DataBox

Gotovo deset godina dostupni baš svake sekunde

Pouzdanost, kvaliteta podrške i digitalna transformacija višestruko podigli potražnju za cloud uslugama podatkovnog centra koji vodi Filip Olujić

U gotovo deset godina rada serveri DataBoxa niti jedne sekunde nisu bili nedostupni. Od pokretanja ove domaće tvrtke, članice Storm grupe, pa sve do sada uptime im iznosi 100 posto.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No8

DataBox je vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za pružanje sigurnih i inovativnih rješenja za pohranu i upravljanje podacima. U posljednje vrijeme munjevito raste na krilima digitalne transformacije. Sve se seli u cloud, a cloud se fizički nalazi u podatkovnim centrima.

Filip Olujić, izvršni direktor DataBoxa kaže da im ove godine na mjesečnoj razini dođe onoliko novih korisnika koliko bi proteklih godina dolazilo u 12 mjeseci.

Rast clouda

- Narasli smo na više od 300 poslovnih korisnika raznih veličina tako da smo sada u razmatranju proširenja našeg podatkovnog centra. U zadnjih godinu dana porasli smo i u broju zaposlenih s 21 na 30 od čega su više od polovice inženjeri, znači tehničari, seniori - kaže Olujić.

Navodi da su fokus stavili na najviši nivo pružanja usluga i kvalitetu svoje infrastrukture te da je to ono što korisnici prepoznaju.

- O DataBoxu obično govorimo kao Tier 3 podatkovnom centru, ali zapravo smo u dijelu pokazatelja ne samo na toj već i na razini više, Tieru 4 - ističe Olujić.

Tier 4 podatkovni centri su najviše kategorije u toj industriji i na svijetu ih je vrlo malo. Glavnina interneta vrti se u Tier 3 podatkovnim centrima, jer rade vrlo pouzdano i imaju visoke sigurnosne standarde. Točno se zna tko, kada, zašto i kako smije pristupiti opremi u podatkovnom centru. Kako bi to dodatno utvrdio DataBox ima ISO9001 i ISO27001 certifikate.

- Sam podatkovni centar raspolaže s 1200 kvadrata prostora u koji je smješteno više od 200 IT ormara - navodi.

Sve redundantno

Po tome je DataBox jedan od najvećih podatkovnih centara u Hrvatskoj. Telekomunikacijski je neutralan. Povezan je na sve telekom operatere i ima tri neovisna fizička ulaza za povezivanje na telekom infrastrukturu. Olujić navodi da imaju 2,2 MW snage.

- Svi naši energetski sustavi su dvostruki, a s besprekidnim napajanjem otišli smo korak dalje, ono je takozvano 2(N+1) što je na razini Tier 4 podatkovnih centara - kaže Olujić.

image
DOMAGOJ KUNIC/

BROJKE

1200

kvadratnih metara visoko-specijaliziranog prostora za IT opremu

+200

IT ormara za servere klijenata nalazi se u DataBoxu

2,2MW

snage podržavaju energetski kapaciteti podatkovnog centra

Dodaje da su dosta radili na tome da smanje utjecaj na okoliš i primjene “zeleni dizajn”. Kako bi to ostvarili imaju dvostruke sustave hlađenja koji smanjuju emisije ugljičnog dioksida, podjelu na tople i hladne prostore te fotonaponsku elektranu na krovu zgrade.

- Cilj je da smo stalno dva koraka ispred tržišta kako bismo osigurali stabilnost i sigurnost poslovanja svojih korisnika - tumači Olujić.

Dodaje da pri tome koriste opremu vodećih svjetskih proizvođača kakvu koriste najveće internetske kompanije, a sve kako bi što širem broju biznisa ponudili najkvalitetniju infrastrukturu.

- Većina korisnika razumije da im treba pomoć oko IT infrastrukture, ali ne znaju što trebaju. DataBox im tu pomaže da svoju infrastrukturu pojednostave, prebace u cloud i povećaju razinu sigurnosti - kaže Olujić.

Navodi da je upravo to - rad sa serverima, mrežom i vatrozidima - temelj njihovog poslovanja. Na to daju i podršku.

Podrška presudna

- Možete imati najsofisticiranije cloud usluge u pozadini, ali ponekad korisnik ne može instalirati certifikat od banke na svom računalu i tu sve staje. Za svoje korisnike rješavamo i takve svakodnevne probleme - navodi Olujić.

Dodaje kako ih kontaktiraju i korisnici koji kažu da im je pao mail. Onda oni u sustavu provjere i mail radi, ali se ispostavi da je korisnik zaboravio lozinku. Često im se, nastavlja, javljaju i tvrtke koje nisu njihovi korisnici, a koje pitaju za pomoć jer ih je pogodio kripto-locker.

- Pomažemo svima od malih računovodstvenih servisa s par zaposlenih do kompanija kao što su Atlantic grupa, Auto Benussi i Polleo Sport, jer posjedujemo visoko redundantnu infrastrukturu - kaže Olujić.

Pomažemo svima od malih računovodstvenih servisa s par zaposlenih do kompanija kao što su Atlantic grupa, Auto Benussi i Polleo Sport, jer posjedujemo visoko redundantnu infrastrukturu

Filip Olujić, izvršni direktor DataBoxa

Pojašnjava da je s napretkom digitalne transformacije sve više potrebno pomagati, ali i da baš takvi scenariji generiraju realne potrebe na tržištu.

Olujić je uvjeren da se u današnjem prosječnom poduzeću u Hrvatskoj ne može izbjeći napad kripto-lockera.

- Ako se netko ne zna mnogo o IT-u, čak i da mu antivirus tisuću puta kaže nemoj to otvoriti, ako ga golica što je u dokumentu, otvorit će ga i zaraziti cijeli sustav. Jedino što sigurno spašava stvar tad je backup, a to znači i backup u cloudu oko kojeg tvrtkama možemo pomoći - kaže Olujić.

Sazrela tehnologija

Pojašnjava da se backupirati mogu mailovi, ali i računala, može se sve to analizirati, raditi cloud security i postaviti vatrozid.

Manje i srednje tvrtke, tumači, u pravilu idu prema tome da im DataBox upravlja cijelom njihovom IT infrastrukturom.

- Cloud rapidno raste, jer je tehnologija sazrela. Korisnici ne moraju imati sve u javnom cloudu. Mogu imati privatni, kombinirati da imaju samo podatke u privatnom cloudu dok koriste usluge javnog clouda ili čak mogu samo dobio toga držati u cloudu a dio na svojoj infrastrukturi, takozvano hibridno rješenje, i baš zato što nudimo sve te mogućnosti, snažno rastemo - zaključuje Olujić.

image
Jl/Tomislav Botic

*Tema je iz magazina Startup Report No8, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr u rubrici Startup Report.

Magazin je dostupan online:

> PDF izdanje Startup Report No8

> WEB izdanje Startup Report No8

> SVI brojevi Startup Reporta dosad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:02