Problemi s aortom

Šef JP Morgana Jamie Dimon završio na operaciji, otvorilo se pitanje tko će ga naslijediti

Dimon je jedini bankar koji se zadržao na čelnoj poziciji neke od vodećih američkih banaka nakon posljednje krize.
Jamie Dimon
 The Times of India/AFP

Čelni čovjek američke banke JP Morgan Chase Jamie Dimon završio je na hitnoj operaciji srca, a upravljanje bankom privremeno su do daljnjega preuzeli njegovi zamjenici.

Kako je Bloombergu potvrdio upućen sugovornik, Dimon je u četvrtak ujutro osjetio jaku bol u prsima i otišao je u bolnicu, gdje su mu dijagnosticirali probleme s aortom. Riječ je o stanju koje može izazvati smrt pacijenta ako ga se na vrijeme ne operira.

"Brzo su reagirali i operacija je bila uspješna. Svjestan je i oporvalja se", poručila je banka u priopćenju, a prenosi Bloomberg.

Njegove su funkcije u banci preuzeli potpredsjednici Daniel Pinto i Gordon Smith. Te će poslove obavljati dok se 63-godišnji Dimon ne oporavi od operacije. Dimon je, inače, jedini bankar koji se zadržao na čelnoj poziciji neke od vodećih američkih banaka nakon posljednje krize.

- Održao se dulje od prosječnog generalnog direktora. No, ovo potvrđuje da nitko nije nezamjenjiv - kazao je Peter Hahn, donedavni dekan Londonskog instituta za bankarstvo i financije.

Stručnjaci sada očekuju da će operacija umanjiti Dimonove sposobnosti za daljnjim vođenjem banke. Upozoravaju kako oporavak od operacije ovisi o samom pacijentu, a obično traje oko mjesec dana. Podsjećaju i kako je disekcija aorte rijetka, a obično zahvaća muškarce u 60-im i 70-im godinama. U Dimonovu slučaju, kažu, dobro je što je medicinsku pomoć zatražio odmah čim je osjetio da nešto nije u redu.

- Dobre su mu šanse da poživi, 10, 15, 20 ili čak više godina. No, to će promijeniti njegov život. Trebat će intenzivnu medicinsku skrb - kazala je Kim Eagle iz Kardiovaskularnog centra na Sveučilištu Michigan.

"Kompanija te veličine mora imati plan nasljeđivanja na tako visokim pozicijama", poručuju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:48