Pola milijarde razloga za slavlje

Google potvrdio za Jutarnji list: Dovršili smo najveću startup akviziciju u povijesti Hrvatske

Sabol je objavio da su gotovo svi zaposlenici Photomatha ujedno i suvlasnici startupa tako da će gotovo svi imati koristi od ovog exita

Google je u cijelosti završio preuzimanje Photomatha, doznaje Jutarnji list.

Prvo nam je više različitih izvora potvrdilo da je najveća startup akvizicija u Hrvatskoj dosad, a procjenjuje se i do 550 milijuna dolara vrijednosti, sada u cijelosti gotova. A onda nam je to potvrdio i sam Google.

- Možemo potvrditi da je Google završio preuzimanje Photomatha, ali u ovom trenutku nemamo dodatnih informacija koje možemo podijeliti - poručili su iz Googlea.

Kako neslužbeno doznajemo niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Prva je za exit Photomatha zeleno svjetlo dala Europska Komisija. Ona je krajem ožujka objavila da ne vidi razlog zašto se najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija ne bi prodala Googleu.

Ne vidimo prepreke

- Europska komisija u skladu je s EU Uredbom o spajanjima bezuvjetno odobrila akviziciju Photomatha od strane Googlea zaključivši da ta transakcija neće ugroziti tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru - napisala je Europska komisija.

Iako se tada mislio da je to dovoljno da bi se akvizicija mogla zaključiti, to nije bilo tako. Google, kao dio Alphabeta, jedne od najvećih kompanija na svijetu, s Photomathom ima globalne planove pa je morao proći kroz slične regulatorne procese u ostatku svijeta. Zbog toga je kompanija zabranila sve javne nastupe Photomathu i zadnja dva mjeseca nije davala nikakve službene izjave o akviziciji.

Sada su sve te potencijalne regulatorne prepreke, kako tvrde naši izvori, prijeđene, ali na naš novinarski upit u Googleu i Photomathu i dalje nema odgovora.

Njihov komentar nije važan samo zbog objave akvizicije već i zato što se u posljednjih nekoliko mjeseci počelo pričati o različitim scenarijima kakav plan Google ima s Photomathom u Zagrebu, kao i koja je puna vrijednost akvizicije. O tome zasad postoje samo nagađanja i procjene.

Matematika i AI

Poznato je pak da će Google preuzimanjem Photomatha u Hrvatskoj dobiti svoj prvi R&D centar i to upravo u području koji je na vrhuncu hypea - umjetnoj inteligenciji.

image

Damir Sabol

Nera Simic/

Photomath je mobilna aplikacija koja rješava matematičke zadatke fotografiranjem. U tome je najuspješniji na svijetu, kako u brzini i kvaliteti rezultata tako i po broju korisnika. Photomath je do sada preuzet više od 350 milijuna puta.

Da bi mogao rješavati matematičke zadatke fotografiranjem, Photomath koristi AI na više razina. Prvo za prepoznavanje teksta, zatim za rješavanje za zadataka i potom za tumačenje rezultata. Photomath je po tome, ujedno, i najpopularniji hrvatski AI proizvod.

Iako se mnogo nagađalo koji razlog zašto je Google kupio Photomath, ključan razlog razotkrio je sam ChatGPT, najpopularniji AI proizvod na svijetu. ChatGPT prilično se dobro snalazi u formiranju teksta i pisanju računalnog koda, ali kad dođe do matematike, zapinje.

Natjecanje tražilica

Google ima svoju verziju ChatGPT-a koja se zove Bard, i ima sličan problem. Međutim, Photomath je AI koji je fokusiran na matematiku pa će u globalnoj bitci između ChatGPT-a, na čijoj su strani OpenAI i Microsoft, te Barda, na čijoj je strani Google, upravo ovaj potonji sad dobiti prednost.

image
Davor Pongracic/Cropix

Googleova tražilica ili Google Search najposjećenija je stranica na internetu. Dnevno obradi više od 3,5 milijardi upita i drži 92 posto svjetskog tržišta pretraživanja, a analitičari kao glavnu prijetnju tom Googleovom biznisu vide upravo ChatGPT.

Inače, Ek je već u svojoj odluci signalizirala da će Google koristiti Photomath kako bi ga ugradio u svoju ponudu online alata za pomoć u izradi domaćih zadaća i učenja predmeta koji uključuju matematiku te na tržištu općih usluga pretraživanja.

Zaposlenici suvlasnici

Photomath se koristi i na Androidu i na iOS-u.

Hrvatska aplikacija je već dugi niz godina najtraženija mobilna aplikacija za pomoć pri učenju matematike na području SAD-a, a taj status ima i globalno.

Damir Sabol, osnivač Photomatha, nedavno je otkrio da je taj hrvatski startup dosad primio 40 milijuna dolara investicija od američkih ulagača. Na popisu investitora su Cherubic Ventures, Goodwater Capital, GSV Ventures, Menlo Ventures i Learn Capital.

Sabol je objavio i da su gotovo svi zaposlenici Photomatha ujedno i suvlasnici startupa tako da će gotovo svi imati koristi od ovog exita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:14