UVODNIK

Godina dana magazina Startup Report: Dolaze mladi koji će htjeti svoje startupe

Kriza je prilika za još više startupa, mladi žele u startupe, sad žele i ulagači... Trend je jasan. Zamijetili smo ga još lani

Slavimo! Prva mainstream publikacije o startupima u Hrvatskoj sad službeno ima godinu dana.

Sjećam se da me je nakon što je izašao prvi broj nekolicina ljudi sa scene pitala: “Pa sve je objavljeno, što je ostalo za drugi broj?!”

Iza nas su četiri broja, meni osobno, svaki sve draži i zanimljiviji od prethodnog.

A iznenađenja nisu samo vaša, i mi ih dijelimo. Hrvatska startup scena toliko je postala uzbudljiva i iz kvartala u kvartal toliko nova i drugačija, da smo većinu onoga što vam predstavljamo u ovoj broju i sami - tek otkrili.

Nevjerojatno je i nama kako iz broja u broj stalno iznova otkrivamo nove genijalce, o kojima bi s obzirom na rezultate koje su postigli u životu, trebao u Hrvatskoj već znati svatko. A ne zna.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT No5 «

Zima 2022. donijela usporavanje investicija, ali uz rekordan broj startupa koji su ih primili | Na tržište dolaze 4 nova VC fonda | Karlovčanka iz Silicijske doline ima sve: Exit, IPO i izvjesnog jednoroga | U regiji nastalo 6 jednoroga, a može ih biti još | S partnerima s ETH i Princetona razvija AI biotech iz - Vrgorca | Prvi hrvatski AI brod trebao bi biti porinut do kraja 2023. | Infobip nije jedina kompanija kojoj je suradnja s developerima važna | Kolumne Gregor Rebolj i Marijana Šarolić Robić | ESOP/Dijeljenje dionica radnicima preko weba | Poboljšajte ESG slajd ^^^O STARTUP REPORTU
*Naslovnicu magazina Startup Report generirao je pomoću Midjourneya, AI alata, naš art direktor Tomislav Botić i grafički je pripremio. Startup Report prvi je magazin u Hrvatskoj (od broja 4, 20222 Q4) čija naslovnica nastaje uz asistenciju AI-a

S prvim brojem u novoj godini napravili smo mali rebrending.

Ostavit ćemo oznaku Q, kao simbol kvartalnog izvještaja, jer nigdje drugdje ne možete pročitati pregled startup investicija u Hrvatskoj, ali kako bisno istaknuli koliko je ova priča koju gradimo ekskluzivna, predstavljamo vam STARTUP REPORT No5.

U tako ekskluzivnom startup proizvodu, jer i mi se razvijamo agilno, radimo proizvod i kontinuirano unapređujemo korisničko iskustvo - premijerno vam predstavljamo međunarodne zvijezde koje svojim radom žele unaprijediti hrvatski startup ekosustav.

U ovom broju donosimo savjet najpoznatijeg europskog lovca na jednoroge, Staffana Helgessona iz Creanduma, kako uspješno ulagati u VC fondove.

Prvi Slovenac koji je sa svojim startupom došao do burze u New Yorku, Gregor Rebolj iz Klike, napisao je kolumnu o šest jednoroga u Jadranskoj regiji, a imamo i hrvatsko-američku senzaciju.

Pronašli smo prvu osobu iz Jadranske regije, koja je napravila IPO u New Yorku. Karlovčanka, koja ima sve - exit, IPO i izvjesnog jednoroga - Miryana Joksović iz Arcion Labsa, dala nam je ekskluzivan intervju.

U suradnji s vama nastavili smo unapređivati koncept Startup Reporta.

Otvorili smo niz novih rubrika, jer vas ne želimo zasljepljivati WOW pričama koje ne vode nigdje.

Predstavljamo vam priče koje oslikavaju ključne trendove, ukazuju u koji dijelovima ekosustava slijede najveća iznenađenja, zatim na segmente koji su izgradili najbolje zajednice talenata, okupili najangažiraniji startup osnivače i koji rade proizvode koji su u svjetskim okvirima vrh.

Danas se djeca i u Hrvatskoj iz škola vraćaju s idejom da žele pokrenuti svoj startup

Želimo zajednički s vama navigirati dobrom praksom.

Danas se djeca i u Hrvatskoj iz škola vraćaju s idejom da žele pokrenuti svoj startup.

Zasad je to pojavnost, ali ubrzo će postati pravilo. U SAD-u je lani Wakefield Research objavio istraživanje koje pokazuje da 60% mladih između 13 i 17 godina žele imati svoj biznis, a ne raditi za nekoga.

Treba se sjetiti da 9 od 10 startupa ne uspiju i da većina od tih devet sigurno neće odbiti poslodavca koji im ponudi priliku da se unutar njegovog biznisa razvijaju slično kao u vlastitom startupu.

Budućnost rada u uspješnim kompanijama u Hrvatskoj je u ping-pong stolovima, plaćenom ručku, organiziranim druženjima, napredovanjima, nagrađivanju, ESOP-u - iako vam se to možda sada čini kao znanstvena-fantastika.

Startup Report daje uvid u taj svijet, a žar koju vidim u očima mladih talenata, startupaša i stručnjaka kad kažu - da su pročitali sve od naslovnice do kraja - nezamislivo je dobar osjećaj.

Od srca hvala!

U 2023. trudit ćemo se biti još bolji!

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA No5 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter
image

Magazin STARTUP REPORT No5

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:14