DEV/DX

Bez aktivnog Dev portala nema ni uspješnog DevRela

Infobip Shift ugostio eksperticu za DevRel iz Microsofta i Spotifyja, koja je pomogla u stvaranju jedne od ključnih DevRel tehnologija današnjice

Koriste iz Netflix, Zalando, Expedia group, Unity, HBOMAX i America Airlines. Riječ je o jednom od ključnih alata za DevRel profesionalce - dev portalima.

Mjesta su to na kojima kompanije objavljuju svoje API-je i dokumentaciju o njima te pomažu developerima da pronađu upravo one tehnologije koje će im pomoći riješiti njihov problem.

Besplatno preuzmite PDF magazina:
Startup Report No 007

Suzanne Daniels, koja je friško pokrenula konzultantsku DevRel tvrtku Great Success prethodno je radila kao DevRel lead u Spotifyju u Nizozemskoj, i to upravo na projektu koji su preuzele sve kompanije spomenute na početku.

Spotify je, naime, platformu za izradu dev rel portala, koju je sam razvio, donirao kao open-source zakladi The Cloud Native Computing Foundation (CNCF), koja je dio Linux Foundationa.

Daniels, koja je govornica na Infobip Shiftu 2023. u Zadru, podijelit će upravo to iskustvo.

Svijet otvorenog koda

- Razvoj softvera postao je moćniji nego ikad, jer dostupno je toliko novih računalnih jezika i frameworka, kao i umjetna inteligencija i cloud, ali izgradnja izvrsnog softvera zbog toga je složenija i kaotičnija nego ikad - kaže Daniels.

Navodi da samo zamislimo što je potrebno za izgradnju, lansiranje i održavanje jednog mikroservisa na Kubernetes platformi. Tome još treba dodati i sigurnost i pozornost developerske zajednice. Daniels kaže da u takvim uvjetima dev portali mogu biti od velike pomoći.

Karijeru je započela prije 26 godina programiravši softver za trgovačke blagajne. Potom se profilirala u eksperticu za Linux i cloud tehnologije da bi prije pet godina počela raditi za Microsoft kao DevRel lead, a zatim i za Spotify.

- Microsoft i open-source su nekada bili poput vode i vatre, ali dolaskom Satya Nadelle na čelo kompanije to se u potpunosti promijenilo tako da nisam doživjela prijelaz iz svijeta Linuxa u Microsoft kao veliku promjenu, jer sam tim prelaskom ostala u svijetu otvorenog koda - kaže Daniels.

image

Nikola Pavešić, dosadašnji prvak Infobip Startup Tribea i novi direktor Infobipa za developersko iskustvo i startupe

Tomislav Moze

Rekordan Infobip Shift u društvu najvećih igrača

Infobip Shift ove godine očekuje više od 5000 posjetitelja u Zadru i još deset tisuća posjetitelja koji će konferenciji prisustvovati virtualno. Tako će zadarski Višnjik 18. i 19. rujna ugostiti jedan od najvećih developerskih događaja u Europi.

Nikola Pavešić, novi direktor Infobipa za developersko iskustvo i startupe, u čijoj se diviziji vodi Infobip Shift konferencija, kaže da će, uz Google, Cisco i Microsoft, ugostiti i neke od najvećih hrvatskih startupa - Sofascore i ReversingLabs.

- Networking i inspiracija su ključni dijelovi Infobip Shifta zbog čega veliku pozornost posvećujemo Expo-u i startup pozornici pa očekujemo da će ovogodišnja konferencija biti najveća dosad - zaključuje Pavešić.

Daniels navodi da je ono što ju je privuklo u Microsoft bila vizija i potencijal Azurea kao katalizatora za budućnost inovacija. Kaže da je to vidjela ne samo kao cloud platformu, već i kao obećanje koje bi moglo preoblikovati način na koji se kreira softver i kako poduzeća napreduju.

- Prelaskom u Spotify, kada sam se priključila timu koji je radio na Backstageu, dobila sam novi pogled na infrastrukturu i DevOps, a taj je posao bio i nevjerojatan, jer je tim u Spotifyu jako uključiv i pun ljubavi i kodiranja, a zajednica je jedna od onih koje surađuju s najviše srdačnosti i entuzijazma - kaže Daniels.

Pojašnjava da je takvo okruženje izvrsno za učenje i napredak. Takve stvari je, ističe, čine sretnom što radi u svijetu DevRela.

- DevRel može obuhvatiti mnoge stvari. I iako mnogima odmah na pamet padnu govori na konferencijama, pisanje dokumentacije i objavljivanja videozapisa, postoji mnogo toga što DevRel može donijeti organizacijama, jer stručnjaci za odnose s programerima također su glas vašeg korisnika ili zajednice - kaže Daniels.

Turistički magnet

Pojašnjava da to znači da se iz DevRela može doznati mnogo važnih povratnih informacija, iskustva s proizvodom ili o organizaciji, a to može pomoći i u donošenju kvalitetnijih strateških odluka.

Ističe da je i prije imala doticaja s različitim aktivnostima koje se danas smatraju DevRelom, ali ih nije tako doživljavala.

- To me potaknulo da dođem u Zadar, jer Infobip Shift je konferencija koja privlači vrhunske govornike i lidere u industriji te smatram da to nije samo prilika da dam vlastiti doprinos, već i prilika da sama učim i razmijenim iskustva s raznim stručnjacima - kaže Daniels.

image

Prvi dan međunarodne developerske konferencije Infobip Shift 2022. privukao je tri tisuće sudionika u Zadru i još 10 tisuća online

Jure Miskovic/CROPIX

Navodi da je stoga sretna što je konačno dobila priliku govoriti na Infobip Shiftu. Dodaje da je jugoistočna Europa poznata po konferencijama koje veliki naglasak stavljaju na stvaranje dobrog iskustva sudionika i posjetitelja. K tome, kaže, svjesna je i da je Hrvatska turistički magnet.

- Znam da je Hrvatska sjajna zemlja s dragim ljudima, a dobila sam i preporuku da je Infobip Shift najbolja konferencija, u smislu organizacije, govornika i mogućnosti umrežavanja, u cijeloj regiji, pa nisam mogla odoljeti - zaključuje Daniels.

image

Naslovnica Startup Report No 007

Tomislav Botic/JL

*Tema je iz magazina Startup Report No 007, kvartalne publikacije Hanza Medie koja izlazi u print izdanju uz Jutarnji list te u obliku PDF-a i na webu Jutarnji.hr. Ovdje možete besplatno preuzeti PDF magazina i doznati teme koje su obilježila hrvatsku startup scenu.

Link na download: Startup Report No 007

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:04