Muljaža s brojevima

'Smijali su mi se kad sam rekla da ću prijaviti' Pravnica se obračunala s mutnom praksom

Odvjetnica koja živi u Opatiji je protiv 29-godišnjeg mladića iz Pitomače podigla kaznenu prijavu

Nakon što je u javnost dospjela priča o prvoj hrvatskoj drakonskoj presudi u slučaju "vraćanja kilometara" na automobilu, u redakciju Jutarnjeg lista javila se odvjetnica iz Rijeke Dalia Hajdo, inače pravnica kaznenog prava, koja je u ovom slučaju oštećena.

Odvjetnica koja živi u Opatiji je protiv 29-godišnjeg mladića iz Pitomače podigla kaznenu prijavu kada je doznala da joj je mladić prodao automobil s namještenim brojem kilometara. Općinski sud u Virovitici prošli je mjesec mladića zbog toga osudio na tri godine uvjetne kazne, a za dlaku je izbjegao, kako doznajemo, kaznu zatvora od 14 mjeseci.

- Puno ljudi mi se smijalo kada sam rekla da ću podnijeti kaznenu prijavu, kao “to je normalno, kupila si polovni auto, sama si kriva, zašto nisi pazila”. Međutim, to nije normalno, tu je riječ o kaznenom djelu prijevare. Znači, da sam znala da auto ima više od 300.000 kilometara, nikad ne bi vozila do Pitomače za automobil koji se prodavao za 8.000 eura – započela je Hajdo koja je prijavom potaknula presedansku presudu u obračunu s nepoštenom, ali raširenom praksom vraćanja kilometraže na vozilima.

Screenshot
Slika iz oglasa, broj kilometara 258.497

Automobil marke Audi A4 2.0 TDI kupila još 2017. godine, kako priča, preko online oglasnika. U oglasu je tada stajalo da se automobil prodaje za 8.000 eura, da je prešao 250.000 kilometara te da je napravljen servis. Hajdo se, kako govori, s mladim prodavačem dogovorila da mu isplati 5.500 eura u gotovini i ostavi svoj stari automobil Opel Astru "pod račun". Prema njoj, vrijednost je bila ukupno 7.500 eura.

Ubrzo nakon kupnje, počeli su problemi.

- Naravno da servis nije bio napravljen iako mi je pokazao račune, a prvi kvar pumpe ulja, stajao me 12.000 kuna jer su mehaničari cijeli motor morali vaditi van. To je bilo možda tjedan dana nakon kupnje. Poslije toga kvarila se jedna stvar za drugom, a na kraju ni podizači stakala nisu radili. Ubrzo smo se dogovorili da ćemo ga prodati i oglasili ga na Facebooku – prepričava.

Tu se klupko krenulo razmotavati. Budući da je automobil specifičnog izgleda, sportski, spušten, sa zatamnjenim staklima, na Facebooku ga je primijetio prijašnji vlasnik koji je, vidjevši navedene kilometre (260.000), ostavio posprdni komentar - “još malo pa će automobil imati 150.000 kilometara”. Hajdo je s njim stupila u kontakt i saznala da automobil još 2015. godine imao preko 294.000 kilometara kada ga je ondašnji vlasnik prodao za 5.000 eura.

- Odvezla sam auto na tehnički pregled i tamo su stvarno potvrdili da je automobil prilikom prethodne registracije imao 313.000 kilometara. U ovom trenutku je nemoguće znati koliko zapravo ima, možda i preko 350.000. Nazvala sam ga i rekla mu “ti ćeš doći po taj auto kako god znaš” – prisjeća se govoreći da je poslije doznala da je mladić godišnje znao kupiti i prodati po dva do tri vozila. Kupovao bi istrošene automobile, skidao kilometre i prodavao iste za nekoliko tisuća eura više.

Mladić ju je otpilio, a Hajdo nije imala izbora nego podići kaznenu prijavu. Podigla ju je u lipnju prošle godine, a državno odvjetništvo je mjesec dana poslije podiglo optužnicu u kojoj su mladića teretili za kazneno djelo prijevare i krivotvorenje isprava. Predlagali su tada jedinstvenu kaznu zatvora od 14 mjeseci.

- Mislim da se tada stvarno uplašio. Kontaktirao me preko odvjetnika i dogovorili smo poništenje ugovora o kupoprodaji, uzeo je auto natrag, a meni isplatio novac. Na kraju sam kaznenu prijavu povukla, a on je s državnim odvjetništvom sklopilo nagodbu te je dobio 3 godine uvjetno – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:10