NIN ROBOTICS

Da bi pomogao prijatelju, izradio robotizirana kolica: ‘Kad se osobu podigne, samo ju treba prebaciti na krevet‘

Njegova su kolica prvotno smišljena kako bi podizala nemoćne pacijente do razine bolničkog kreveta

Branimir Budija, finalist Digi Award 2023.

 CROPIX

Nakon ležernog razgovora s prijateljem fizioterapeutom, tijekom kojeg se mu se požalio na jaku bol u leđima nakon podizanja pacijenta iz kolica u krevet – Branimiru Budiji (23) je sinula ideja za inovaciju koja bi mogla riješiti ovaj problem.

Dosjetio se da bi mogao napraviti nešto s kolicima, pa je nedugo zatim otišao do svog mentora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, gdje je trenutno na diplomskom studiju. Mentor mu je pokazao primjer jednog cilindra i sugerirao da bi mogao odlično funkcionirati za podizanje pacijenata. Korak po korak, nastao je cjelokupan projekt.

- Robotizirana invalidska kolica su smišljena prvobitno kako bi podizala nemoćne pacijente do razine bolničkog kreveta. Ugrađen je gumb koji pokreće rad sustava kad se pritisne, a sustav funkcionira pomoću tri pneumatska cilindra. Kad se osobu podigne, medicinsko osoblje ju samo treba prebaciti na krevet - praktički ju otklizati, objašnjava nam Budija.

Razrada ideje počela je još u studenom 2021. godine, a budući da je u isto vrijeme balansirao i obaveze na fakultetu, robotizirana invalidska kolica napravljena su u kolovozu 2022. godine. Kako nam kaže, tijekom cijelog projektiranja od početka do kraja došlo je do velikih izmjena.

- Na početku nisam znao kako će određene stvari funkcionirati prilikom izrade. U startu sam planirao imati samo jedan cilindar koji je trebao podići čovjeka da on bude u sjedećem položaju. Ipak, to nije moguće jer na primjer, paraplegičare bi bilo potrebno vezati na tri različita mjesta kako ne bi ispali tijekom podizanja, govori nam.

Dio problema je riješio tako da je ugradio horizontalne cijevi za dodatnu podršku tijekom podizanja pacijenata u ležećem položaju. Što se tiče upravljanja kolicima, kako bi proces pojednostavio da funkcionira pomoću samo jednog gumba, za postupak upravljanja propuštanja zraka u cilindar i njihovu aktuaciju koristio je industrijski PLC.

Samostalno ga je programirao preko laptopa kako bi se uspješno uspostavila "komunikacija". Inovaciju je već testirao na par ljudi, od kojih je jedan bio stolar, dok je druga po redu bila njegova sestra. Na početku je za testove koristio drvo jer mu je to bila najjeftinije opcija.

- Proizvod sam testirao, ali ne na puno ljudi – samo onima koji mi vjeruju. Tada cijeli sustav još nisam regulirao kako ne bi imao trzaje ili krive odazive, pa je stolar skoro poletio dok sam ga dizao. Nakon prepravka, pomoću kolica sam podigao sestru koja ima 50-ak kila i svi testovi su bili normalni, prepričava nam.

Svjestan je da na kolica mora dodati još nekoliko elemenata prije njihovog službenog funkcioniranja, ali kako nam kaže – taj dio će napraviti za diplomski rad. U budućnosti planira surađivati i s udrugama osoba s invaliditetom, a suradnja se zasad još nije ostvarila jer mu je prvo potrebna dozvola Hrvatske liječničke komore.

Kod komercijalizacije ovih robotiziranih invalidskih kolica, najvažniji je patent koji je već prijavio, a trenutno provodi istraživanje tržišta kako bi vidio kolika je potražnja.

Vodio je razgovore s osobama zaposlenima u medicini o prednostima i nedostatcima njegovog proizvoda. Također su analizirali prednosti korištenja pneumatike i elektronike ili samo elektronike, kao i cijenu proizvodnje.

- Ako je u pitanju neka maloserijska proizvodnja, a pretpostavljam da bi bila takva jer se radi o specifičnom proizvodu, on ne bi bio jeftin. Gdje bi se to plasiralo i bi li u Hrvatskoj, nisam siguran, kaže nam Budija.

Istraživao je istu situaciju u Njemačkoj i pronašao zakon prema kojem medicinsko osoblje može tužiti bolnice ako ne nabave pomagala koja bi smanjila broj ozljeda na poslu, kao što bi u ovom slučaju mogao biti njegov proizvod.

- Koristio bih gotove komercijalne dijelove, na primjer za kolica ili kola. Dodatno bih ubacio neke dijelove koji bi bili specijalizirani za moja kolica jer je proizvodnja specijaliziranih dijelova naravno skuplja, dok su komercijalni dijelovi jeftiniji jer ih ima na lageru, govori nam.

Ime njegovog tima za ovogodišnji Student DIGI Award je "Nin Robotics", jer kako nam kaže, Nin je njegov grad iz kojeg je porijeklom. Budući da sve radi sam, ne uspijeva se u potpunosti predati radu na kolicima, ali uskoro će mu ostati samo diplomski rad za koji si je uzeo slobodnu godinu, pa vjeruje da će imati vremena za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:24