Mi se još spremamo, Grci uvoze

SAD počeo izvoziti LNG i Grčkoj: U zadnjih devet mjeseci povećali izvoz u EU 180 posto

Mi bi bili 11., a Mađarska, ako se uključi na Krk, 12. članica EU koja uvozi LNG iz SAD-a
Omišalj, arhivska fotografija
 Tea Cimas / Hanza Media

Grčka i SAD počele su primjenjivati sporazum o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) te su prve isporuke američkog plina već stigle u grčke luke, potvrđeno je ruskom Sputnjiku na marginama nedavno priređenog velikog američkog energetskog skupa CERAWEEK u Houstonu.

- U posljednja dva mjeseca imali smo nekoliko isporuka LNG-ija iz SAD-a, a daljnja dinamika ovisiti će o komercijalnim interesima – poručio je Sputnjiku u Houstonu grčki ministar razvoja i energetike George Stathakis koji nije ni potvrdio ni demantirao informacije ruskog portala da u prvoj tranši Grčka treba uvesti oko 150 tisuća kubičnih metara američkog plina.

U svakom slučaju, spomenuta informacija dolazi nakon posebnog izvješća Europske komisije o suradnji s SAD-om na uvozu LNG plina, ali i niza razgovora na raznim adresama koje su dužnosnici naše Vlade imali o razvoju LNG terminala na Krku.

Prema najnovijim podacima Europske komisije, uvoz LNG-ija iz SAD na tržište Unije povećao se u posljednjih devet mjeseci za 181 posto.

- S udjelom od 12,6 posto u ukupnom uvozu LNG-ija u EU, SAD su već sada treći najveći dobavljač tog energenta u Uniju. Europska unija spremna je omogućiti veći uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a, ako su tržišni uvjeti ispravni i cijene konkurentne – poručila je Europska komisija koja se priprema za summit s američkom stranom o razvoju trgovine LNG-ijem zakazan za svibanj ove godine.

Grčka je deseta članica EU u koju stiže američki LNG, a najveći dio svojih potreba za plinom iz SAD-a unutar Unije trenutno namiruju Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Italija i Poljska. Terminal u Krku nije zaobiđen ni u spomenutom izvješću Europske komisije te je predstavljen kao jedna od investicija sufinancirana od strane Unije s opcijom uvoza američkog LNG-ija s rokom dovršetka, odnosno stavljanja u uporabu 2021.

Hrvatska bi, prema gornjem scenariju, trebala postati jedanaesta, a Mađarska, od koje se očekuje da zakupi dio budućih kapaciteta na Krku, dvanaesta članica EU koja uvozi američki plin. No, nedavni hrvatsko-mađarski razgovori u Budimpešti nisu donijeli napredak u uključivanju susjedne države u projekt na Krku. Sporni su, prema mađarskoj strani, uvjeti zakupa na Krku.

Kao moguće novo tržište za američki plin u izvješću EK-a navodi se i Cipar, koji također planira terminal za ukapljeni prirodni plin približno istog kapaciteta kao i onaj na Krku, a trebao bi proraditi godinu dana prije od našeg. Da pripreme EU za američki plin nisu od jučer, svjedoči podatak da je na području Unije u posljednjih pet godina napravljeno šest novih terminala, a još se ih, osim spomenutih na Krku i Cipru, gradi ili planira izgraditi šest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54