SPANOV POUČAK

ESOP dvostruko učinkovitiji u zadržavanju talenata od drugih HR mjera

Softverski div u sklopu svojih redovitih istraživanja proveo i prvo u Hrvatskoj o utjecaju radničkog dioničarstva na zadovoljstvo zaposlenika. ESOP se zasad pokazao kao najučinkovitija HR mjera

Imamo prvi konkretan dokaz koliko je ESOP efikasan u zadržavanju talenata u Hrvatskoj!

Span, jedna od najvećih hrvatskih IT tvrtki, nije samo napravila prvi tech IPO u Hrvatskoj unazad dva desetljeća, i to s ESOP-om, već je provela i prvo istraživanje koje ukazuje kakav je utjecaj ‘radničkog dioničarstva’ na njihove zaposlenike.

» Kliknite i besplatno preuzmite STARTUP REPORT 2022 Q4 «

Spanov poučak: ESOP dvostruko učinkovitiji od ostalih HR mjera | Anita Čavrag: Jesu li talenti postali razmaženi? | Matija Srbić: Može li Hrvatska stvoriti svoje deeptech gigante? | U hrvatske startupe u devet mjeseci uloženo gotovo milijarda dolara | Zašto ne postoji popis kultnih hrvatskih programera? | Startup koji prkosi klimatskim promjenama | Fortenovin AI raspolaže s 50% više podataka od američke Kongresne knjižnice | Hoće li mirovinci krenuti stopama EIF-a i podržati lokalne VC-e? | Slovakinja koja se preselila u Hrvatsku i pokrenula projekt CroCube ^^^O STARTUP REPORTU

Antonija Kapović, članica uprave za ljudske potencijale u Spanu kaže da tvrtka kontinuirano radi istraživanja zadovoljstva svojih zaposlenika. Ali ovog su puta otišli korak dalje.

- Imali smo malo sreće što smo istraživanje o zadovoljstvu zaposlenika radili pola godine prije IPO-a i šest mjeseci nakon izlaska na burzu pa smo prvi u Hrvatskoj dobili podatke o izravnom utjecaju ESOP-a na zadovoljstvo zaposlenika - kaže Kapović.

Pala fluktuacija zaposlenika

Dodaje da ovo istraživanje rade već dvadesetak godina, periodički, svake godine. Koriste ga za razna poboljšanja radne klime, a s obzirom na povijesne podatke iz njega mogu izvlačiti i dublje zaključke. Onaj prvi i najočitiji zaključak zadnjeg istraživanja je da je ESOP bio pun pogodak za zaposlenike.

- Zaposlenici koji su ušli u ESOP su mnogo zadovoljniji nego prije - kaže Kapović.

Dodaje da se ESOP kao mjera za zadržavanje talenata pokazao dva puta učinkovitiji u zadržavanju zaposlenika od drugih aktivnosti. Usto, Antonija Kapović ističe da im je fluktuacija zaposlenika (emoloyee turnover) značajno pao.

- U industriji se priča o prosjeku od 15-20 posto. U prvih devet mjeseci 2021. imali smo fluktuaciju od oko 11 posto, a u prvih devet mjeseci ove godine ona je ispod 7 posto. Zaposlenici sada u Spanu u prosjeku ostaju dulje - kaže Kapović.

Naglašava kako je najveće iznenađenje istraživanja to što su zaposlenici koji su prije samog ESOP-a bili manje zadovoljni od prosjeka, posebice sustavom nagrađivanja, nakon sudjelovanja u ESOP-u postali puno zadovoljniji.

Prije ESOP-a nisam ozbiljno razmišljala o ulaganju u dionice, no u Span dionice sam odlučila uložiti jer poznajem Span poslovanje iz prve ruke. Vjerovala sam da je to ulaganje sigurno. Cijena dionice pokazuje trend rasta pa sam definitivno zadovoljna.

- Valerija Špoljarić, Supervizor voditelja projekata u Spanu

Mislio sam uložiti, ali nisam. Prevagnulo je ulaganje u kripto. Pratio sam što se događa s Coinbaseom i Robinhoodom pa mi se računica činila solidna. Na Spanu bi mi rizik bio manji i ne bih potencijalno toliko zaradio, ali kako planiram ostati u tvrtki, sad bih još jednom razmislio o ESOP-u.

- Ivan Granić, Producent sadržaja u Spanu

Prije nikad nisam uložio u ništa. Sada sam kroz ESOP došao sam do dionica Spana. ESOP je koncipiran po modelu 5+10+10, što znači da u startu imate garantirani prinos od 25 posto u tri godine, i to ako je cijena ista, a cijena je skočila dosad za gotovo 50%.

- Borna Radotić, Viši razvojni inženjer u Spanu

ESOP se u uvjetima popularizacije transparentnosti rangova plaća, pokazao kao dobro poboljšanje sustava nagrađivanja.

Sustav nagrađivanja

- Sudjelovanjem u ESOP-u dali smo priliku našim zaposlenicima da sami odaberu dodatni sustav nagrađivanja. Nezadovoljni zaposlenici su oni koji najčešće odlaze, a mi smo našli način kako da ih motiviramo da ostanu - kaže Kapović.

Dodaje da je to tim značajnije ako se zna da su zbog pravila burze zaposlenici koji su željeli sudjelovati u ESOP-u dionice trebali sami kupiti. Znači, bili su spremni uložiti vlastiti novac da dobiju priliku za dodatnu nagradu.

- Mislim da to pokazuje koliko vjeruju u Span i u vlasnike koji su svoja obećanja pretvorili u dijelo. I sami vlasnici Spana aktivno rade u Spanu, ne zato što moraju, već zato što zaista vole ono čime se tvrtka bavi - tehnologiju. Usto, razumiju da se tehnologija ne može prodavati bez talenata i da je do talenata teško doći - kaže Kapović.

Ističe da su provjeravali i da li su možda neke druge stvari utjecale na porast zadovoljstva zaposlenika.

POKAZATELJI

6-10%

porastao osjećaj vlasništva, slobode odlučivanja, zadovoljstva poslom...

36%

pao odljev zaposlenika sa 11% na 7%

52%

zaposlenih sudjelovalo u ESOP-u

- Izuzev samog sudjelovanju u ESOP-u, nismo pronašli. Oni koji su ušli u ESOP nisu dobili promaknuća koja i ostali ne bi dobili, plaće ili nešto drugo - kaže Kapović.

Pojašnjava da je jedini drugi program koji im se pokazao tako uspješan ‘Span Management Academy’. No, on je ograničen samo na one s potencijalom da postanu dio menadžmenta.

- Ali od onih koji su dostupni za sve zaposlenike - ESOP je bio apsolutni hit, jer je imao najveći utjecaj na porast zadovoljstva svih zaposlenika, bez obzira jesu li se osobno uključili u ESOP ili ne - kaže ona.

Navodi da je u tvrtki Span u Hrvatskoj u trenutku ESOP-a bilo 437 zaposlenika, a dionice je moglo kupiti i 25 zaposlenika sestrinskih tvrtki Infocumulus i Bonsai.

image

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana na dodjeli desetih godišnjih nagrada Zagrebačke burze

Ranko Suvar/Cropix

Porast broja dioničara

- Ukupno je njih 242, što je preko 52 posto, kupilo dionice. Danas nas je više od 580 u Spanu i 770 u Span grupi. Od početka godine do kraja trećeg kvartala, u Spanu smo zaposlili 129 radnika, a lani u isto vrijeme 65 - pojašnjava.

Dok idem po firmi na hodniku naletim na tri, četiri suvlasnika. Odličan je osjećaj da s nekim možete podijeliti svoj uspjeh, kaže Nikola Dujmović

Dodaje da im se čini da je ESOP pomogao i privlačenju kandidata, ali to je tema za neko novo istraživanje.

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave i pojedinačno najveći suvlasnik Spana kaže da su vlasnici već unaprijed zauzeli stav da žele da ih tvrtka nadživi. Pojašnjava da tvrtke veličine Spana imaju tri sudbine - ili nestanu, ili se prodaju ili ih se pokuša podići na noge da budu samostalne.

- Početno smo imali više od 1200 dioničara, a sada ih imamo više od 1500 - kaže Dujmović.

Navodi da su ESOP-ovcima nedavno isplatili i prvu ratu prinosa u dionicama od 5 posto.

- Nekad su me zvali šefe, a kad je bio neki veliki problem onda gazda. Iako sam vodeći dioničar u Spanu, dok idem po firmi na hodniku naletim na tri, četiri suvlasnika. Odličan je osjećaj da s nekim možete podijeliti svoj uspjeh - zaključuje Dujmović.

O STARTUP REPORTU

Preuzmite PDF najnovijeg STARTUP REPORTA 2022 Q4 | Pročitajte prijašnje brojeve i saznajte više o magazinu STARTUP REPORT | Saznajte više o našim meetupima | Pretplatite se na naš besplatni newsletter

image

Prva novinska naslovnica u Hrvatskoj koju je kreirala umjetna inteligencija

Jl/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:07