Transfer

Glavni Hanfin čovjek za kripto i startupe prešao u najbrže rastući domaći fintech

Aircash se širiti na ponudu kripto-usluga te kani postati prvi regulirani financijski biznis u Hrvatskoj u tom tržišnom segmentu

Filip Šaravanja postao je voditelj digitalne imovine u Aircashu

 Jl/

Glavni Hanfin čovjek za kripto i startupe prešao je u hrvatski startup Aircash, koji je razvio prvi domaći mobilni novčanik i koji je već neko vrijeme najbrže rastući fintech u Hrvatskoj.

Filip Šaravanja novi je voditelj digitalne imovine u Aircashu. Šaravanja je prethodno bio koordinator Inovacijskog huba financijskog regulatora Hanfe. Tamo je pomagao startupima da se probiju kroz šumu financijske regulative te otvorio dijalog s kripto startupima o načinima na koje se mogu priključiti aktivnostima na financijskom tržištu.

Šaravanja kaže da će biti odgovoran za izgradnju rješenja koja će korisnicima Aircash aplikacije omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala te ekosustavu kriptoimovine i DLT-a, odnosno blockchaina.

- Cilj je da se korisnicima Aircash aplikacije za početak omogući trgovanje različitim oblicima digitalne imovine, kako kriptoimovinom, tako i tradicionalnim financijskim instrumentima u obliku koji je za korisnike izrazito pristupačan - kaže Šaravanja.

To znači da će Aircash postati prva domaća regulirana financijska institucija u Hrvatskoj koja ulazi u kripto. Jedini drugi takav igrač u Hrvatskoj trenutačno je Revolut. Uz njih, postoji još niz kripto startupa koji se razvijaju u tom smjeru. No, Aircash je u prednosti, jer se na početku pozicionirao kao klasična financijska usluga na novoj tehnologiji i korak po korak ishodio sve potrebne dozvole HNB-a.

Pojednostavljeno, ulazak Aircasha na novo područje znači da će se iz te aplikacije moći kupovati Bitcoin i druge kriptovalute. No, dolazak Šaravanje signalizira još nešto. Ukazuje da bi se najpopularnija hrvatska fintech aplikacija mogla u budućnosti razvijati i kao šira platforma, koja bi mogla ponuditi i trgovinu dionica, posebno s toga što tržišta kapitala sve više razvijaju proizvode koji povezuju klasičan i kripto svijet.

Iz Aircasha, kojeg je pokrenuo i vodi Hrvoje Ćosić, kažu da im je imperativ poslovanja poštivanje regulatornog okvira i da to pokazuju i najnovijim transferom. Pri tome podsjećaju da su se proširili na tržište Slovenije, Austrije i Njemačke te da su prvi fintech koji se iz Hrvatske širi po tržištima EU-a.

- Veselimo se nadolazećim izazovima u stvaranju jednostavnog i pouzdanog načina da svojim korisnicima približe cijeli spektar digitalnih financijskih i Web3 usluga - navode u Aircashu.

Dodaju da ne namjeravaju stati, a to potvrđuje i Šaravanja.

- Iznimno konkurentno EU tržište financijskih usluga u kojem Aircash posluje zahtjeva kontinuirani razvoj novih mogućnosti i vrijednosti za sve korisnike. Mnogi pokušaji primjene inovativnih tehnologija, kao što vidimo na primjeru Web3, dobili su izuzetno puno pozornosti unazad nekoliko godina, ali se još uvijek nalaze u začetku evolucijskog ciklusa unutar digitalnih financija - zaključuje Šaravanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2022 13:13