Akvizicija

Gotovo je: Google dobio zeleno svjetlo Europske komisije za preuzimanje Photomatha

Odobrenje je bezuvjetno i očekuje se da će se provesti u vrlo kratkom vremenu

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha

 Nera Simic/CROPIX

Gotovo je. Slijedi zaključivanje dosad najveće startup akvizicije u Hrvatskoj koja se neslužbeno procjenjuje i do vrijednosti od 550 milijuna dolara. Službena vrijednost još nije objavljena.

Europska komisija u utorak je dala zeleno svjetlo Googleu za finalizaciju preuzimanja Photomatha.

Najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija, koju je pokrenuo i koju vodi najpoznatiji hrvatski startup poduzetnik, Damir Sabol, očekuje se da će u kratko vrijeme postati dio Googlea.

Velika je to stvar ne samo za suvlasnike Photomatha, a riječ je o gotovo svim zaposlenicima kompanije, već i za hrvatsko gospodarstvo. Photomath se operativno vodi iz Zagreba, gdje ima svoj R&D centar, a ovom akvizicijom to će u širem smislu biti i R&D centar Googlea, odnosno njegove matice Alphabeta.

image

Fotografija zaposlenika Photomatha s weba startupa, a kako je objavio Sabol većina su i suvlasnici kompanije

Jl/

Alphabetov R&D u Zagrebu

To znači da će u Zagrebu biti R&D centar jedne od pet big tech kompanija koje diktiraju globalne tehnološke trendove.

- Europska komisija u skladu je s EU Uredbom o spajanjima bezuvjetno odobrila akviziciju Photomatha od strane Googlea zaključivši da ta transakcija neće ugroziti tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru - piše Europska komisija.

Otkriva da je transakciju analizirala ne samo zbog tržišne pozicije Googlea.

- Komisija je provela istragu na tržištima online alata za pomoć u izradi domaćih zadaća i učenja predmeta koji uključuju matematiku te na tržištu općih usluga pretraživanja - pojašnjava Komisija.

Dodaje da je na tržištu podučavanja matematike pronašla dovoljno konkurenata.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Posebno je pak zanimljivo zašto je Komisija istraživala i opće usluge pretraživanja u slučaju preuzimanja Photomatha. Iz onoga što je Google najavio Komisiji dade se iščitati da bi najveća tražilica na svijetu mogućnosti Photomatha, među inim, mogla integrirati u Googleovu tražilicu, a mogla bi je koristiti i za promociju Photomatha.

Drugim riječima, Google neće samo kupiti Photomath već s tom aplikacijom ima mnogo veće planove.

Googleova tražilica ili Google Search najposjećenija je stranica na internetu. Dnevno obradi više od 3,5 milijardi upita i drži 92 posto svjetskog tržišta pretraživanja.

Startup iz Silicijske doline

- Komisija je utvrdila da integracija Photomatha u Googleovu tražilicu mu ne bi donijela dodatnu prednost na tržištu, jer matematički upiti na tražilicama čine mali dio svih općih upita za pretraživanje i Photomathove tehničke mogućnosti po tome nisu jedinstvene ili oskudne - piše Komisija.

Istražujući ovu akviziciju Europska komisija je istaknula i da je Photomath kompanija s pravnim sjedištem u SAD-u.

Konkretno, tvrtka Damira Sabola registrirana je u Silicijskoj dolini u gradiću San Mateo.

Operativno se pak Photomath vodi i razvija iz Zagreba.

image

Podaci o Photomathu s weba startupa

Jl/

Ovakvu praksu ima mnogo startupa iz Europe, a kod startupa iz Izraela praktički je riječ o pravilu. Startupi razvijaju tehnologiju na domaćem terenu, gdje mogu povoljno pronaći talente, a kapital traže u SAD-u, gdje je do njega najlakše doći.

Opisujući mogućnosti Photomatha Europska komisija navodi da nudi i besplatnu i premium uslugu rješavanja matematičkih zadataka fotografiranjem preko mobitela. Tako omogućuje rješavanje algebarskih zadataka poput korijena, kvocijenata, indeksa i potencija.

- Photomath korisnicima pruža objašnjenja matematičkih problema korak po korak - navodi Europska komisija.

image

Photomath omogućuje rješavanje matematičkih zadataka fotografiranjem

Photomath/

Milijunske investicije

Aplikacija Photomath dosad je preuzeta više od 350 milijuna puta.

Koristi se i na Androidu i na iOS-u.

Photomath je već dugi niz godina najtraženija mobilna aplikacija za pomoć pri učenju matematike na području SAD-a, a taj status ima i globalno.

Damir Sabol je na nedavnom gostovanju na FER-u otkrio da je Photomath dosad primio 40 milijuna dolara investicija od američkih ulagača. Na popisu investitora su Cherubic Ventures, Goodwater Capital, GSV Ventures, Menlo Ventures i Learn Capital.

Dok službena vrijednost akvizicije nije još objavljena, po onoj neslužbenoj, od 220 do 500 milijuna dolara, ovo bi mogla biti druga najveća akvizicija u Hrvatskoj ikad.

Jedinu uspješniju prodaju dosad je postigla Fortenova prodavši Ledo za 615 mil. eura (655 mil. dolara).

Pomagat će poduzetnicima

Sabol je na FER-u otkrio i da je jedina stvar oko koje se u Photomathu dvoumio bila cijena. Kad je lansirao aplikaciju razmatrali su da je ponude za dolar ili besplatno. Prevagnulo je besplatno, a onda su gledali kako popularnost aplikacije strelovito raste.

- Interno smo očekivali da ćemo ukupno imati najviše 40 do 100 tisuća korisnika, a već u par dana bili smo na milijun preuzimanja. Da smo aplikaciju naplatili samo dolar, sve bi bilo drugačije. No, brzo sam postao svjestan koliko je to bila dobra odluka i zato danas imamo 350 milijuna preuzimanja - kaže Sabol.

Najuspješniji hrvatski startup poduzetnik već je najavio da ne planira osnivati nove tvrtke.

- Pomagat ću drugim poduzetnicima da postignu što su zamislili - zaključuje Sabol, koji je, među inim, postao član FER-ovog venture buildera Nuqleusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:20