicija proglašena je investicija Provectus Capital Partnersa u Specijalnu bolnicu Aritheru.

Rezultat je to godišnjeg izbora za najbolje PE i VC investicije koju dodjeljuje CVCA, čija je predsjednica Mirna Marović.

- Kada se PE i VC ulaganja promatraju u kontekstu udjela u ukupnom BDP-u, u 2022. godini Hrvatska je prikupila 0.650 posto svog BDP-a i po tome je jedina zemlja iz regije, uz Estoniju, koja je uspjela prikupiti više od europskog prosjeka koji iznosi 0.638 posto - kaže Marović.

Dodaje da su sve države Srednje i Istočne Europe daleko ispod tog prosjeka.

U regiji je prosjek privlačenja PE i VC investicija 0.131 posto BDP-a.

- Po tome je Hrvatska pet puta od prosjeka CEE regije, a k tome je i iznad europskog prosjeka, što je u odnosu na druge ekonomske pokazatelje rijetkost i ukazuje da se u investicijskom smjeru krećemo u dobrom smjeru - naglašava predsjednica CVCA.

Podsjeća da se Hrvatska trenutačno nalazi na valu uspjeha Infobipa, Rimca, Photomatha, Fonoe i drugih uspješnih poslovnih priča.

- Sve su one potaknute PE i VC investicijama počele graditi potpuno nov gospodarski ekosustav koji se temelji na tri stupa: visokoj tehnologiji, visokoj stručnosti i visokim plaćama; što za malu državu, poput naše, predstavlja jedini, dugoročno kvalitetan i održiv put naprijed - kaže Marović.

Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a kaže da će nastaviti podržavati razvoj ekosustava za PE i VC fondove.

„Uz HBOR i EIF neophodna je prisutnost i drugih institucionalnih ulagatelja ali isto tako i privatnih ulagatelja jer samo s njima u sinergiji možemo ostvariti značajni rast - zaključuje Čuvalo.

image

Dubravko Babić, suosnivač Eridana na konferenciji BestInvest 2023.

Jl/
image

Panel osnivača na BestInvestu 2023: Miryana Joksović, Matija Nakić, Edo Mujkić i Marin Bek te moderator Bernard Ivezić

Jl/
image

Mirna Marović, Goran Deak, Pierre Matek i Julien Coustaury

Jl/
image

Konferencija BestInvest 2023.

Jl/
image

Victoria Zinchuk, regionalna direktorica EBRD-a

Jl/
image

Vladimir Nišević, Igor Čičak i Tamara Perko

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:43