VELIKI USPJEH NAŠE TVRTKE

Damir Sabol potvrdio za Jutarnji: Google kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath

Potencijalno je riječ o većem preuzimanju od milijardu kuna vrijedne akvizicije gaming tvrtke Nanobit 2020. godine

Damir Sabol, osnivač Photomatha

 Neja Markicevic/Cropix

Google preuzima jedan od najpoznatijih hrvatskih startupa Photomath, a taj je posao toliko važan da o njemu odlučuje Europska komisija.

Photomath je najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija. Ima gotovo 300 milijuna preuzimanja, a poznata je i po tome što ju je pokrenuo jedan od najpoznatijih startup poduzetnika u Hrvatskoj Damir Sabol, i to kao spin-off iz tvrtke Microblink.

Photomath je aplikacija koja fotografiranjem rješava matematičke zadatke izravno na mobitelu.

Interes divova pobudila je zato što je vrlo uspješna u SAD-u. Na američkom tržištu Photomath tuče Microsoft i sve druge konkurente i redovito je najpopularnija aplikacija za rješavanje i učenje matematike.

Odlučuje Europska komisija

Kako je Google, odnosno njegova matica Alphabet, jedna od pet najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, a Photomath jedan od najvećih hrvatskih startupa, za očekivati je da će ovo biti jedan od najvećih exita u Hrvatskoj dosad.

Usporedbe radi, potencijalno je riječ o većem preuzimanju od milijardu kuna vrijedne akvizicije gaming tvrtke Nanobit 2020. godine.

Prvu informaciju o akviziciji Photomatha pustila je Europska komisija, odnosno njena antimonopolska jedinica.

Komisija je u šturoj objavi istaknula da je 21. veljače otvorila predmet pod brojem M.10796 ‘Google - Photomath‘ te da do 28. ožujka planira donijeti svoju odluku.

- Regulatorna provjera odnosi se na gospodarsku djelatnost (NACE): J.58.2 Izdavanje softvera, i to na temelju Uredbe EZ-a o koncentracijama pod brojem 139/2004 - pojašnjava Komisija.

Dodaje se da je riječ o namjeri Googlea, kao jedinice američkog Alphabeta, da preuzme hrvatsku matematičku aplikaciju Photomath.

Službena potvrda osnivača

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha to je za Jutarnji list i službeno potvrdio.

- Potpisali smo ugovor s Googleom o preuzimanju ali je to podložno regulatornom odobrenju - izjavio je Sabol.

O akviziciji Photomatha raspisali su se svjetski mediji.

Reuters tako navodi da je EU tijelo za provedbu tržišnog natjecanja to koje će odlučiti hoće li se transkacija provesti s ili bez pravnih lijekova.

Navodi da je transakcija sada u fazi preliminarne revizije, a ako ona pokaže potrebu otvorit će se istraga koja će trajati četiri mjeseca. No, to je scenarij u slučaju da Europska komisija u ovoj akviziciji prepozna, kako se navodi, "ozbiljne nedoumice".

Nije tajna da je Komisija u posljednje vrijeme vrlo oštro krenula prema svim Big Tech kompanijama pa tako i Googleu.

Google o akviziciji

Glasnogovornik Google također je potvrdio akviziciju.

- Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022. godine, i da je ta kupnja podložna regulatornom odobrenju - kaže glasnogovornik.

Dodaje da će Photomathova tehnologija pomoći Googleu da poboljša svoju uslugu u području alata za podršku edukaciji iz matematike. Google se, naime, planira šire pozicionirati u pružanju podrške učenicima i studentima u rješavanju domaće zadaće.

Photomathova aplikacija koristi kameru pametnog telefona ili znanstveni kalkulator za prepoznavanje i objašnjenje simboličnih matematičkih problema.

Jedan od najvećih konkurenata Photomatha je Microsoftova aplikacija ‘Microsoft Math Solver‘ za koju Google dosad nije imao adekvatan, vlastiti odgovor. Prođe li akvizicija, odgovor će biti Photomath.

Značajni investitori

U Photomath su investirali VC fondovi Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic. To je samo po sebi velika stvar za hrvatsko startup tržište.

Akvizicija Photomatha bit će prvi veliki domaći exit u kojem je sudjelovao hrvatski startup koji je svoj rast temeljio na VC kapitalu.

Baš ta činjenica mogla bi u Hrvatsku privući nove startup ulagače.

Podsjetimo, Nanobit se u cijelosti izgradio na vlastitom kapitalu, ne na vanjskim investicijama.

Infobip također, sve do nedavno kad je primio 300 milijuna dolara od američkog fonda One Equity Partnersa, ali tek se priprema za IPO, koji bi mu trebao biti veliki exit.

Rimac grupa, koja je pak od početka financirana i kapitalom poslovnih anđela i VC fondova također se tek priprema za exit.

Uspjeh Photomatha bit će i novi veliki uspjeh za Damira Sabola.

Sabolovi exiti

Sabol je u Hrvatskoj poznat kao jedan od prvih startup poduzetnika.

Godine 2006. za 100 milijuna kuna prodao je Hrvatskom telekomu svoj prvi startup - Iskon.

Pokušao je u međuvremenu pokrenuti nekoliko biznisa s većim i manjim uspjehom.

Najviše se koncentrirao na rad u Microblinku, koji je razvio najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu, odnosno tehnologiju koja omogućuje da se fotografiranjem podaci s fotografija obrade i spreme u nekom računalno čitljivom formatu. Microblink je to koristio, primjerice, za rješenja za brzo skeniranje osobnih iskaznica na aerodromima. Sabol je to želio isprobati u obrazovanju. O STEM-u se pak u to vrijeme tek počelo pričati.

Godine 2014. Sabol je u Londonu na konferenciji TechCrunch Disrupt premijerno predstavio Photomath.

Iako aplikacija nije zainteresirala žiri konferencije, itekako je počela plijeniti pozornost korisnika. Prvi dan preuzelo ju je više od 110.000 korisnika. Mjesec kasnije Photomath je imao 8,5 milijuna korisnika ili dva puta više nego Hrvatska ima stanovnika. Šest mjeseci kasnije već je bio na 14 milijuna korisnika. Godine 2018. Photomath je došao do 100 milijuna korisnika, a sada je na gotovo 300 milijuna korisnika.

U Photomath je ukupno uloženo 29 milijuna dolara od čega je zadnja investicija od 23 milijuna, koju je vodio Menlo Ventures, bila prije dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:24