Nema krize

Splitski brodograditelj planira porinuti luksuzni polarni kruzer u subotu

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade
Ultramarine, brod za polarne ekspedicije
 Goran Leš

U Brodograđevnoj industriji Split u subotu 16. svibnja u 12 sati bit će porinuta Novogradnja 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime Ultramarine. Na porinuću će biti nazočni predstavnici državne i lokalne vlasti, naručitelja, partneri u gradnji i financiranju,...

Riječ je o tehnološki naprednom brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih. Inače vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16. 05. 2018. svojom odlukom dala Vlada RH.

„Nakon isporuke polarnog kruzera Hondius koji je na veliko zadovoljstvo vlasnika i korisnika odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, ovaj brod će biti novi ponos hrvatske brodogradnje i potvrda Brodosplitovog iskoraka na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine konkurira u nišu graditelja najmodernijih polarnih kruzera Ovo je već treći brod iz toga programa i konkuriramo za gradnju najmodernijih i najskupljih brodova u toj klasi. Zahvaljujući tome osiguravamo zaposlenost preko 2000 radnika, a izgradnjom broda, kao najkompleksnijeg proizvoda, u čijoj je cijeni sadržano 70 posto domaće komponente, DIV grupa je postala jedna od najvećih neto izvoznika u Hrvatskoj..“, istaknuli su iz Brodosplita.

Iz Brodosplita su otkrili da su u dogovoru s naručiteljem broda odlučili da će konop s bocom šampanjca presjeći i simbolično porinuti brod u more Andrea Mutak.

„Djevojčica koja je štićenica Anđela, udruge koja se brine o djeci najtežim tjelesnim invalidima i s teškoćama u razvoju. Takvim izborom želimo potaknuti solidarnost, brigu i uključivost za tu djecu. Sama činjenica da Andrea jednim potezom svoje ruke može porinuti brod težak 9 tisuća tona u more – dokaz je kako invaliditet nije prepreka kojoj treba robovati, već da je svi kao i Andrea trebaju hrabro preskočiti. A zadatak svih nas je vrlo jednostavan, samo da im pružimo priliku.“, priopćili su iz Brodosplita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 17:05