Nova infrastruktura

Dolazi državni blockchain, ali bez državnog bitcoina

Pet nodova u Hrvatskoj već je u fazi testiranja

Ako ste se pitali da li u Web3 ima budućnosti, odgovor pruža saznanje da hrvatska Vlada radi na vlastitom blockchain projektu. Doznali smo da su nodovi za hrvatski državni blockchain podignuti u APIS IT-u, AKD-u, Fini, Carnetu i CDU-u. Ovaj potonji ima sjedište u Središnjem državnom uredu za digitalno društvo, koje koordinira i projekt i CDU.

Međutim, u tom državnom tijelu upozoravaju da ne razvijaju doslovno vlastitu blockchain infrastrukturu, primjerice, poput Bitcoin blockchaina te da država neće u tom smislu stvoriti ni svoj blockchain ni svoj coin.

- Ured radi na razvoju infrastrukture prema standardima EK, koji su se usvojili u EBP-European Blockchain Partnershipu, a provodi ih European Blockchain Services Infrastructure (EBSI) - pojašnjavaju.

Riječ je o prvoj blockchain infrastrukturi u EU koju stvara javni sektor, i radi se u svim članicama. Projekt jasno signalizira da neovisno o stavu prema coinovima, u blockchain EU pa i Hrvatska vide budućnost. U državnom uredu naglašavaju da će nova infrastruktura biti interoperabilna, sigurna i temeljiti se na pametnim ugovorima u skladu s mrežom distribuiranih blockchain čvorova diljem EU, koju koordinira EBSI.

- Uz puno poštovanje europskih vrijednosti i propisa - naglašavaju.

U Hrvatskoj se ‘državni’ blockchain, kako doznajemo, već testira i, po planovima, trebao bi biti u produkciji ovog ljeta. U državnom uredu kažu da će se ova blockchain infrastruktura koristiti za podršku razvoju aplikacija tijela javne vlasti. Možda i za otvorene podatke. Ako znate da je blockchain idealna tehnologija za praćenje sljedivosti, onda je jasno da joj je primjena vrlo široka, počevši od praćenja sljedivosti dokumenata, subvencija, hrane - od njive do stola, energije nadalje.

- EBSI čvorovi koji sačinjavaju mrežu podržavaju višestruke protokole na koje se mogu priključiti različiti razvojni projekti, putem API-ja, i svi će biti povezani na EBSI infrastrukturu EU-a - pojašnjavaju.

Dodaju da je u ovom trenutku podržan Hyperledger Besu, zatim Ethereum Virtual Machinea (EVM), a kao koncenzus algoritam koristi se IBFT 2.0-Istanbul Byzantine Fault Tolerant 2.0, kao i Hyperledger Fabri.

- Radimo na izgradnji infrastrukture za razvoj aplikacija tijela javne vlasti koje koriste blockchain tehnologiju - zaključuju.

++
image

Naslovnica magazina Startup Report No6 koju je napravio art direktor Tomislav Botić pomoću AI alata Midjourney

Jl/

>> PDF magazina možete preuzeti ovdje <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:30