Rast potreba otkupa grožđa uslijed rekordne prodaje vina Vinarije Kutjevo

Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi ova vinska kuća.

Vinarija Kutjevo je jedna od najznačajnijih vinarija regije te se može pohvaliti višestoljetnom tradicijom u proizvodnji vrhunskih vina. Godišnja proizvodnja vina iznosi šest milijuna litara, od čega se približno 80% proizvodnje bazira na sorti graševini. Vinogradi u vlasništvu vinarije leže na južnim padinama Papuka i Krndije na nadmorskoj visini između 200-400 metara te se rasprostiru na površini od 420 hektara.

Vinarija Kutjevo dodatne potrebe za proizvodnju vina osigurava dogovaranjem otkupa grožđa s lokalnim kooperantima. Ovaj kooperantski odnos nastao je zbog dugogodišnje tradicije lokalnog stanovništva u uzgoju vinove loze koje si na ovaj način osigurava izvor prihoda kućanstva te iz potrebe tvrtke da osigura dostatnu količinu vina za potrebe tržišta. Uzgoj grožđa u kooperaciji strogo je nadziran i kontroliran putem savjetodavne službe tvrtke u kojoj iskusni agronomi daju agrotehničke upute vezano uz na koji način je potrebno pristupiti određenoj problematici u vinogradima odnosno na koji način vršiti određene radne operacije. Grožđe proizvedeno u kooperantskim vinogradima koristi se isključivo za proizvodnju linije kvalitetnih vina, dok je linija vrhunskih i premium vina proizvedena u vinogradima s vlastitih površina.

promo

Ove godine proizvest će se vino od približno 8,3 milijuna kilograma grožđa. Treba napomenuti da je otkup grožđa iz kooperantskih vinograda u berbi 2018. veći za gotovo 70% u odnosu na prošlogodišnju berbu. Uzrok i uspjeh ovoga povećanja leži u povećanoj potražnji i prodaji vina iz podruma vinarije Kutjevo, gdje se ugovorena proizvodnja povećala s 300 ha u 2017. na 350 ha u 2018. godini. S obzirom na navedeno, vinarija Kutjevo s ponosom može reći da je najpouzdaniji partner kooperantima u kutjevačkom vinogorju te generator razvoja cijelog grada.

Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tržištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi ova vinska kuća. Samo ove godine otvorena su nova izvozna tržišta: Finska, Švedska, Rumunjska, Slovačka i Kina. Udio izvoza u ukupnoj prodaji vina u 2017. godini iznosio je 34% te je 2017. godine zabilježen rast izvoza od 3%, dok je u prvih deset mjeseci ove godine taj porast iznosio 30% u odnosu na prošlu. Prodaja vina na domaćem tržištu u 2017. godini ostvarila je rast od 3%, a u prvih devet mjeseci ove godine rast od 8% u odnosu na 2017. Jednako tako raste i prodaja buteljiranog programa u kojem je važno istaknuti Vrhunsku graševinu kojoj je prodaja porasla za 4% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na domaćem i izvoznom tržištu ostvarena je prodaja od 285.000 butelja što je čini najprodavanijim vrhunskim vinom na tržištu.

promo

Ova prodajna ekspanzija rezultat je konstantnog unapređenja kvalitete proizvoda vinarije Kutjevo, čime je tvrtka stekla zavidan imidž kod svojih kupaca i krajnjih potrošača. Strogo poštivanje standarda kvalitete i propisanih zakonskih normativa te konstantna kontrola proizvodnih procesa, garancija su potrošačima da dobivaju kvalitetan i provjeren proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:52