Izvješće

S&P potvrdio kreditni rejting RH na minus BBB uz stabilne izglede

Dodaje se i kako S&P smatra da HNB ima dovoljno snage da održava stabilnim tečaj kune u odnosu na euro
Standard and Poor's, sjedište u New Yorku
 Profimedia, Alamy

Kreditna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.

- Razlog zbog kojeg očekujemo pad gospodarstva od devet posto nalazi se u strogim mjerama protiv širenja Covida 19 u Hrvatskoj i inozemstvu. Ipak, vjerujemo kako je smanjenje makroekonomskih neravnoteža zadnjih godina pomoglo Hrvatskoj da bude u povoljnijoj poziciji i bolje podnese privremeni šok bez trajnih negativnih posljedica za državne uvjete zaduživanja, navodi se u izvješću S&P-a, koji je tom ocjenom zadržao rejting Hrvatske na investicijskoj razini. Pritom se posebno se posebno izdvaja činjenica da je Hrvatska jako ovisna o turizmu koji čini 20 posto udjela u BDP-u Hrvatske, ali se naglašava kako Hrvatska narodna banke ima dovoljno velike devizne rezerve, te ugovorenu takozvanu 'swap liniju' s Europskom središnjom bankom, što omogućava ublažavanje pritisaka na likvidnost financijskog sustava.

Pritom se dodaje i kako S&P smatra da HNB ima dovoljno snage da održava stabilnim tečaj kune u odnosu na euro.

- Unatoč tradicionalnom nesigurnim političkim okolnostima, Hrvatska aspiracija za ulaskom u eurozonu će pozitivno utjecati na provođenje nekih strukturnih reformi u iduće dvije ili tri godine. Napredak u poboljšanju poslovne klime, javnog sektora, pravosuđa i produktivnosti mogao bi tako rezultirati povećanjem dohotka prema prosjeku EU i usporiti emigraciju, tvrdi se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 00:13