ESOP/Cloud alati

Dijeljenje dionica radnicima preko weba

Proveli smo prvo istraživanje koje su cloud aplikacije za radničko dioničarstvo najpopularnije među hrvatskim startupašima

Zadnja investicija u hrvatski startup Farseer od 1,5 milijuna dolara odrađena je kroz cloud alat Carta. Matija Nakić, suosnivačica i direktorica Farseera kaže da im je čak i due diligence bio minimalan. I Tomislav Car, osnivač i direktor startupa Productive kaže da koriste alat Carta. Ali ovo nije priča o Carti već o cijeloj ergeli alata koji nude takve mogućnosti.

U Hrvatskoj ESOP mogu raditi samo d.d.-i, poput Spana i drugih tvrtki na burzi, dok startupi, počevši od Infobipa na dalje, jer su registrirani kao d.o.o. ili j.d.o.o. to u pravilu ne bi mogli da ne koriste inozemne tvrtke za to, i onda digitalne alate za ESOP. Istražili smo neke od najpopularnijih takvih cloud alata među hrvatskim startupima.

Carta (San Francisco)

Aplikacija nudi upravljanje tablicama kapitalizacije i jednostavnu izradu personaliziranih tablica s prikupljenim financijskim podacima. Automatizirano izdavanje dioničkih certifikata još je jedna važna značajka, uz jednostavan pregled informacijama o zaposlenicima i dioničarima. Na Carti se može upravljati fondovima i dobiti savjetovanje o porezima.

eASOP (New York)

Skice potpora za zaposlenike iz cijelog svijeta gotove su za nekoliko minuta, a mreža lokalnih stručnih partnera omogućava da one budu u skladu s lokalnim propisima. Aplikacija se lako može povezati sa softverima za upravljanje tablicama kapitalizacije poput Carte i Pulleya čime nadoknađuje nedostatak dijela značajki.

Ledgy (Zürich)

Ledgy smanjuje administraciju tako što upravlja ključnim pravnim i operativnim procesima. Pregled performansi u stvarnom vremenu omogućuje učinkovitiju komunikaciju i izvještavanje. Velike tvrtke Ledgy koriste za modeliranje budućih scenarija poput exita ili rundi financiranja.

Capbase (San Francisco)

Nudeći standardizirane ugovore, pomaže startupovima prilikom transakcije vrijednosnim papirima. Uz alate za osnivanje i postavljanje tvrtke, ESOP i porezne obrasce, pomažu u nalasku ulagača ili stvaranju fondova za ulaganje. Capbase pomaže i u organizaciji pravnih dokumenata kao što su ugovori i sporazumi.

Vestd (London)

Neke od dostupnih značajki su upravljanje digitalnim kapitalom, mogućnost trenutnog izdavanja dionica, tablica kapitalizacije u realnom vremenu, pravni dokumenti, nadzorna ploča dioničara. Korisnicima je na raspolaganju 60-ak stručnjaka za dionice kako bi rezultat bilo stvaranje učinkovite sheme.

Pulley (San Francisco)

Pruža uvid osnivačima u kapital kojim raspolažu i jasno prikazuje promjenu vrijednosti kroz vrijeme. Upravlja svakom transakcijom te ju automatski ubacuju u tablicu kapitalizacije pa korisnici ne moraju brinuti o koordinaciji među dionicama. Aplikacija omogućuje stvaranje različitih scenarija prikupljanja sredstava, a dostupni su automatski generirani porezni obrasci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:09