Elektrana i baterija

FER se priprema za ulazak na energetsko tržište Hrvatske

Najveći tehnološki fakultet u državi već je u pregovorima s mrežnim operaterima

Tomislav Capuder

 CROPIX

Za manje od godinu dana zagrebački FER planira ući na energetsko tržište Hrvatske. Najveći tehnički fakultet već je u razgovorima s mrežnim operaterima kako bi im od travnja 2024. ponudio uslugu uravnoteženja električne energije u elektroenergetskom sustavu. Ta je usluga nužna da bi se tehnički mogao povećati broj elektrana na obnovljive izvore energije.

Tomislav Capuder, voditelj projekta izgradnje FER-ove proizvodnje i skladištenja električne energije kaže da bi to bio pilot projekt i za više od 5000 studenata fakulteta.

- FER za 815 tisuća eura, iz EU fondova i potporu Hrvatske, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, gradi svoju treću solarnu elektranu i baterijski sustav za pohranu energije s kojim očekujemo da ćemo u 2024. postići da gotovo 50 posto potreba za strujom namirimo iz vlastite proizvodnje, a do 2026. taj će se postotak podiči do 65 posto - kaže Capuder.

Pojašnjava da će s novom elektranom, koja će biti postavljena na krov FER-a do travnja iduće godine, fakultet proizvoditi ukupno 788,5 MWh struje godišnje. Grade i bateriju koja će omogućiti skladištenje proizvedene struje i njeno trošenje u vrijeme kad je potrebna. Novi sustav FER-u će štedjeti barem milijun kuna, odnosno preko 130 tisuća eura na računu za struju godišnje.

Capuder navodi da će zahvaljujući ovom projektu FER smanjiti svoj CO2 otisak za 109 tona, a stvorit će i prostor za nove usluge.

- Moći ćemo pružati usluge upravljivosti i tako pomoći da se podigne broj instaliranih elektrana na obnovljive izvore energije - navodi.

Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije FER-a kaže da im je cilj biti vodeća akademska institucija u Hrvatskoj u proizvodnji zelene energije.

- Vrlo smo ponosni što ćemo postati jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj - zaključuje Bogdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:54