SIGNAL IZ SVEMIRA

Do 2025. svi mobiteli radit će i preko satelita, ali telekomi skeptični: ‘Morat ćemo se strpjeti još neko vrijeme...‘

Američki T-Mobile i SpaceX Elona Muska najavili da će već 2023. početi testirati, a 2024. ponuditi mobilni signal preko Starlinka

U roku od dvije godine ono što je u telekomunikacijama dosad bilo nezamislivo postat će moguće - svi mobiteli imat će signal bilo gdje na planetu!

T-Mobile je u SAD-u najavio partnerstvo sa SpaceX-om, svemirskom kompanijom Elona Muska koja je izgradila vlastitu mrežu satelita Starlink, pomoću kojeg će američkim korisnicima ponuditi signal mobitela na 100 posto teritorija.

To uključuje planine, otoke i sva druga područja na kojima nema zemaljskih baznih stanica. Njih će na svim mjestima gdje je to potrebno glumiti Starlinkovi sateliti.

Mobiteli već spremni

Još veće iznenađenje je što to već podržavaju današnji mobiteli.

Za komercijalno lansiranje ove usluge čeka se samo da Elon Musk krajem iduće godine počne lansirati novu generaciju svojih satelita, takozvane V2 modele, koji će imati duže antene, od pet metara, i koji će moći kompenzirati veliku brzinu satelita i osiguravati mobilnih signal.

image

Predstavljanje suradnje T-mobilea i SpaceX-a

Michael Gonzalez/Afp

Mike Sievert, izvršni direktor T-mobilea u SAD-u, kaže da je cilj potpuno ukloniti zone u kojima nema signala. U SAD-u je to izraženije nego unas, jer se područja koja nisu pokrivena signalom pokrivaju površinu 20 puta veću od Hrvatske.

"Ovim se rješava najveći problem telekomunikacijske industrije u cijeloj njenoj 40-godišnjoj povijesti", naglašava Sievert.

U kombinaciji s 5G-om

Elon Musk je objavio da će sateliti Starlink V2 moći prenositi signal izravno sa satelita na mobitel i tako ukloniti zone bez signala diljem svijeta, a njihovo testiranje počinje krajem 2023.

"Nadam se da javnost razumije magnitudu ove najave", kaže Musk.

SpaceX je dosad lansirao više od 2700 satelita. Usluga im je dostupna i u Hrvatskoj, ali kao isključivo fiksni satelitski priključak na brzi internet. Musk pojašnjava da će novi V2 sateliti simulirati rad zemaljskih baznih stanica. Moći će ponuditi razmjenu stotina tisuća tekstualnih poruka, 1000-2000 paralelnih mobilnih poziva te surfanje brzinom 2 Mbps.

Daleko je to ispod kvalitete koju telekomi mogu ponuditi danas, ali ovo će biti dostupno bilo gdje i na svim mobitelima. Konkretno, T-mobile će dio 5G spektra, od 2500 MHz, namijeniti samo za komunikaciju sa Starlinkom, što znači da svi mobiteli koji podržavaju tu frekvenciju mogu tehnički koristiti ovu uslugu.

image

Dio spektra za 5G dodjelit će se Starlinku i na taj način će mobiteli, preko već postojeće tehnologije ugrađene u njih moći komunicirati sa satelitima

Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia/Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Musk nije jedini

Starlink u ovoj usluzi, a čija je posebna vrijednost u mogućnosti globalnog roaminga, pritišće konkurencija - AST SpaceMobile i Lynk Global, kao i regulativa. Sve zemlje traže frekvencije dodjeljuju kroz koncesije i traže da se igrači lokalno registriraju. Starlink, AST i Lynk stoga se pitaju što će početkom rujna objaviti Apple. Nagađa se da bi njegov novi iPhone mogao dobiti mogućnost izravno komunicirati sa satelitskom mrežom Globalstara, koja je globalno poslovni i regulatorni dio priče mahom riješila.

image

Starlink sateliti

Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

U A1 Hrvatska upozoravaju da telekomi već pružaju usluge interneta i televizije preko satelita, ali da za signal mobitela Starlink vrlo vjerojatno neće biti potreban.

U Hrvatskom Telekomu i Telemachu Hrvatska navode da je riječ o usluzi na koju će trebati pričekati još neko vrijeme. U HT-u navode da je projekt T-mobilea u SAD-u i SpaceX-a ima veliki potencijal riješiti problem zona bez signala.

Osnovne usluge

"Prema najavama, trenutačno se radi o brzinama koje bi trebale omogućiti samo osnovne usluge poput poruka ili poziva, što je odlična vijest za one koji se nalaze u zonama bez signala, no s druge strane, vrlo je vjerojatno da ćemo na 5G koji bi se pružao putem ‘svemirskog connectivityja‘ morati pričekati još neko vrijeme", kažu u HT-u.

U Telemachu Hrvatska naglašavaju da satelitski pristup internetu postoji već dugi niz godina i da je više od 90 posto teritorija Hrvatske pokriveno optikom, 4G-om i 5G-om.

"U ovom trenutku u Telemachu ne vidimo poslovnu priliku u stvaranju sinergija na području povezivanja satelitske i zemaljske radio pristupne mreže na razini proizvoda", zaključuju.

image

Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska

Neja Markicevic/Cropix

‘Naša 4G mreža pokriva 99 posto Hrvatske‘

Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska kaže da je primjena satelita za pružanje usluga telefonije i televizije nije nikakva novost.

- Prema onome što je do sada dostupno iz medija, usluga takozvane povezivosti iz svemira bit će na razini 3G usluge otprije 15-ak godina. Podsjećam, tadašnji Vipnet prvi je još 2008. u Hrvatsku donio 3G mobilnu tehnologiju koja je pokrenula revoluciju mobilnog interneta - kaže Marić.

Navodi da A1 ubrzano gradi 5G mrežu s kojom će u 2024. pokriti gotovo čitavu Hrvatsku, kako populacijski tako i teritorijalno.

- Uz to, imamo 99 postotno pokrivanje s 4G-om. Mogućnosti i pokrivanje koje pružamo, desetljećima razvoja su ispred najavljenog projekta, koji Hrvatskoj neće biti potreban - zaključuje Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:01